Hírek

2016.02.12. 15:31

A székesegyház makettjét építették meg a versengő diákok Szombathelyen

Kiállítással és versennyel tisztelegtek a háromszáz éve született Hefele Menyhért építész emléke előtt a nevét viselő építő- és faipari szakképző iskola diákjai. Egész tanévben lesznek programok.

Hefele, az európai építész címmel nyílt kiállítás az iskola első emeleti galériájában. A tárlat Hefele Menyhért tervezte épületek fotóin és a székesegyházból származó díszítés-töredékeken keresztül mutatja be az építész sokoldalú munkásságát. Az ő nevéhez fűződnek Szombathely meghatározó épületei a barokk belvárosban: a papi szeminárium, a püspöki palota és a székesegyház. Zsámbéky Monika művészettörténész megnyitóbeszédében elmondta: Hefele Menyhért a legnevesebb építész, aki Szombathelyen valaha is dolgozott. Egy tiroli faluból jutott el a tervezőasztalig, és lett kora nagy építésze. 26 évesen már akadémiai díjat nyert Bécsben. Az 1750-60-as években főként egyházi megbízásokat kapott Ausztriában, később sok épületet tervezett Magyarországon is. Dolgozott a fertődi Esterházy-kastély és a győri székesegyház építésén, élete fő műve azonban a szombathelyi barokk belváros, a püspöki központ létrehozása, amely csaknem húsz évig tartott. Hefele 1794-ben Szombathelyen hunyt el, a ferences templom kriptájában nyugszik.

Az iskola földszinti aulájában emlékfalat avattak, amely Hefele Menyhért pályafutását mutatja be. Életútja példa lehet a mai diákok számára is. - Diákjaink sok esetben szociálisan hátrányos helyzetű családokból jönnek, és itt az első párhuzam, hiszen Hefele is alacsony sorból küzdötte fel magát a szakma csúcsára. Ez az egyik, ami miatt példakép lehet. A másik pedig a folyamatos képzése, önképzése, ami akkoriban nem volt egyszerű, ő mégis törekedett rá - fogalmazott dr. Szalai Péter, a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola igazgatója.

A Pálya utcai tanműhelyben makettépítő versenyt rendeztek, amelyre hét középiskolás csapat nevezett. A székesegyház kicsinyített mását kellett elkészíteniük. Három és fél óra állt rendelkezésre.

- Ezt a versenyt kétévente rendezzük meg, és eddig mindig spatulából kellett építeni. Most azonban a feladat megkívánta, hogy vegyes technikát alkalmazzunk: a falak készülnek spatulából, a többi hagyományos papírmakett, a homlokzat pedig előre elkészített polisztirol elem - tudtuk meg Takács Pétertől, az iskola építőipari munkaközösségének vezetőjétől.

Az értékelésnél a külalak, az illesztések pontossága és a makett készültségi foka volt a legfőbb szempont. A versenyt a Nagy Lajos Gimnázium csapata nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!