Hírek

2015.05.04. 15:11

A szombathelyi „utca embere” szerint nagyon nehéz volt az idei magyar érettségi

Szombathely - Az első, szövegértési részben Grendel Lajos „A modern magyar irodalom története” című művének bevezetőjét kapták a diákok – a korábban érettségizett válaszolók mindegyike azt mondta, nem ismeri a művet, de a válaszadással nem lett volna probléma.

Bakos Ágnes

A kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta még nem szerepeltek a középszintű magyar érettségi írásbelijén azok a szerzők, akiket most kaptak a diákok a második, szövegalkotási részben. Egy Seneca-idézet alapján kellett érvelniük az időhöz való viszonyról, Bodor Ádám Állatkert című novelláját kellett elemezniük, vagy Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című versét kellett összehasonlítaniuk a diákoknak középszinten.

Volt, aki azt mondta: középszinten a választható feladatok közül nagyon hiányzott egy „klasszikus", mint menekülőút. Például egy Petőfi vagy Arany, akár prózában, akár lírában.

„Persze majdnem harminc év távlatából nehéz megítélni, hogy mit választottam volna, de szerintem a verselemzést."

Többen a novellaelemzést írták volna: mint mondták, nem ismerik Bodor Ádám művét, de még mindig könnyebbnek tűnik, mint a versek összehasonlítása.

Volt, aki kimondottan felháborodott azon, mit keres egy középszintű irodalom érettségin Seneca. „Egy háromórás időkeretbe sehogy sem fér bele az érvelés, akármilyen Seneca-idézetről is van szó."

Az egyik megszólított, egy nem pedagógusként dolgozó magyar szakos tanár azt mondta: nagyon nehéz volt az idei feladatsor. Szerinte az érettségi megreformálása előtt a valódi irodalmi tudásra kérdezett rá a vizsga, most sokkal összetettebb a feladat, és nem lepődne meg, ha az érettségizők 80 százalékának gondot okozott volna.

Volt válaszadó, aki örül, hogy tavaly tette le a vizsgát, akkor a „slow reading", a lassú olvasás melletti érvelést választotta - idén is érvelt volna a dolgozatban, de biztosan nem sikerült volna jelesre.

Összességében aki válaszolt, azt mondta: örül, hogy nem idén kellett érettségiznie magyarból.

Azt mindenki hozzátette, hogy a matematika érettségit még kevésbé írná újra...

Kapcsolódó cikk:

Itt vannak a 2015-ös magyar érettségi feladatai és megoldásai

Ha izgulni mertek, elkezdek énekelni: Grendel Lajos, Seneca, Bodor Ádám, Tóth Árpád, Jékely Zoltán - Magyar érettségi után a KDG-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!