Hírek

2015.08.29. 09:56

A Savaria Történelmi Karneválon mindenki megtalálhatja a szívének kedves programot

SZOMBATHELY - Csütörtökön este 16. alkalommal megnyílott a Savaria Történelmi Karnevál. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte Savaria népét, majd fellobbantotta a Vesta-templom tüzét.

Bajdó Bettina

A karnevált idén immár 16. alkalommal szervezik meg, a programok egészen ma estig tartanak. 23 helyszínen mintegy 300 program várta és várja az érdeklődőket. Kilenc országból érkeznek fellépők, akik 25 különböző stílust vonultatnak fel. 170 kézműves, 50 helyi termelő, 35 borászat és közel 70 bor képviselteti magát a rendezvényen. A Savaria Történelmi Karnevál játékos módon, ám hűen ismerteti meg a város alapításának történetét. Amellett, hogy rengeteg szórakoztató programot, igényes kulturális élményeket és kulináris élvezeteket kínál, a művészetre is hangsúlyt fektet. A Művészetek utcájában idén 25 művész mutatja be termékeit. Van, aki először mutatja meg magát a karneválon, ám akad olyan is, aki a kezdetektől fogva itt van.

A Savaria Történelmi Karnevált idén immár 16. alkalommal szervezik meg Szombathelyen, a programok egészen ma estig tartanak. 23 helyszínen mintegy 300 program várta és várja az érdeklődőket. A Savaria Történelmi Karnevál játékos módon, ám hűen ismerteti meg a város alapításának történetét. Ahogy a kezdetekkor, úgy ma is nagy népszerűségnek örvend többek között a jelmezes felvonulás, mely látványos színfoltja a rendezvénynek. Fotó: Szendi Péter

Sosztarits Luca kézműves termékeivel vonzza az arra sétálókat. Helyben bárki megnézheti, hogy kezei alatt hogyan születnek meg a különleges ékszerek.

- Kézműves termékeket készítek, fülbevalókat, nyakláncokat és szetteket - mondta Sosztarits Luca. - Különlegességként különféle kézzel kötött könyvek, határidőnaplók, füzetek, tanári zsebkönyvek, fotóalbumok is megtalálhatók a standomon. Sok kislány megáll az asztalom mellett, mert szívesen végignézik, hogy készülnek el az ékszerek. Szombathelyi vagyok, de ez az első alkalom, hogy kijöttem árusként a karneválra. Nyár elején döntöttem úgy, hogy bemutatom magamat és tudásomat.

Luca elárulta azt is, hogy egy barátnőjénél látta először, hogyan készülnek a kézműves termékek, ott kapott kedvet hozzájuk ő is. A barátnő, Katics Veronika autodidakta módon sajátította el az ékszerkészítés rejtelmeit, Luca pedig tőle leste el az alapokat. Tudását pedig szívesen bemutatja a karnevál alatt az arra járóknak.

A Művészetek utcájában 25 művész mutatja be termékeit. Van, aki először van itt, ám akad olyan is, aki a kezdetektől fogva kipakol Fotó: Unger Tamás

Balogh István Péter veleméri festőművész már a kezdetek óta kint van a karneválon. Emlékszik még azokra az időkre is, amikor nem volt Művészetek Utcája, csak a kapuszínben rakták ki a képeiket. Akkor még úgy kellett odacsalogatni az embereket. A régi időkben a festőművész szerint intimebb, családiasabb, őszintébb volt a hangulat, nem volt ennyire vevőorientált. Azóta sokat változott a karnevál, amióta létezik a Művészetek Utcája, az érdeklődők már tudatosan keresik a kézművesek portékáit.

Balogh István Péter magáról azt vallja, hogy csak hagyja magát festeni. Színbeli elképzelése van, ez a kiindulópont, egyszer csak kiszól valami a képből, azt igyekszik fülön csípni. Aztán eljön a pillanat, amikor lélek költözik a festékbe. Ha ott tudja tartani, azt mondja, az olyan érzés, amit mással pótolni nem lehet. Ezt az érzést pedig a karneválon is bemutatja az érdeklődőknek. Ez utóbbiból nincs hiány, saját statisztikája szerint az emberek többsége csak nézelődik, van, hogy vevő egyáltalán nincs a karnevál ideje alatt. De nem is emiatt teszi közszemlére alkotásait, melyek egyébként több helyütt is megtekinthetők. A karneválra idén tájképekkel készült, főként őrségiekkel, de vannak balatoni ihletésűek is. Nagyobb arányban találhatók festményei között figurális ábrázolások. Vidám és vidámabb témákkal készült idén a karneválozóknak.

Plettler Ferenc bőrdíszműves Bernecebarátiból érkezett a karneválra saját készítésű bőrtermékeivel. Nála minden bőrből készül, ha lehet, akkor a termékek belsejét is ezzel béleli ki. A női táskáktól kezdve a pénztárcákon át egészen a karkötőkig, a tarsolyokig, övtáskákig minden megtalálható a kínálatában. A gyerekeknek idén külön készült logikai játékkal, aki ezt megfejti, ingyen készítheti el saját karkötőjét. Hangsúlyozta, hogy a hagyományokat megpróbálja ötvözni a mai kor elvárásaival. Csodát nem vár a karnevál ideje alatt, azt mondta elég egy vevő is, csak vigye el a készlet felét.

Szombathelyen a vasárnap is a karneválról szól, a Cafe Freiben 9 órától jósda, arc-, csillám- és hennafestés várja az érdeklődőket. 10 órakor nyitnak a kézműves műhelyek, ki lehet próbálni a régi idők táblás játékait, és be lehet menni egy 11. századi ősmagyar játszóházba is. A Történelmi Témaparkban a tábori életből lehet ízelítőt kapni, a Keleti Udvarban orientális táncoktatás lesz Seres Zolival. A témaparkban 10 óra 15 perckor kezdődik a római légiók seregszemléje, ezt követi a Savaria Legio Egyesület Római hadviselés az 1-2. században című bemutatója. A Mediterrán Udvarban tematikus zenei programmal kedveskednek. Az Iseum Savariense Régészeti Műhelyben és Tárházban délután háromkor sétát lehet tenni az ókori Savariában, meg lehet tekinteni a római városrészlet szakmai vezetéssel. Ugyanitt ezt követően Isis istennő hajóját is vízre bocsájtják jelképesen. Ezután kerül sor a templomzáró szertartásra Isis papnőivel és papjaival.

Zenéből sem lesz hiány, a Borok Utcájában fél nyolckor veszi kezdetét az Isis Big Band jubileumi swingőrülete. Ugyanitt fél tizenegykor Péterfy Bori & Love Band áll színpadra. A Fő téren este nyolckor a PASO lép fel, őket követi Artistica Anam Cara artistái. Lesz tűzfújás, tüzes buzogányhajítás, tüzes karikákat, köteleket forgatnak boszorkányos ügyességgel. A produkció egyben a Karnevál hivatalos záróprogramja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!