Hírek

2017.07.09. 14:00

A tudást meg kell újítani - Több mint 160-an vették át ELTE-s diplomájukat a szombathelyi egyetemen

SZOMBATHELY - Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjának 165 hallgatója vette át diplomáját szombaton délután a sportházban.

Tóth Kata

Az ELTE első szombathelyi diplomaosztó ünnepségén felsőoktatási szakképzésben, alap- és mesterképzésben, illetve szakirányú továbbképzésben részt vett végzős hallgatók vették át diplomájukat szombaton.

Az elnökség bevonulása után a Savaria Zenepedagógiai Tanszék hallgatóinak előadásában Horváth Barnabás zeneszerző Kosztolányi Dezső Csacsi rímek című epigrammasorozatára írt dalciklusát hallhatta a közönség, majd dr. Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese mondott ünnepi köszöntőt.

Utalt arra: hatalmas váltás történt azzal, hogy a megyeszékhelyen megjelent az ELTE, amelynek itt van az első vidéki képzési helyszíne. Kihívásról beszélt - a szombathelyi felsőoktatásnak változnia kell - és változtatásról, amit meg kell valósítani, ha a 21. század társadalmi és szakmákat érintő fejlődését követni akarjuk.

Erős Petra veszi át oklevelét dr. Csíkos Csabától, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának dékánhelyettesétől
Fotó: Unger Tamás

- Családba kerültünk az ELTE által - mondta, és köszönetét fejezte ki, hogy az itt működő karok felvállalták azt a szakmai feladatot, hogy a szombathelyi képzéseket ELTE-minőséggel, -irányítással az ország egyik legjobbjává tegyék. Beszélt az eddigi eredményekről: olyan képzések indultak, amelyek az ipar több évtizedes mérnökhiányára adtak választ. Bejelentette: pályázati támogatással 2,75 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a szombathelyi kampuszra a következő negyven hónapban.

Olyan munkahelyet keressenek, amellyel szellemi-gondolati közösséget tudnak vállalni, fogalmazta meg a végzősök számára. Felhívta a figyelmüket a helyes önismeret fontosságára és emlékeztetett: a tudást örökké meg kell újítani. Segítsék a társadalom fejlődését és szolgálják a nemzet, a gazdaság érdekeit tanult szakmájukkal, ezt kérte tőlük. Dr. Demetrovics Zsolt, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja reményét fejezte ki, hogy a szombathelyi képzési hely megtalálta a helyét, a jövőben megerősödik az ELTE-vel való szervezeti egysége és regionális központként működik majd. Kiemelte: van lehetőség a továbbtanulásra az itt diplomát szerzőknek.

Új szervezeti egységgel, a Műszaki Intézettel bővült és új képzésekkel gazdagodott idén az informatikai kar, mondta köszöntőjében dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja. Hozzátette: ennek kapcsán jelentős szakmai távlatok nyíltak. A gépészet és az informatika összekapcsolódott - a két terület a lehető legjobbkor találkozott egymással, jelentette ki. Kollégaként köszöntötte a diplomásokat, biztatva őket, hogy minél több tehetséges tanulót irányítsanak a műszaki és az informatikai pálya felé.

A frissdiplomások ünnepélyes fogadalomtételével, majd a diplomák átadásával folytatódott a műsor. Hagyomány, hogy egy újdiplomás elköszön alma materétől a végzősök nevében: Keszei Fruzsina okleveles biológia- és magyarszakos tanár mondta el búcsúgondolatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!