Hírek

2015.06.19. 12:22

A szombathelyi közgyűlés után értékeltek a frakciók

Szombathely - A költségvetés módosításáról és a Savaria Szimfonikus Zenekarral kapcsolatos, zárt ülésen tárgyalt vizsgálatról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon.

A frakciók véleményt mondtak a fontosabb napirendi pontokról. Nyári szünet következik, de júliusban rendkívüli közgyűlést tartanak a Haladás sportkomplexum ügyében. A legközelebbi rendes ülés szeptember 17-én lesz.

Fotó: SZMK

Hatékony munkát végzett a közgyűlés, több olyan ellenzéki javaslatot elfogadtak, amely a város érdekeit szolgálta - mondta Lendvai Ferenc. A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor sérelmezte, hogy a baloldali képviselők félórás késéssel jelentek meg a zárt ülésen. A térfigyelő kamerákról szólva kifejtette: megszavazták a rendszer bővítését, mert a bűncselekmények megelőzése a cél. Kormányzati ígéret van arra, hogy támogatják az intermodális közlekedési központ kialakítását, ehhez pályázati forrást is remél a város. A kiírások jövő év elején jelennek meg - magyarázta. Idén másodszor módosították a költségvetést. Tízmillió forint jut a városi strand területének hasznosítására vonatkozó tervekre. A sportközpont épületét újítanák fel, és ide költöztetnék át az SZTK-ban működő szakrendelőket. A Falco KC számára plusz 20 millió, a Lamantin Jazz Fesztiválnak további 2 millió, a karnevál szervezésére 30 millió forint támogatást szavaztak meg. Döntöttek arról is, hogy 50 millió forint önerőt biztosítanak a Százszorszép Bölcsőde fűtéskorszerűsítésére, a Gazdag Erzsi Óvoda tornaszobájának kialakítására és a Deák Ferenc utcai járda felújítására beadandó pályázathoz. Júliusban rendkívüli ülést tartanak, ahol a Haladás sportkomplexumhoz kapcsolódó döntéseket hoznak - ismertette a frakcióvezető. Határoztak a HVSE szakosztályainak elhelyezéséről. A teniszezők a sportliget pályáit vehetik birtokba, a többiek a volt Szent-Györgyi iskola épületében kapnak helyet. Utóbbi helyszínnel kapcsolatban Lendvai Ferenc elmondta: a református egyház visszalépett iskolaalapítási szándékától, a horvát önkormányzat azonban jelezte, hogy óvodát, iskolát és kulturális központot nyitna itt, a város pedig támogatja az elképzelést. 90 százalékban megtörténtek a zanati kerékpárút építéséhez szükséges terület-kisajátítások, heteken belül megkezdődhet az építkezés. Zárt ülésen kinevezésekről döntöttek: a távhőszolgáltató, a Weöres Sándor és a Mesevár Óvoda jelenlegi vezetője kapott újabb megbízást, a Savaria Városfejlesztési Kft. élére Ajkay Adriánt választották meg. Meghallgatták a szimfonikus zenekarnál zajló vizsgálatról szóló beszámolót. Az eljárás még tart, a zenekart alaposan átvilágítják. Akik valós számlát állítottak ki, biztosan megkapják a pénzüket - hangsúlyozta Lendvai Ferenc.

A déli határzár kapcsán a baloldali frakció elismételte a közgyűlésen is elhangzott álláspontját: elfogadhatatlannak tartják a fal építését. Nemény András üdvözölte, hogy javaslatára felülvizsgálják a vendéglátóhelyek nyári nyitva tartását. Felhívták a városvezetés figyelmét arra, hogy a 86-os főút Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakaszát 2x2 helyett 2x1 sávosra tervezték. Felszólították Vas megye országgyűlési képviselőit, hogy garantálják a négysávos utat. A képviselő felvetette a Gyermekek Háza épületének hasznosítását, miután az ottani tevékenység a sportházban folyik tovább. A költségvetés kapcsán elmondta: 500 millió forint évközi folyószámlahitelt vesz fel a város, ez az összeg kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit a kormány elvont az önkormányzattól. Átgondolatlannak nevezte a köznevelési intézmények átszervezését, szerinte az oktatással, a gyerekekkel nem szabadna kísérletezni. Horváth Soma az elfogadott baloldali javaslatokat sorolta: a Váci Mihály utcai szolgáltatóházhoz és a Paragvári u. 68. számú csomóponthoz térfigyelő kamerát szerelnek, a Bem és a Váci utcákban parkoló létesül. Ismertette, hogy képviselőik saját keretükből 1,5 millió forintot ajánlottak fel a Joskar-Ola lakótelepi játszótér felújítására.

A költségvetés megfelelő mederben van, de az előirányzathoz képest több nagy összegű, egyszeri tétel miatt módosítás szükséges - mondta Molnár Miklós. A szimfonikusokkal kapcsolatos kifizetések, az elvesztett Savaria Fórum per és a Szomhull vesztesége összesen 350 millió forintot tesz ki, amit be kell tervezni a büdzsébe. Ennek a fedezete lesz az átmeneti folyószámlahitel, amit év végéig rendezni kell. Az a cél, hogy a következő évet ne mínusszal kezdjük - hangsúlyozta az alpolgármester. A szimfonikusoknál zajló vizsgálat kapcsán elmondta: nagyobb a baj, mint azt bárki gondolta volna, gyakorlatilag nulláról kell felépíteni a zenekar működését. Az eljárás terv szerint halad, a pénzügyi biztos hatalmas munkát végzett eddig is, több azonnali intézkedésre került sor. A szeptemberi közgyűlésre befejeződik a vizsgálat, egyes számlák kifizetése megkezdődik, a többit felülvizsgálják.

Kapcsolódó cikk:

Új kamerák, új parkolóhelyek - Élőben jelentkeztünk a szombathelyi közgyűlésről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!