Hírek

2017.02.20. 17:40

A tudás becsületéről

Körmend - Hagyomány már a helyi gimnáziumban, hogy ilyenkor, év elején műveltségi vetélkedőket rendeznek. A díj is fontos, de a tudás megszerzése a fő cél.

Kozma Gábor

A Kölcsey Ferenc Gimnázium idén is megszervezte vetélkedőit a térség általános és középiskolásai számára, amelyek ezúttal Arany János születésének 200. évfordulójához kapcsolódtak. Nem újdonság a műveltség térnyerése az intézményben, hiszen az év elején hagyományosan vetélkednek a diákok. - Az intézmény 70 éves, ez idő alatt óriási szellemi energiákat halmozott fel. Ezek látványos kivetülése az év eleji műveltségi küzdelem, amelyen mindenki csak nyerhet - mondta el a rendezvény kapcsán Bebes István polgármester. Hozzátéve: a város minden lehetséges módon támogatja a gimnáziumot, hiszen kiművelt emberfők nélkül nem lehet értelmes fejlődés.

A győztes diákok egy csoportja. Ők is joggal lehetnek büszkék teljesítményükre. A Kölcsey Ferenc Gimnázium idei műveltségi vetélkedője Arany János születésének 200. évfordulójához kapcsolódott Fotó: Jámbori Tamás

- Azt tapasztaltam, hogy a körmendi diákok otthonosak az intézményben, jó a tanári csapat és kimagaslók a továbbtanulási mutatók. Egy ilyen vetélkedő ezt felerősíti. Úgy vélem, ebben az esetben a tudás becsületéről is szó van - mondta el a polgármester. Megtudtuk, hogy az előadói versenyre 21 nevezés érkezett. Egészen pontosan 17 általános iskolás és négy középiskolás diák mondott Arany János-verseket, idézett balladákat.

- Nagyon méltányolandó ez a teljesítmény, hiszen a 19. századi archaikus nyelvezet memorizálása és tolmácsolása meglehetősen nehéz feladat - hangsúlyozta az eredményhirdetésen dr. Vörös Ottó nyugalmazott nyelvészprofesszor, a szavalóverseny zsűrijének elnöke. A középiskolások között első lett Horváth Réka (Oladi Szakgimnázium), második Szenkovits Buda (körmendi Kölcsey gimnázium). Az általános iskolás kategória győztese Kiss Anna (körmendi Olcsai Általános Iskola) lett, második díjat kapott Horváth Petra és Kocsis Luca, szintén az Olcsaiból. A harmadik helyezést pedig Dolgos Kata és Honfi Áron nyerte el a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskolából. A zsűri különdíjjal jutalmazta Giczi Dominik (Olcsai) kimagasló versmondását.

A műveltségi vetélkedőre háromfős csapatok nevezhettek, hogy bizonyítsák felkészültségüket az Arany János és kora témakörből, valamint az előzetesen leforgatott kétperces videoklippel. Utóbbit egy szabadon választott Arany-vershez készítették. Kondicsné dr. Kovács Éva nyugalmazott igazgató-helyettes, a vetélkedő zsűrijének elnöke úgy összegezett, hogy a diákok felkészültek voltak. Az is bebizonyosodott, hogy az olvasás a műveltség megszerzésének leghatékonyabb útja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!