Hírek

2016.09.27. 18:29

A szombathelyi hármas ikreknél jártunk - Plafonig érő mosolyok sok-sok fotóval

Szombathely - Több mint három hónapja adtunk hírt a hármas ikrek születéséről. Újra bekopogtunk a családhoz.

Tóth Kata

Pesti-Kiss Ármin, Zétény és Hunor, a június elején a szombathelyi Markusovszky kórházban született hármas ikrek, köszönik, nagyon jól vannak. Élik az átlagos három hónapos babák életét: túl vannak egy növekedési ugráson, gőgicsélve „beszélgetnek”, és felismerik maguk körül a megszokott arcokat. Hason fekve támaszkodnak, szépen tartják a fejüket, sőt Hunor, aki a legkisebb volt közülük, egyszer már át is fordult.

A tény, hogy se fizikai, se szellemi, se szociális fejlődés szempontjából nincsenek elmaradva hasonló korú társaiktól, hatalmas öröm és megkönnyebbülés a szülőknek. 1500 grammos - kétarasznyi - koraszülöttként hat hetet töltöttek ugyanis kórházban, miután a világra jöttek. A születési súlyukat mostanra megtriplázták, sőt a legutóbbi mérés szerint mindhárman 4 kiló 75 dekás komoly fiatalemberekké fejlődtek.

Ottjártunkkor Zétényt éppen a saját csuklása bosszantja, Ármin és Hunor tőle balra és jobbra szenderegnek - béke van és marasztaló babaillat. Az idill megmarad a fotózás utánra is, csak némileg átalakul. A kényszerű helyváltoztatás miatti sírdogálástól Zétény csuklása elmúlik; a pihenőszék-hintában és anya karjai közt hol az egyik, hol a másik, hol a harmadik fiú köt ki, úgy ötperces váltásban - mindezt szemernyi kapkodás vagy ingerültség sem kíséri édesanyjuk részéről. Kötődő nevelés rengeteg öleléssel, három gyerekkel - ezt gyakorolja Pesti Mariann és a férje, Kiss Csaba már több mint három hónapja. Nem volt teljesen zökkenőmentes az indulás: az ikrek, miután elérték a megfelelő - 2300 grammos - súlyt, és hazatérhettek a koraszülött-osztályról, két hét múlva visszakerültek: vért kaptak. Azóta is vitaminokat szednek nap mint nap: vasat, folsavat, kálciumot. És szerencsére gyarapodnak.

Már most határozott egyéniségük van: Hunor, aki utolsóként született, a legakaratosabb. Ha éhes, azt hangosan juttatja kifejezésre. Zétényben kislány-báj van, nagyon anyás, kiegyensúlyozott, ő kivárja az ételt. Ármin a minisziréna, Hunorhoz hasonlóan a hangerő bajnoka, ha éhes, de ébredés után türelmesebb, mint testvérei. Mindhárman nyitott, érdeklődő, kiegyensúlyozott babák, az alvás helyett mostanában sokszor a játékot választják. Náluk kevesebbet csak a szüleik alszanak az éjjeli etetések miatt. Jellemzően este nyolckor, éjfélkor és hajnali négykor is három éhes száj jelzi, hogy enni kér.

Az első időkben, amikor az egyik fiú elkezdett sírni, a többi rejtélyes módon vigyorgott. Most már látják, figyelik egymást, másként reagálnak egymásra, a hallgatott mesezenékre, dalokra, mondókákra, mint kezdetben.

Kihagyhatatlan a kérdés: vajon mindenből három van a Pesti-Kiss családban? Nos, kiságyból igen, csakúgy mint légzésfigyelőből, ezeket három helyről, egy rokontól, egy baráttól és a PIC-ből, a koraszülöttosztálytól kapták kölcsön. Két pihenőszéken, egy kiskádon és egy pelenkázóasztalon osztoznak a fiúk, bár az egyszer használatos pelenkázó-alátétek jó szolgálatot tesznek a lakás különböző helyiségeiben. Hunor kiváltságos: külön testápoló, olaj, fürdetőkrém és sampon szolgálja a jóllétét - érzékenyebb a bőre, mint a testvéreinek.

Mariann és férje tudatosan döntöttek úgy, hogy nem az internetről gyűjtenek információt arról, milyen is az élet három csemetével. A várandósság sokat változtatott az édesanyán: a stresszes, aggódó hozzáállás a múlté. Féltették a szülés utáni depressziótól, de szerencsére ez elkerülte. A férje is felelősségteljesebb, önállóbb, támogatóbb lett. Mindenből maximálisan kiveszi a részét, rajong a családjáért. Vannak persze nehezebb napok, órák. De sok segítséget is kap a család. Győri és fertődi nagyszülők, keresztszülők, barátok is mozgósíthatók, egy gondozónő is plusz két kezet jelent az életükben délelőtt fél 10 és délután fél 5 között. Így tud Mariann főzni és egyéb házimunkát végezni.

A hasonló  korú  kicsik életébe illeszthető babaúszás, -masszázs, a hordozás az ő esetükben lehetetlen. Csakúgy mint az ügyintézés, a bevásárlás egyedül az ikrekkel. Az egyórásra tervezett séták inkább két és fél óráig tartanak. Sokan megállítják őket: többségben kedves érdeklődők, de van, aki nyíltan „részvétet kíván” nekik, megkérdezi, hogy Ármin, Hunor és Zétény igazi babák-e, és olyan is van, aki annak láttán kezd szörnyülködni, hogy mindhárom gyerek fiú. A mindennapos sétákra és gyerekorvoshoz menni tökéletes az új hármasiker-babakocsi. Ahhoz, hogy ezt be tudják szerezni, anyagi támogatást a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól kaptak. Hálásak minden segítségért, hiszen nem kis teher három porontyot etetni, pelenkázni nap mint nap. Csak ez utóbbi több tízezer forintos kiadás a családnak havonta.

És hogy vannak-e gyerekmentes programok a férj és a feleség életében? Az édesanya nevetne rázza a fejét. Igaz, egyszer elmentek már együtt pelenkát venni a párjával, egy másik alkalommal pedig már az erkélyre is kiült ő egyedül, tíz egész percre, csak úgy, élvezni a napsütést.

Csaba és Mariann úgy érzik, a lehető legjobbkor jöttek a gyerekeik: harmincévesek, még van türelmük, energiájuk, még át tudnak lépni a fáradtságon. Főleg azokat a „plafonig érő mosolyokat” látva és őrizve, amiket a gyerekeiktől kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!