Hírek

2017.01.20. 14:07

A szomszédban a madárinfluenza – Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében betegedtek meg szárnyasok

Már Magyarország hét megyéjében mutatták ki a madárinfluenzát: legutóbb Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben. Embernél még nem okozott megbetegedést a most kimutatott vírustörzs.

Bakos Ágnes

Madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma egy ásványrárói tenyésztyúktelepen és egy nagyteveli pulykatartó gazdaságban, vagyis Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is ott van már a betegség.

Ezenkívül öt másik megyében mutatták már ki: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben.

Itt, a nyugati országrészben is a H5N8 vírustörzset azonosította a NÉBIH. A fertőzött gazdaságok körül három kilométer sugarú védőkörzetet és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el az állategészségügyi szolgálat.

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye emlékeztet: a vadmadarak valószínűsíthető fertőzésközvetítő szerepe miatt Bognár Lajos országos főállatorvos már tavaly novemberben az egész országra kiterjedően elrendelte, hogy a baromfikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni – vagyis Vas megyében is. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat, például vadmadár, rágcsáló.

A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést eddig még sosem okozott.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!