Hírek

2016.01.23. 13:38

A szattai asszonyok megmutatták, hogyan készül az igazi őrségi málé

Szatta – Sürgő-forgó asszonyhad népesítette be péntek este a faluházat. A hagyományőrző főzőklub soron következő rendezvénye, a málésütés iránt nagy volt az érdeklődés.

Tersztyánszky Krisztina

A mindössze nyolcvan lakosú őrségi falu számára nagyon fontos a pezsgő közösségi élet, az, hogy az itt élő emberek jól érezzék magukat. A faluház  rendszeresen ad helyt  egészségnevelési  programoknak, filmklubnak és más összejöveteleknek. A novemberben indult főzőklub a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesület, a Magyar Természetvédő Szövetség  és a helyi önkormányzat összefogásával valósulhatott meg. Az országos szervezetnek érdekeltsége van az Őrségben, a szattai önkormányzat pedig nyitott minden jó kezdeményezésre.

- A főzőklub célja, hogy ne merüljenek feledésbe a hagyományos főzési, befőzési módok – tudtuk meg Horváth Kingától, az egyesület társelnökétől. – Meghívjuk ilyenkor azokat az idős embereket, akik még birtokában vannak a hagyományos tudásnak, és ők a gyakorlatban mutatják meg a fiataloknak az értékes konyhai praktikákat.

Az első ilyen alkalommal a kerékrépa  különféle felhasználási módjai váltak közkinccsé, míg a második főzőklub témája az őrségi dödölle volt. Először még csak tucatnyian jöttek, másodszorra már sokan elhívták barátaikat, ismerőseiket. Miután a jó hangulatú főzőcskézésnek híre ment, a januári klubfoglalkozásra már a szomszédos településekről, Magyarszombatfáról, Kercaszomorról, Őriszentpéterről, Kisrákosról, Döröskéről, Nagyrákosról  is jöttek érdeklődők. A hosszú asztalon folyamatosan készültek a különféle málék, forgott a habverő, fogyott a tej, az aludttej, a tojás, a különféle lisztek, gyümölcsök és lekvárok. A megtelt tepsik az udvaron levő szabadtéri kemencébe kerültek, itt sültek készre egymás után a más-más receptúra alapján készült finomságok. A sürgő-forgó asszonyok körül sokan  fényképezőgéppel, jegyzetfüzettel a kézben rögzítették a recepteket. Balról jobbra kell keverni! Fagyos zsírral kenjük ki a tepsit! Annyi lisztet tegyél bele, amennyit kíván! – hangzottak a vezényszavak. Markó Sándor polgármester jogos megelégedettséggel szemlélte a szorgoskodókat.

- Azt terveztük, hogy négyféle málé fog készülni, búza-, kukorica-  és hajdinalisztből, valamint kölesből - mondta. - De már most látni, hogy ahány ház, annyi szokás, többféle variációt készítenek a vendégeink, kombinálják az alapanyagokat, reszelt almával, répával dúsítják a tésztát.

Hogy végül is hány tepsi málé készült, azt nem sikerült regisztrálnunk, mert ahogy kisült egy adag, máris elfogyott. A különböző receptekből e heti Vas Népe konyhája oldalunkon mi is válogatást adunk.

A szattai főzőklub következő két alkalmának tematikája még nem dőlt el véglegesen: szóba került a farsangi fánk, a rétes és a perec készítése is: a hagyományos őrségi ételek tárháza még bőven kínál átörökítenivalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!