Hírek

2014.08.09. 13:39

A rétes édesség, a többi játék

Vasvár - Több mint 50 fajta töltött sütemény volt a 12. Vasvári Rétes Fesztiválon, ahol értékes díjakat, Rétes Diplomákat osztottak a versenyzőknek szombaton.

Merklin Tímea

Annak köszönhetően, hogy a helyi lakosságot is bevonják a rendezvényszervezésbe - az év során Gergye Rezső szervezésében többször leülnek a környéken lakókkal, milyen ötleteik vannak -, civilek is bekapcsolódnak magánterületeikkel, a fesztivál immár nemcsak a művelődési ház melletti téren terül el, hanem új helyszínként szolgál a Kolostor Kert, a Kiskert és a Takács Birtok is.

A balatonfüredi versenyzők is helyben nyújtották a tésztát és sütötték a rétest a fesztiválon

A fesztivált egy ágyúlövés után Majthényi László, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára nyitotta meg délben, miután választott néhányat az édességekből. Amint elmondta: "a rétes nekem sütemény, édesség évszázadok óta, a többi - a chilis, a húsos, a gombás - játék". Ez a játék maga a fesztivál,  réteskészítő verseny is zajlik: vannak, akik készen hozzák a süteménycsodákat, vannak, akik a helyszínen is vállalkoznak arra, hogy bemutassák, miként nyújtják-tekerik a tésztát, és ott sütik helyben, hogy még véletlenül se lehessen ellenállni az illatának. Jönnek is az érdeklődők doboz- és kosárszámra viszik haza a finomságokat a családnak.

A Gölbasi Vitézei Egyesület Tatáról érkezett, hogy török hangulatot hozzon a fesztiválra. A Oglu Gölbasi (Bálint Csaba) pasa fogadta sátrában a rétesfesztivál zsűrijének elnökét, Horváthné Kántor Klárát, Nagytilaj polgármesterét

Bozzai Lajos a Vasvári Önkéntes Tűzoltó egyesület elnöke mutatja az idei portékákat: tavaly a csapatuk a "tüzes" (chilis) rétessel nyert, idén még több chilivel dolgoztak: 2014-es újításukat "Pokol tüzének" nevezték el és poroltót helyeztek el a sátrukban, arra az esetre, ha valakinek begyulladna a szája

A Rétes fesztivál a Hegyháti Napok eseménye, amelynek idei különlegessége, hogy 350. évfordulóját ünneplik a vasvári békének. Ehhez kapcsolódóan jelentek meg a fesztiválon a törökök, jelesül a a Tatáról meghívott Gölbasi Vitézei Egyesület. Ennek katonái lőttek egyet időnként, hogy emlékeztessék a népet az egykori harcokra.

Findzsában főz törökös kávét a pasa lánya, Bálint Fruzsina, hogy megkínálja a Rétes fesztivál zsűrijének elnökét, Horváthné Kántor Klárát, Nagytilaj polgármesterét, aki tavaly nyert itt a csapatával a rétessütő versenyen

Csak a Banya Tanyán 23 -féle rétest sütött hét asszony, a sós-káposztástól a csirkemájason, gombáson át a rizses málnás és szedresig, volt tejcukorérzékenyeknek és cukorbetegeknek való „mentes” rétes is. Több csapat a helyszínen készítette fáradságos munkával a nemes süteményt, mások otthon készített réteseiket hozták a fesztiválra. Horváthné Kántor Klára, Nagytilaj polgármestere tavaly nyert itt díjat a csapatával, idén nem tudtak jönni sütni, hát eljött zsűrizni. A kóstolgatás előtt ellátogatott a Gölbasi Vitézei Egyesület sátrába, ahol fogadta őt a pasa, Oglu Gölbasi, aki a Hegyháti Napok idei fő témájához, az 1664-es törökökkel való szentgotthárdi csatához és a vasvári békéhez kapcsolódóan a katonai hagyományőrzésről és a sorsdöntő történelmi napról mesélt. 1664. augusztus 9-én – mikor 90-90 ezer ember feszült egymásnak - esett az eső, a törökök beszorultak a folyóvízbe, sokan megfulladtak. A háttérben a diplomácia eljutott a békekötésig, mert mindkét félnek szüksége volt a csapataira máshol. Már aláírták a békét, de erről a katonák később értesültek, mert még négy nap múlva is fojtogatták egymást... A pasa sátra előtt fegyveres janicsár posztolt, a lánya findzsában és dzsezvában főzött törökös kávét kínált a vendégeknek. A púder finomságúra őrölt kávét felfőzik, leszűrik, visszateszik főni, míg a habját is elforrja, fahéjjel, kardamommal ízesítik.

