Hírek

2016.01.31. 08:40

A tejesdobozban is pálinka volt - Mámoros lagzi Nádasdon fotókkal, videóval

Nádasd – Válogatott jelmezekben járta be a falut idős és fiatal, mindannyian Szita Piri és Szűrő Matyi bolondesküvőjét ünnepelték: hangosan és vidáman. Jól sikerült a gyűjtés a rönkhúzáson a két „törvénytelen gyereknek”.

Bakos Ágnes

– Nem csak helyi, még küfalusi emberek is részt vesznek – nézett végig a tömegen Szommer Mónika, a nádasdi művelődési ház munkatársa. A jelmez nem volt kötelező, csak ajánlott a szombati forgatagban. – Ahhoz, hogy valaki jól érezze magát farsangkor, elengedhetetlen, hogy kivetkőzzön a hétköznapi viseletéből – magyarázta Mónika.

Kérette magát a menyasszony, Szita Piri – akit kék hajjal, gondosan válogatott ruhákba öltöztetve Rosta István jelenített meg. Szűrő Matyi szerepét Rosta Istvánné Mariann vállalta – mindenki örömére, hiszen fess vőlegénynek öltözött a hölgy, a kackiás bajuszát sem felejtette otthon.

A rönkhúzás hangulatfelelőse a jófajta házi pálinka volt elsősorban: még tejesdobozból is kínálták a lélekmelegítőt az ünneplők egymásnak.

A „nagy könyv" szerint zajlott a ceremónia: kikérték a rejtőzködő menyasszonyt, kérette magát egy kicsit a „hölgy", aztán igent mondott és a vőlegénnyel, meg a népes gratulálókkal együtt bejárta az egész falut. Lovas őrezred kísérte a menetet, felkészülten dolgozott a húzóbrigád (azért nekik sem ártott egy-egy kupica segítség a hosszú úton). Tündérek szállították a süteményeket: az egész falunak elegendő mennyiség gyűlt össze a művelődési házban.

– Remélem, nem üres zsebbel jöttél, mégiscsak egy lakodalmi menetben vagyunk! Tudok visszaadni kétezresből is – hangzott a félreérthetetlen felhívás Szommer Mónikától. El is magyarázta, mire kell a pénz:

– Az ifjú pár házasságon kívül született gyermekeinek gyűjtünk. Ikrek, egy füst alatt letudták, a gólya még itt van, azt is megénekeljük – mutatta a régi babakocsiba csomagolt játékbabákat és a plüssgólyát Szommer Mónika. Szépen gyűltek a papírpénzek és érmék a babakocsiba rejtett bögrében. Az autósok is fizettek, megsarcolta őket az utcákat elfoglaló tömeg:

– Pár forintot bugyogóra! – ezzel a felszólítással gyűjtöttek „kelengyére" a mulatozók.

„Árok partján pipitér, a menyasszony sokat ér!"

„A mi falunk hét dombon tornyosul, és azokon mindenki párosul..."

Nem volt hiány lakodalmi és termékenységre utaló rigmusokból – mert a nádasdiak hagyományosan és 2016-ban is így húzták a rönköt és így ültek bolondlakodalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!