Hírek

2016.01.08. 13:34

A szülés után egy nappal meghalt a 23 éves kismama a szombathelyi kórházban

Tüdőembóliát kapott egy nappal a szülés után a fiatal nő. Egyelőre nem tudni, mi történt. A kórház belső vizsgálatot rendelt el.

Budai Dávid

Egy olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal, hogy elmesélje, hogyan veszítette el fiatal feleségét január elsején. Megtudtuk, december 28-án Celldömölkön szült volna a felesége, ahol az orvosok úgy döntöttek, császármetszést kell végezni. Mivel azonban kicsi volt a baba, a fiatal nőt továbbküldték a szombathelyi kórházba azzal, hogy vagy még aznap este, de legkésőbb másnap reggel el kell végezni a beavatkozást. Szombathelyen azonban egészen 31-éig vártak. Ekkor többször is próbálták megindítani a szülést, azonban ez nem sikerült. Ezt követően a kismamát visszaküldték az osztályra. Végül a fiatal nő családja könyörgött, hogy végezzék el a császármetszést, mivel a baba már nem fejlődik. 31-én délben aztán a kismamán elvégezték a császármetszést.

A férj elmondása szerint, akkor azt mondták nekik: teljesen egészséges az anyuka és a baba is. Meg is látogatták őket, és valóban, akkor még semmi probléma nem volt. Aztán január elsején délelőtt fulladni kezdett a felesége, ekkor adtak neki valamit, amitől teljesen jól lett. Negyed egykor még beszélt vele. Felesége azt mondta, hogy jól érzi magát, még ebédelt is. Majd teljesen váratlanul negyed kettőkor meghalt.

A tragédiát a család nem tudja feldolgozni. Nem értik, mi történhetett. A kórházban azt mondták nekik, hogy 23 éves felesége tüdőembóliát kapott. A 27 esztendős férj elmondta, fél éve voltak házasok, mindent elterveztek, és most egy csapásra minden összeomlott.

Természetesen megkerestük mindkét érintett kórházat a tragikus esettel kapcsolatban. A celldömölki Kemenesaljai Egyesített Kórház főigazgatója dr. Farkas Péter Imre tájékoztatása szerint: „intézményünk szülészeti osztálya a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház kihelyezett részlegeként működik. Az anyaintézménnyel érvényben lévő szakmai megállapodás szerint a celldömölki szülészeten kizárólag úgynevezett „érett szülés” (betöltött 37. terhességi hét, legalább 2500 gramm várható születési súly) vállalható. Minden más esetben a szülés Celldömölkön nem vállalható, magzati érdekből, és az érvényben lévő szakmai megállapodás szerint ilyenkor a szombathelyi szülészet kompetens az ellátásban.”

A szombathelyi kórház főigazgató főorvosa, prof. dr. Nagy Lajos azt mondta: „A Markusovszky Egyetemi Oktató Kórházban valóban elhunyt egy fiatal nőbeteg a császármetszés utáni napon, 2016. január 1-jén. A kórháznak a hozzátartozóktól a nyilatkozattételre nincs beleegyezési nyilatkozata. Szakmai mulasztásra utaló tényadat nincs, ennek ellenére rendkívüli halálesetként kezelik az esetet. A kórház belső vizsgálatot indított, és hatósági boncolást kért, amelyre még nem került sor.”

Megtudtuk azt is, hogy a szülés korábbi megindításának nem volt szakmai indokoltsága, és a hatósági boncolás eredménye után zárják majd le a belső vizsgálatot.

Úgy tudjuk, a szülészeten dolgozókat is rendkívüli módon megviselte az eset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!