Oglu Gölbasi (Bálint Csaba) a Rétes fesztiválon felállított sátrában. Az 50 fős Gölbasi Vitézei Egyesületből 20 török hagyományőrzőt hozott a Hegyháti Napokra, hogy itt a török kort - az 1664-es vasvári béke 350. évfordulója alkalmából - megjelenítsék

A Komárom megyéből érkezett török hagyományőrző vitézektől megtudtuk: a Gölbasi (amit valamennyien felvettek játékból családnévként) azt jelenti: „tó föle”. Tatát hívták így a törökök anno a sok tó megléte miatt. Nem tudni, hogy a nevet otthonról hozták, mert ott is van Gölbasi nevű település, vagy innen vitték haza. Güle! Güle! - hátráltunk ki a pasa sátrából, hogy a török korból visszatérjünk a mai nagy „harchoz”: a rétessütők versenyéhez.

- A rétes több száz éve a magyar konyha ékessége, az őrségben és a Hegyháton fő éteknek tekintették az erősen húsmentes étrendekben, hús csak vasárnaponként került az asztalra  - mondta Majthényi László, a Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára, aki már többször bizonyította ezen a fesztiválon, hogy mesterien nyújtja a rétest. - A levelen és kövön sült tészták után jelentek meg a rétegelt tészták, ebből lett a rétes, amit hajdinakásával is töltöttek, ennek maradványa a darás rétes. Azt mondják, a tészta akkor jó, ha annyira vékonyra nyújtják, hogy alá lehet tenni egy könyvet, és a sorok elolvashatók.

Juszuf Gölbasi - janicsár. A katonai hagyományőrzők játékból mind felvették a Gölbasi nevet, amely azt jelenti: "a tó föle". A törökök hívták így Tata városát anno a sok tó jelenléte miatt

Valamennyi csapat kiérdemelte megtisztelő jelenlétével és fenséges kínálatával Vasvár városának elismerését, a Rétes Diplomát, melyeket Gergye Rezső a kultúrház igazgatója adott át.

Rétes királynő díjat kapott Dézsiné Sejber Ágnes Anya-Lánya Sütödéje, Rétes király díjat nyert: Horváth Péter. A Szalag díj I. birtokosa az Összefogás Andrásfáért Egyesület lett, a Szalag díj II-t Árpi bácsi, a Szalag díj III-at az Anya-Lánya Sütöde kapta. Vándor Tepsi díjat kapott Szekeres Rita  Ritus Konyhája. V. Németh Zsolt államtitkár adta át  a Szomszédsági Kapcsolatok díjakat - a Zalaconak, Árpi bácsinak,  a Kupuszinának és a Falatnyi Pékségnek, illetve a Sodrófa díjakat:  Aranysodrófát a Kupuszinának (Bácskertes Szerbiából), Ezüst sodrófát az Anya-Lánya Sütődének, Bronz Sodrófát Árpi bácsinak. A Magyar Hagyományok Díját adományozta - a „Hagyományos Magyar Konyha Értékeinek A Kulturális Örökség Részeként Való Megjelenítéséért” - a csehimindszenti Pöttyös Szülőknek, a 2014-es fesztivál Európai Békevárosok Vasvári Találkozójára alapított Béke Díját a szerbiai  Kupuszinának.

A Mákfai Mekegő Kecsketanyáról jött Klári a párjával, ordás rétest hoztak a fesztiválra

A Beajánló rigmusok díját a Kápolnai Boszorkányok és az Összefogás Andrásfáért Egyesület nyerték. Rétes Porta díjat kapott  a RétesTvérek, az Összefogás Andrásfáért Egyesület és a Kápolnai Boszorkányok Banya Tanyája.

Arany Abrosz díjat nyertek a Kápolnai Boszorkányok, Ezüst Abroszt a Vörös Kakasok, Bronz Abroszt Takács Lászlóné. A Fesztivál Szervezők díját a Kupuszina érdemelte ki, az Átörökítők díjat Horváth Barnabásné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!