Hírek

2015.11.14. 19:37

A szenes vasaló is előkerült az őriszentpéteri libavacsora készítésénél

Őriszentpéter – November eseménye a Szentpéteri Liba Nap az Őrség szívében. A civil szervezetek és a művelődési ház közösen szervezték az egész napos sütés-főzést és az esti hatalmas vacsorát.

Bakos Ágnes

Magyarszombatfai libák estek áldozatául az idei Szentpéteri Liba Napnak.

– Ezek házi libák, egy magyarszombatfai családtól vásároltuk őket – tudtuk meg Breszkócs Csillától, a művelődési ház vezetőjétől.

Másodszor tartottak liba napot, legutóbb két évvel ezelőtt volt ilyen lakoma Őriszentpéteren.

A civil szervezetek „kemény magja” már reggel munkához látott: korán kiválasztották az öt „áldozatot”, aztán levágták a libákat és megszabadították őket a tolluktól.Hagyományos, szenes vasalót is használtak a toll eltávolításához – ahogy azt kell.

– A tollat nem dobtuk ki, tollfosztást tartunk majd télen – mondta Breszkócs Csilla.

Igazi gasztronómiai különlegességeket készített a mintegy harmincfős csapat: aszalt szilvás-almás libacombot, töltött libanyakat sütöttek-főztek.

– A liba apróléka ment az esti levesbe, az volt a vacsora első fogása, a második pedig sült libacomb párolt káposztával és hagymás törtburgonyával. Persze nem lett volna elég az öt liba, még vásároltunk hozzá libacombot – mondta az intézményvezető.

Emlékeztetett:- Régen is így volt a falusi portákon, egész napos közös munka, aztán estére megint összejöttek, mi is így szerveztük.

Mintegy 110-en váltottak vacsorajegyet, hogy együtt ünnepeljék a Márton-napot – de legalábbis a libalakomát Őriszentpéteren.

– Tartottunk már András-napi disznóvágást, de a szüreti felvonulás, a rönkhúzás, a farsangi mulatság, a májusfa állítás is rendszeres. Mindenki kiveszi a részét, aktívak a tűzoltók, a polgárőrök, az Őriszentpéterért Egyesület – sorolta Breszkócs Csilla.

A libanap, Szent Márton egyre népszerűbb ünnepe, egy újabb apropó Őriszentpéteren is a közösségi programra, a lakomázásra november derekán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!