Hírek

2017.06.20. 17:45

Ki vigyáz a gyerekre a szünidő alatt?

A nyári vakáció alatt sokszor nehéz megoldani a gyermekek elhelyezését, de a szülők mindent megtesznek azért, hogy ez sikerüljön.

Budai Dávid

A nyár nemcsak a pihenésről és a nyaralásról szól, hanem arról is, hogy a szülők hogyan tudják kisakkozni gyermekük felügyeletét. Az iskola és az óvoda egész évben gondoskodik erről napközben, de van az évnek 11 hete, amikor mindezt a szülőknek kell megoldaniuk. Múlt héten véget ért a tanév, ezzel egy időben sok ezer családnál elkezdődött a legnagyobb szervezési játszma. Mi legyen a gyerekkel nyáron? Négy anyuka történetéből kiderül, hogy bár egyáltalán nem könnyű feladat megoldani a gyerekek elhelyezését, valahogyan azért mindig sikerül.

Ruborits Rita és nyolcéves kislánya, Hédi jó előre megtervezik a nyarat
Fotó: Szendi Péter

- Hédi iskolai táborban van tíz napig, aztán jön egy hét horgásztábor Zsennyén, három hétig a nagymamánál van, aztán meg nekem is van három hét szabadságom, abból egy hét nyaralás Horvátországban - sorolja Ruborits Rita, a nyolcéves kislányának hogyan van beosztva a nyár. Ez így persze még mindig nincs meg 11 hét, de majd keresünk még tábort, mert a nagyit sem lehet annyira leterhelni - teszi hozzá. Rita a kórházban dolgozik, és mivel korán kell beérnie, az iskolába reggel hétkor szoktak érkezni, a suli utáni tíznapos táborba azonban csak később, fél nyolctól lehet vinni a gyereket, így Hédi most reggelente idősebb testvérére, a 16 éves Gergőre van bízva. Ő egyébként a nyár egy jó részét a zsennyei horgásztavon tölti majd. Hédi nagyon szereti ezt az iskolai tábort, nem úgy éli meg, hogy tovább tart a suli, inkább örül neki, hogy még két hétig a barátaival lehet - meséli Rita, aki elárulja azt is, hogy minden nap végén, ami apró megmarad a pénztárcájukban, azt a gyerekek perselyében gyűjtik, és aztán ha eljön a nyár, ebből telik táborokra, nyaralásra.

Kapolcsi Kingáéknak kicsivel könnyebb a helyzetük, hiszen Kinga még gyeden van a kis tesóval, Bernáttal, így a hétéves Franciska kizárólag azért van négy napig az iskola napközis táborában, hogy a barátaival lehessen. Szerencsére a családban van hadra fogható nagyi is, és mivel ők is mennek nyaralni a Balatonhoz és a Vadása-tóhoz, megint csak nem lesz gond a gyerekfelügyelettel. Igaz - teszi hozzá Kinga -, jövőre már más lesz a helyzet, mivel visszamegyek dolgozni, ezért akkor biztosan kihasználjuk majd a napközis tábor két hetét, hogy a gyerekelhelyezés megoldott legyen. Ami azt illeti, nekik akkor is könnyebb lesz az átlagosnál, mivel Kinga óvónőként dolgozik, és ahogyan az iskolákban, náluk is van nyáron leállás.

- A nagymama repesve várja, hogy menjenek hozzá a gyerekek - ezt már Zoller Babett meséli, akinek mostanra az a könnyebbsége, hogy szükség esetén a 16 és a 18 éves nagy tesók is segítnek kisebb, hétéves testvérük fel-ügyeletében, feltéve persze, ha kellő motivációt kapnak hozzá - teszi hozzá nevetve. Ők igyekeznek a közös családi programokon, nyaralásokon felül is mindig értelmes elfoglaltságot találni a gyerekeknek, amit a táborokkal, szabadtéri játékokkal sikerül is elérni.

Falussyné Kertész Helgának is két nagy és egy kicsi gyereke van. Nekik a nagymama 450 kilométerre lakik, de azért tud segíteni: 14 éves lányát már egyedül elengedi hozzá vonattal, ha a nagyi várja őt az állomáson. Szerinte is fontos, hogy legyen alternatíva a gyerekeknek a szabadidő értelmes eltöltésére, máskülönben könnyen fullad a szünet egész napos tévézésbe meg számítógépezésbe. Zsiga, a fia 17 éves elmúlt, így idén érkezett el a pillanat, hogy elmenjen a VOLT fesztiválra. Bár édesanyjában van aggodalom - mint mondja, nem foghatja fia kezét örökre. Megbeszéltek mindent, így reméli, amikor majd döntést kell hozni, jól fog dönteni.

Babett és Helga mindketten logisztikai területen dolgoznak, de nem ezért tudják megoldani a gyermekelhelyezést, hanem mert háromgyerekes szülőként van tapasztalatuk abban, hogy átlássák a rendszert, és előre tudják, melyik gyerek mikor hova megy. És bár minden évben gondot okoz és pluszszervezést jelent a gyerekek felügyelete és elhelyezése, eddig még mindig sikerült megoldani. Igaz, ebben nagy segítségükre van, hogy mindketten olyan családbarát munkahelyen dolgoznak, ahol meg lehet beszélni mindent. - Most például nem veszem ki az ebédidőmet, hogy ideérhessek négyre a gyerekért - mondja Helga.

Rengeteg diák van azonban, akiknek nincsen lehetőségük táborokba menni, és a szülőknek is dolgozniuk kell. Nekik nyújthatnak megoldást azok a közösségi terek, ahol a fiatalok játszhatnak, programokon vehetnek részt, barátokat szerezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!