Hírek

2017.04.29. 16:35

A tánc világnapján nyolcszázan álltak színpadra Szombathelyen

Összesen legalább nyolcszázan táncoltak ma egész nap a Fő téren. A balettől a zumbáig minden stílus képviseltette magát.

Budai Dávid

A Tánc Világnapját az UNESCO Nemzetközi Táncbizottságának kezdeményezésére 1982 óta rendezik meg minden év április 29-én. Az időpontválasztás nem véletlen, az 1727-ben született és 1810-ben meghalt Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész látta meg a napvilágot ezen a napon, akinek akkora hatása volt a táncművészetre, mint Shakespeare-nek az irodalomra.

A 35 éves táncünnephez a megyében is egyre több helyen csatlakoznak minden évben, Répcelakon például már hatodik éve mutatkoznak be a legváltozatosabb táncok a városban, míg a vasi megyeszékhelyen az idei a 14. alkalom, hogy egy napig minden a tánc körül forog.

– Részben a 14-ik, de leginkább a 15-ik alkalom, hiszen egyszer a rendkívül rossz időjárás miatt ugyan elmaradtak a táncok a főtérről, ám valójában már 2003 óta táncosok százai veszik birtokba a belvárost ezen a napon – mondta Parais István, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ vezetője. Idén szerencsére az időjárás kegyes volt minden táncszeretőhöz és táncoshoz, talán egyedül a Mira Orient Art hastáncosainak a helyében nem lettünk volna, ám ők a 15 fokos hőmérséklet ellenére is szenvedéllyel varázsoltak egy kis keletet a tulipánfák tövében felállított színpadra a Császárkőnél.

Közben persze a Savaria téren és a Fő téri nagyszínpadon is a legkülönfélébb műfajt képviselő táncosok váltották egymást, és ez így ment egész nap. Aki tehát mindegyik produkciót figyelemmel szerette volna kísérni, az a lehetetlenre vállalkozott. Miközben az egyik helyszínen a legkisebbek zumbáztatták meg a közönséget, addig, volt ahol a néptáncosok csizmáitól döngött a színpad. Az Agora igazgatója elárulta, éppen az volt a céljuk, hogy a Fő teret erre a napra egy színes kavalkáddá varázsolják, egy valódi tánctérré.

Mint kiderült, ha a harminc fellépő táncegyesület, minden résztvevője egyszerre mutatta volna meg mit tud, akkor nyolcszáz amatőr és profi táncosnak kellett volna helyet szorítani a színpadon. Szombathelyen a tánc tehát hatalmas népszerűségnek örvend, és ezt a hagyományt ápolja is a város szorgalmasan, főleg, hogy az idei táncünnepet a Kodály-emlékév is gazdagítja. – Este a sportházban a hagyományos értékek előtt tisztelgünk, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Tiszta Forrás Zenekar közreműködésével – fogalmazott Parais István.

A tradicionális táncok mellett, gyakorlatilag minden stílus képviseltette magát a táncvilágnapi rendezvényen. Az amerikai linedance-től kezdve, a baletten és a zumbán át, egészen a hip-hop-ig minden stílusban el lehetett egy teljes napra merülni. És ha már hip-hop. Éppen amikor Szombathely városa csatlakozott a tánc világnapjához, az Energy Dance Team is elindult hódító útjára, hogy fiatalok százaival szerettesse meg a táncot. Tóth Gábort, a táncosok vezetőjét arról kérdeztük, hogy szerinte mennyire népszerű manapság a tánc. – Nagyon is az, különösen abban a stílusban, amit mi képviselünk.

Ennek részben az is az oka, hogy nálunk ahhoz, hogy valaki táncoljon, nem kell, hogy párja legyen, mint például a társastáncban, és nem számít az sem, hogy fiú, vagy lány az illető. Sokan még a mai napig nem tudják eldöntetni, hogy a tánc az sport vagy művészet, szerintem is-is. Mikor a színpadon bemutatnak egy produkciót a táncosok az művészet, de az arra való felkészülés egy kőkemény sport. Van, aki heti négy alkalommal is lejár edzeni, gyakorolni. A tánc, ha komolyan veszik rendkívül megterhelő testileg és szellemileg is, hiszen sokszor egészen bonyolult koreográfiákat kell fejben tartani a táncosoknak – fogalmazott Tóth Gábor.

Persze van, amikor a tánc kizárólag csak a játékról szól. Így van ez Dorkánál is, aki szinte minden reggelét tánccal és énekkel kezdi – mesélt kislányáról Bálint Éva, a Weöres Sándor színház színművésze, aki hasonlóan több ezer szombathelyihez, a tánc világnapján, látogatott ki a Fő térre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!