Hírek

2015.05.15. 14:32

Izzaszt a mester - A szombathelyi Tompek Attila James Bondként forgatja a levegőt a szaunában

A szombathelyi Tompek Attila a legjobb szaunamesterek között, az olaszországi Süd-Tirolban megrendezett Európa-bajnokságon vett részt, ahová a versenyzők a világranglistán elfoglalt helyük szerint kapták a meghívást.

Merklin Tímea

A holland, lengyel, német, osztrák, és más nemzetiségű szaunamesterek között Tompek Attila a 17. helyet szerezte meg, ami nagyon előkelőnek számít, hiszen a világ élmezőnyéről van szó. Attilát láttuk már szaunaversenyen westernhősként, amikor Clint Eastwoodhoz hasonlították, főleg a világító kék szeme miatt. Tulajdonképpen nem meglepő, hogy most pedig James Bondként forgatta a levegőt a versenyszeánszon. Honnan jött az ötlet? Megint csak az égőkék szemére tettek célzást, hogy olyan a tekintete, mint Daniel Craigé, ezért megnézte az utóbbi James Bond-filmeket, megállapította, hogy tetszik neki ez a karakter, kipróbálja.

– Nyilván a hétköznapi életemet nem úgy élem, mint egy akcióhős, de nemcsak a szemünk színében, hanem a sportosságban, közvetlenségben is hasonlítunk. Szeretem ezt a szuper ügynököt, akinek teljesen emberi dolgai vannak. Érdekes, hogy a riporterek is belelátják a személyiségembe Bond alakját, viccesen úgy szólítanak meg, hogy „személyesen Daniel Craiggel szeretnénk beszélni" – halljuk Attilától, aki azt is elmeséli, hogy mélyen a vendégek szemébe szokott nézni a szaunaszeánszokon, hogy „átvigye a sztorit".

Fotó: Merklin Tímea

A versenyeken minden szaunamesternek van egy sztorija, amit tíz percben előad. Általában nagy legendákban, nagy mesékben gondolkodnak: a Niebelungok kincsétől a gladiátorharcon, a Titanic történetén át a Piroska és a farkasig. Az utóbbi koreográfia nyerte a tavalyi világbajnokságot, a második ott a Frédi és Béni műsor lett, amelyben a magyar Egri Csaba volt a Frédi. A mostani, Olaszországban lezajlott nemzetközi versenyen egy lengyel hölgy nyert, aki sámánlányként varázsolta el a szakmai zsűrit. Volt olyan koreográfia, amelynek során valaki színházi takarítóból farkasemberré változott, de hozták az Illuminati című horrorfilm szaunaszeánsz változatát is, ami abszolút megbukott, mert nem az a cél, hogy a nézők rettegjenek, hanem az, hogy izzadjanak.

– Rengeteg mérget viszünk a szervezetünkbe minden nap, még azok is, akik úgymond egészségesen táplálkoznak. Ezért szeretném népszerűsíteni a szaunázást. Az emberek többsége nem sportol rendszeresen, a szaunabeli izzadás pedig egészséges – mondja Attila, aki testnevelő (és földrajz) tanár, először a szombathelyi főiskolán, aztán a testnevelési egyetemen végzett. Ott ismerkedett meg a wellnesszel, rekreációval.

Fotó: Sauna Fest 2015

Aztán a büki gyógyfürdőben dolgozott, ahol 2011-ben felépítették a szaunavilágot, és mondták Attilának, legyen szaunamester. Ezért képzésre ment, majd a kéthetes bizonyítványával versenyre is, és mindjárt harmadik lett. Ez óriási lökést adott a továbbiakhoz, Tompek Attila nevét az elmúlt négy évben országos és nemzetközi versenyeken is megismerték, így könnyű dolga volt, amikor Ausztriában keresett munkát. Két helyre is felvették volna azonnal, ő Bad Erlachot választotta Wienerneustadtban. Azt mondja, mióta kint van, nem kell „összekukáznia" a szükséges holmikat, hanem meg tudja venni, amit akar. Nem tud elég hálás lenni a nagybátyjának, aki férfiszabó, ő varrja a kosztümjeit, és az édesanyjának, aki segít, ha hímezni kell, ha például egy maja szimbólumot szeretne a fehér lenvászon felsőjére (a maják világát idéző koreográfiát is csinált már szaunaszeánszon).

Fotó: Sauna Fest 2015

Tompek Attila nagyon szuggesztíven alakítja Bondot, félpercenként van felöntés, akciódús a szeánsz, ahogy meséli, le sem tudják venni róla a nézők a szemüket. Két nagy revolveres zászlóval forgatja a levegőt, ehhez komoly fizikai erőnlét is kell. Hetente egyszer konditeremben gyúr, főleg a vállakra az általános erősítésen kívül, és aktív labdarúgóként hetente egyszer edz kőszegi csapatánál, amely a megyei I. osztályban játszik. Attila hangsúlyozza, a szaunázás kulcsa, mekkora légtömeget mozgat valaki. Lehet a koreográfia meditatív vagy színházi jellegű – mindig instrumentális zenére történik –, lehet bűvészkedni az illóolajokkal, Attila gyümölcsillatokat (citrusféléket) használ, de „a lényeg az egészség, hogy az izzadást fokozzuk", és mellette érezzük jól magunkat.

A magyar James Bond minden szabadidejét a családjával tölti. Fia, Levente kilencéves, lánya, Viktória tizenegy.

– Szeretik a társaságomat, nagy gyerekek vagyunk együtt. Társasjátékozni, kártyázni szoktunk, segítek nekik felkészülni a tanulmányi versenyekre. Nem a helyezésre törekszünk, hanem a részvételre, felkészülés közben megbeszéljük a világ dolgait – tudjuk meg Attilától, akinek legfontosabb atyai tanításai közé tartozik, hogy „foglalkozz a magad dolgával", „keresd az igazi barátokat, azokkal legyél", és „játssz csapatban, ha teheted, mert együtt könnyebb".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!