Hírek

2017.04.14. 17:32

A szentpéterfai új keresztút mindenkié - A stációkat helyi családok fogadták örökbe

Szentpéterfa - Nagypéntek délutánján szentelte meg a település új keresztútját Várhelyi Tamás plébános.

Tóth Kata

A helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat nevében Timárné Skrapits Anna elnök köszöntötte a Szent Péter és Pál-templomhoz vezető domb alján az egybegyűlteket horvát nyelven. Majd Filipovits Rajmund alelnök szólt hozzájuk magyarul. Elmondták: az elmúlt években több kiadvány született, amelyekben megjelentek a gradistyei horvát települések horvát nyelvű fel-iratai, és ők azzal szembesültek, hogy Szentpéterfán kevés az ilyen felirat a közterületeken. Akkor határozták el, hogy olyan emlékhelyek kell, hogy létesüljenek a községben, amelyeken ősi horvát nyelvükön olvashatók az információk.

Az emlékhelyek közül a második a most állított kültéri keresztút. (Az első idén márciusban, a moszlavinai emlékkő felállítása volt.) Egyértelmű volt, hogy a nagytemplomhoz vezető domboldalon lesz a legszebb helye a stációknak - Jézus utolsó és legnehezebb útja a Golgota hegyére vezetett. És mivel ötletük - az elnöké, az alelnöké és Handler András néprajzosé - a mélyen vallásos meggyőződésű faluközösségben pozitív visszhangra talált, egy évvel ezelőtt elkezdték a több mint 5 millió forint értékű projekt tervezését. A stációk képeinek elkészítésére T. Takács Tibor szombathelyi képzőművészt kérték fel, aki mozaiktechnikával dolgozott - a szakemberek szerint ez a leginkább időtálló megoldás. Tavaly szeptember végére készült el a képekkel, amelyeket akkor egy kétnapos program részeként már bemutattak. Egyben a szentpéterfaiak segítségét kérték az ötletgazdák a projekt megvalósításához.

Lehetőséget adtak arra, hogy egy-egy állomást helyi családok „fogadjanak örökbe” azzal, hogy a felépítési költségeit fedezik. A kihirdetés után szinte azonnal „elkeltek” a stációk - mindegyiket örökbe fogadta egy-egy család. Filipovits Rajmund arról is beszámolt: a modern technikának köszönhetően a keresztút felépítésének híre eljutott a tengerentúlra is - onnan is kaptak támogatást, nemcsak anyagi, hanem erkölcsi értelemben is. Az egyéb költségekre - például villamos hálózat kiépítése, lámpák megvásárlása, tereprendezés, parkosítás - hozzájárulásokat kaptak. Köszönetképpen egy táblán olvasható majd az adományozók névsora. Ősszel, azért, hogy megvédjék az alkotásokat, üveglapot helyeznek majd a képek elé. A keresztút tervrajzát Várhelyi Tamás atya felügyeletével Dezső György építész készítette el, a kivitelezéssel helyi vállalkozót bíztak meg.

A szónokok a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat nevében köszönetet mondtak Takács Ferencnek és munkatársainak, akik azon fáradoztak, hogy nagypéntekre elkészüljön a keresztút. Ezenkívül mindenkinek, aki hozzájárult a projekt sikeréhez, ami Szentpéterfát gazdagítja. Hangsúlyozták: a keresztút mindenkié - a falué, az idegenbe szakadt szentpéterfaiaké és minden hívő emberé, aki odalátogat. A plébános köszönetet mondott a nemzetiségi önkormányzatnak az ötletért, a támogatóknak a segítségért. Hangsúlyozta: a keresztút igazi megszentelését az jelenti majd, amikor a közösség átimádkozza azt - elmélkedve Jézus értünk vállalt áldozatáról, keresztútjáról, stációiról. Horvát nyelven folytatta imádságát - az első stációtól, a domb aljától indultak és tartottak vele az egybegyűltek az utolsó stációig, a záróképig, majd fel a nagytemplomhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!