Hírek

2013.04.24. 15:52

A Szőlő Jövésének Könyve szellemi örökséggé lesz

Kőszeg - Ha Sárkányölő Szent György nap, akkor a Szőlő Jövésének Könyve főszereplővé válik Kőszegen. Ünnep a városban. Szerdán is így volt, megtörténtek az új bejegyzések.

Némethy Mária

Egyedülálló hagyomány kötődik a történelmi kisvároshoz, a Szőlő Jövésének ünnepe. A hajdan itt nagyon fontos szőlő- és bortermelésnek  híres dokumentuma az 1740 óta vezetett, nagy becsben tartott  Szőlő Jövésének Könyve, amelyben  Szent György-napján minden évben berajzolják az aznap hajnalban levágott  szőlőhajtásokat.

Így volt ez szerdán is.  Az ünnepség mindig a temetőben kezdődik, főhajtással azok iránt, akik sokat tettek ennek a szép  hagyománynak a megőrzéséért. Azután az Európa Házhoz közeli városfalnál most az ausztriai Mödling szőlőoltványát ültették el, majd elindult a híres könyvvel a menet végig a városon. Élén lovasok vonultak, táncosok, fúvósok. A szokásokhoz híven a szőlősgazdák  a  hajtásokat vitték a városháza elé, bemutatták azokat Huber László polgármesternek.

- Gondoljunk jó szívvel őseinkre, elődeinkre, akik megteremtették ezt a hagyományt - hallottuk Láng Józseftől, a szőlőtermelő és borértékesítő szövetkezet elnökétől. Elmondta, három hete még hó volt a szőlőkben, most pedig kezdenek már zöldülnek a hajtások, nyílnak a szőlőlevelek.

Az idei ünnepség azért volt más Kőszegen, mert két államtitkár is megtisztelte jelenlétével. A kulturális ügyekért felelős államtitkár, Halász János a Jurisics téren mondta el, mi  a hagyomány megtartó ereje, és miért jó, hogy a kőszegiek kezdeményezték: a Szőlő Jövésének Ünnepe bekerüljön a nemzeti szellemi örökség jegyzékébe. Úgy, mint a mohácsi busójárás, vagy a kalocsai népviselet.

A másik államtitkár, a vidékfejlesztésért felelős V. Németh Zsolt a  Jurisics-várban -  ahol a  szőlőhajtásokat most is Németh János festőművész rajzolta be a híres könyvbe - a nemzetközi és megyei borverseny díjkiosztóján mondott beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!