Hírek

2017.05.13. 12:35

Cuki a kicsi? Így készíthetünk róla szép babafotót!

Május a születés, az édesanyák, a gyermekek hónapja. Számtalan program igazolja ezt. A vasvári Castrum Galérián babafotó-kiállítás nyílt a családi tematika jegyében.

Pogács Mónika

Sokszor jut eszembe mostanában a Tóth Csaba festőművész által nemrég kimondott új alapvetés: a mai kor népművészete a fotózás lett. Mindenkinél ott az azonnali fényképezésre kész telefon, kompakt fényképezőgép.

De a Castrum Galérián nyílott kiállítás többet üzen a spontán, véletlen pillanatok gyors megörökítésénél. Annak jártam utána: mi a titka mindennek.

Szabó Barbara és kisfia, Ádám, valamint Füzi Andrea és Gergyéné Szakály Georgina a Castrum Galéria babafotó-kiállítás megnyitóján

- Az áldott állapot, a kisbabák születése a legszebb időszak egy nő életében - kezdte válaszát a fotók készítője, Szabó Barbara.

Igen, a téma meghatározó. Ha kisbaba van a fényképen, az már fél siker. Szinte belefeledkezünk a fotóba, bármilyen is legyen a kép minősége. Barbara azonban túllép azon, hogy a hálás témából kovácsoljon gyors látványsikert.

- A fényképezésre rákészülünk. A kismama is, én is - hangsúlyozta.

Tehát minden előre tervezett, tudatos, kigondolt. Így születhetnek végül mégis a spontán pillanatok. Ezeket keresi, ezeket örökíti meg Szabó Barbara.

Aki nem próbálta még, azt gondolná: egy kisbabát, újszülöttet a legkönnyebb fotózni. Ez azonban nem így van. Hogy a fénykép természetes legyen, az többórás munkába kerülhet.

- A spontán pillanatok akkor kaphatók el, ha a kisbabákat a már bevált alvópózukban fényképezem - vitt tovább a babafotózás titkaiba Szabó Barbara.

Miközben néztem a kiállítást, úgy éreztem, megtaláltam a nagy titkot: Hogy lehetnek ilyen éterien nyugodtak, békések a babák. A fotós fészekhangulatot teremt a kicsiknek.

- Igen. Az újszülöttfotók kéthetes korban készülhetnek. Ilyenkor mélyen alvós a kisbaba. A fotózásnál olyan közeget teremtünk, ami neki a legkomfortosabb: 37 fokot és olyan mozdulatot állítunk be közösen az anyukával, mint amilyen pózt az anyaméhben vettek fel a kicsik. Puha kendővel, ruhácskával vesszük körbe őket, ezzel teremtjük meg a fészekbiztonság érzést számukra - erősítette meggyőződésemet Barbara.

A Castrumon ikerfotókból is van néhány. Erről megtudtam: Még nehezebb a pillanatot megtalálni, kivárni. A két kisbabának ugyanis nem teljesen egy a bioritmusa, az alvási fázisa. Így egyfajta türelemjáték megvárni a közös hullámhosszt az ikerbabáknál, mikor együtt alszanak el.

- A még babát váró kismamák fotózása nagyjából két óra. Amikor újszülöttet fotózunk, ott van, hogy mindez akár négy órát is igénybe vesz tőlünk - avatott be Szabó Barbara további kulisszatitkokba.

Ha alszik a baba, mikor megérkeznek, könnyebb dolguk van, előbb elkészülhet a fotó. Ám megesik, hogy két órán keresztül próbálják altatni a kicsit, aztán fél óra marad arra, hogy fotózzák a békés pillanatokat.

Szabó Barbara élettörténete maga is példa, biztatás arra: Az embert előbb vagy utóbb megtalálja az, amit a legjobban szeret csinálni, amiben tehetséges. A vasvári édes-anya korábban soha nem fényképezett és egész más szakterületen dolgozott. Harminc elmúlt, mikor komolyabban kezdett el foglalkozni a fotózással.

- A kisfiam születésével kezdődött minden. Ádámot sokszor és szívesen fényképeztem. Aztán fotós ismerősöm javasolta, hogy szerezzünk be egy jobb gépet. Megtanultam, hogy kell kezelni. Elkezdtem magamat képezni. Először autodidakta módon. Aztán workshopokra jártam, hogy szakemberektől tanuljak - mesélte történetét az édesanya.

A Castrumon 45 kép látható a babák, babavárás témájában
Fotó: Szabó Barbara és Pogács Mónika

A Castrumon 45 kép látható a babák, babavárás a témájában. A fotó készítéséhez bizalmi kapcsolat szükséges, hogy annak szereplői feloldódjanak, megnyíljanak. Barbarának ez kiválóan sikerül. Bizonyíték rá, hogy a képeken szereplő édesanyák, gyermekek azonnal a mi ismerőseink is lesznek egy kicsit. Ettől szép és elgondolkodtató a Castrum mostani fotókiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!