Hírek

2016.05.19. 16:01

A szombathelyi ovisok néha jobban ismerik a KRESZ-t – versenyeztek is keményen (videóval)

Szombathely - „Pindur Pandúr” elnevezéssel közlekedési vetélkedőt rendeztek a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon óvodások és kisiskolások számára.

Elek Szilveszter

Négy óvoda és nyolc általános iskola diákjai indultak a versenyen. A kicsik négyfős csoportokban oldották meg a játékos feladványokat. - Olyan feladatokkal készültünk, amelyek teljesítésekor a kicsik jól érzik magukat, ugyanakkor tesztelhetik a tudásukat és tanulhatnak is - mondta Kovács Vanda rendőr őrnagy. - A biciklis ügyességi feladatokon kívül volt puzzle is, ahol ki kellett rakni a közlekedési táblákat. Egy másik feladványnál kilenc szivacskockát kellett úgy forgatni, hogy a végeredmény egy közlekedési tábla legyen. Volt képes feladat is, itt meg kellett mondaniuk a kicsiknek, hogy mit kell tenni az adott táblánál. Az egyik állomásnál egy láda várta a gyermekeket, amiben a kerékpárok tartozékai voltak. A kicsiknek ki kellett válogatniuk azokat, amikre szükség van ahhoz, hogy a biciklijük megfeleljen a szabályoknak - tette hozzá.

- A gyermekek nagyon jól helyt álltak. Ez főleg a felkészítőiknek köszönhető, akik a szívükön hordják, hogy a kicsik megtanuljanak szabályosan közlekedni - hallottuk még a rendőr őrnagytól.

A verseny tétje nem volt kicsi, ugyanis, aki a legtöbb pontot érte el a szombathelyi fordulóban, az mehet a budapesti országos döntőbe. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Szombathelyi Margaréta óvoda szerezte a legtöbb pontot az óvodák közül. A csapat tagjai, Ádám Nimród, Tánczos Ábel, Milkovics Noémi és Milkovics Marcell kivétel nélkül nagyon lelkesen és profin oldották meg a feladványokat. A legeredményesebb csapattag Milkovics Marcell lett, aki hibátlanul teljesítette a biciklis ügyességi feladatokat. - Nagyon szeretek biciklizni és sétálni is. Mindig odafigyelek arra, hogy szabályosan közlekedjek - mondta lelkesen Marcell. - A feladatok szerintem egyszerűek voltak. Nagyon jól felkészítettek minket, sokat gyakoroltunk az óvodában - tette hozzá.

A Szombathelyi Margaréta óvoda csapatát Pálhegyiné Pilinszky Zsuzsa és Mandácskó Jánosné készítette fel. - Sajnos rengeteg a baleset, főleg ebben az időszakban, amikor megjön a jó idő és közeledik a nyári szünet is - mondta Mandácskó Jánosné. Ezért is több éve hangsúlyosan foglalkozunk azzal, hogy az intézményünkbe járó kicsiket megtanítsuk szabályosan közlekedni gyalogosan és biciklivel. Úgy gondoljuk, hogy ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Van saját kerékpáros gyakorlópályánk is és rengeteg foglalkozáson tanítjuk a kicsiknek, hogy melyik tábla mit jelent. Érdekes tapasztalatunk, hogy a kicsik tájékozottsága a témában a szüleikre is jó hatással van. Ugyanis, mi az új szabályokat igyekszünk megtanítani a kicsiknek, így a tudásuk naprakészebb, mint sok felnőtté - tette hozzá.

A Szombathelyi Margaréta óvoda már többször ért el kiváló helyezést az országos döntőben, kétszer is bejutottak a legjobb öt közé.

Az óvodák kategóriájában a szombathelyi Weöres Sándor Óvoda érte el a második helyezést, a harmadik pedig a szintén a vasi megyeszékhelyen lévő Benczúr Gyula Óvoda lett.

Az általános iskolák kategóriájában a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata érte el a legjobb helyezést. A második helyet a szintén szombathelyi Oladi Általános Iskola szerezte meg, a harmadik pedig a Szentpéterfai Horvát-Magyar Kétnyelvű Általános Iskola lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!