Hírek

2015.08.21. 12:05

A szombathelyi lány nem csak szép, hanem okos és szerény is, nagy karrier közepén tart

Jött egy elbűvölő mosoly, egy csinos arc és gyönyörű szemek. Ő Horváth Aliza, első pillantásra. Aztán kiderül, hogy nem csak szép, de okos is.

Bakos Ágnes

Már Hongkongban dolgozik ezekben a napokban, az utazás előtt Szombathelyen, a Fő téren találkoztunk és beszélgettünk. Munkáról, múltról, jövőről és az egész világról, aminek már bejárta a nagy részét. Meg persze sikerről, csillogásról. Igazi díva-alapanyag Aliza, ez már a megjelenéséből látszik.

– Az egész modellkedés, az, hogy újságokban szerepelek, nem arról szól, hogy elővarázsolják belőlem a gyönyörű királylányt. Hanem az a fontos, hogy érdekes legyen – magyarázta a fotóit Horváth Aliza.

A legnevesebb magazinokban láthatjuk a 18 éves szombathelyi lányt. Három éve modellkedik és még egy évet hódolna ennek a hobbijának, ő annak nevezi. Persze akkor lesz egy év még a modellkedés, ha nem jön közbe egy kihagyhatatlan lehetőség – erre viszont minden esélye megvan.

Átlagosnak nevezi magát, pedig korántsem az: egyik fotón szívdöglesztő nő, egy másikon egy gyönyörű kislány. És az is volt, mindössze 15 éves, amikor az első képek készültek róla.

Egy szombathelyi fotósnál kezdődött, amikor egy barátnőjével saját, profi képeket csináltattak. A fotós azonnal felfigyelt a magas, gyönyörű lányra. A fényképész honlapján megjelent képek nyomán sorban jöttek az ajánlatok, sorban keresték meg az ügynökségek. Az édesapja segített a választásban és végül egy országos hírű ügynökséghez küldte el a fotóit, és, ahogy ő maga fogalmaz, így került a legjobbakhoz.

– Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy jól koordinálják a karrieremet – mondta el Aliza.

Mozgalmas évek vannak a szombathelyi lány mögött. A „munkába állása után", mindjárt az első nyáron egy hónapot Párizsban, kettőt Tokióban töltött. Könnyen megtehette volna, hogy magántanuló lesz, de neki nagyon fontos az iskola és a tanulás.

– Rögtön az elején leszögeztem az ügynökségnek, hogy nekem az iskola az első, tanév közben nem fogok hosszabb utakra menni, ezt tiszteletben tartották.

Voltak nehéz helyzetek: az első évben öt-hat magyar magazinban is szerepelt, ezek a fotózások jórészt hétköznap voltak, így gyűltek a hiányzások – mesélte az első hónapokról Aliza. Az iskola jól tolerálta a gyönyörű lány hobbiját, de nem a végletekig. Jött egy fontos felkérés, amikor az iskola már nemet mondott. A megrendelő pedig annyira ragaszkodott Alizához, hogy éjszakai fotózást szerveztek. Aliza az iskolából Budapestre utazott, éjszaka elkészültek a képek, hajnalban haza, aztán másnap iskola. Nem ment a tanulmányok rovására a fotózás: a Budapesti Gazdasági Főiskolára vették fel Alizát. Most halaszt két félévet, aztán jövőre kezd – ez a terv.

– Én is tanulni szeretnék, mint mindenki más, mert tudom, ez egy olyan szakma, amiből nagyon hamar ki lehet öregedni és utána, ha nincs más cél, akkor nehéz elhelyezkedni – mondta Aliza. Nagyon tudatos hozzáállás egy 18 évestől.

– Nem a modellkedésre tettem fel az életem, jó hobbiként. Persze bármikor jöhet egy olyan fotózás, ami meghosszabbítja a karriert – mondta.

Augusztus 16-án elutazott Hongkongba, ahol novemberig marad. A karácsonyt szeretné itthon tölteni, a családjával természetesen.

– A január ebben a szakmában nagyon pörgős, akkor vannak a divathetek, akkor valószínűleg újra kapok felkérést – sorolta az előtte álló mozgalmas évről Aliza.

Nehéz választania, amikor az eddig bejárt tájakról kérdeztem, hogy mi volt a legjobb. Az utazásai közül, azt mondta, Malajzia volt a kedvenc, mert nagyon közvetlenek és kedvesek az emberek, kollégák. Azóta is, van fotós és sminkes, akivel tartja a kapcsolatot. Amikor nem úti célt, hanem munkát kérdeztem, akkor azt mondta, az eddigi legkedvesebb fotózása is Malajziában volt. Amikor az Elle magazinnak készültek képek, ami nagyon fontos a karrierje szempontjából.

– Ez nem a csillogásról szól, nagyon kitartónak kell lenni – mondta a modellkedésről. Nem az első fellépés után jön a csillogás, több száz castingon vett már részt – mondta Aliza. Van, hogy órákat vár arra, hogy pár perc alatt meggyőzhesse az ítészeket, éppen rá van szükségük.

– Voltak nagyon nehéz fotózásaim is, amikor össze kellett szorítanom a fogam és azt mondani, hogy én ezt akarom csinálni. És voltak olyan fotózások is, amire azt mondtam, hogy na ez a csillogás, ami erőt ad és azt mondom: ezt nem fogom feladni, mert megéri csinálni – mondta az igenis kemény munkáról a fiatal lány.

Augusztusban már Hongkong vár Alizára, el is utazott a napokban. Mi pedig lapozgathatjuk a magazinokat, hogy lássuk Szombathely egyik legszebb arcát, akár dívaként, akár kozmetikumot reklámozva, akár megcsodálva kislányos mosolyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!