Hírek

2016.05.13. 18:10

A vallás és a nyelv összetart - A Pinka völgye a háború előtt a szombathelyiek kedvelt üdülőövezete volt

Horvátlövőn mindössze 214-en laknak, arra viszont méltán büszkék, hogy az öt Pinka-völgyi nemzetiségi faluból lakosságarányosan innen jár a legtöbb gyerek a felsőcsatári iskolába. Az önálló önkormányzatiság éveiben megteremtették a kényelmes lakhatás feltételeit, ám az utóbbi években mintha csökkenne a kistelepülések iránti állami odafigyelés.

Tersztyánszky Krisztina

A kilencvenes években Horvátlövő összkomfortos faluvá lett. Új hivatal és orvosi rendelő épült, megújult a művelődési otthon és a templom, megoldották a belvíz- és a szennyvízelvezetést, emlékhelyet állítottak a háborúk áldozatainak. Az utóbbi években azonban egyre több a visszautasított pályázat. Hiába kérnek segítséget az orvosi rendelő felújítására, a félbehagyott tűzoltószer-házra, másodszor jött vissza eredménytelenül a templom külső festésére beadott támogatási kérelem is. Hiába van meg a kurázsi meg a szakmai háttér, Horvátlövő egy kicsit úgy érzi, magára hagyták.

Persze amit lehet, azt megoldják saját erőből. Szerencsére összetartó, szorgalmas közösség él itt - tudjuk meg Bugnits Vilmos polgármestertől. Régi igényt kielégítve nemrég például buszvárót kezdtek el építeni társadalmi munkában. Arra azonban már nem futja, hogy a hozzá kapcsolódó kerékpáros-pihenőt is megépítsék. Pedig szükség lenne rá, nincs olyan hét, hogy ne érkeznének német, osztrák kerekezők a vasfüggöny emlékét kutatva, a nyugalmas tájban gyönyörködve.

Bugnits Vilmos polgármester a táblánál, amelyet tavalyelőtt kapott a falu (Fotó: Tersztyánszky Krisztina)

- A Pinka-völgy a háború előtt a szombathelyiek kedvelt üdülőövezete volt, a falunkban két forgalmas vendéglátó egység fogadta őket. Ma, ha erre jár valaki, egy kávét sem tud meginni - kesereg a polgármester. Elképzelések persze vannak bőven. Évek óta elkészültek egy patakparti kemping tervei, amelyet a Vas Megyei Horgász Szövetség működtetett volna, ám pénz híján a megvalósítás egyre késik. Terveket mutat a faluvezető a településközpontba megálmodott pihenőövezetről is. Az egyik régi lakóházba pedig horvát tájházat szeretnének, ám előtte még ezt is meg kell venni a külföldön élő tulajdonostól.

Szegénynek a fentiek ellenére sem nevezhető a tíz, Magyarországhoz való hűségét egykor kinyilatkoztató falu egyike. Legnagyobb kincse a többféle nemzetiségi kultúra, amelynek nyelve és hagyományai gazdagítják a település életét. A lakosság túlnyomó többsége horvát, akik ezer szállal összefonódva élnek a magyar és német ajkú lakosokkal. A hagyományok ápolásán nemzetiségi vegyeskar és zenekar munkálkodik, gyakorolják a farsangi rozmaringszedés, a borbálázás, a lucázás, az aprószentek napi korbácsolás népszokását. A nemzetiségi mellett a másik nagy összetartó erő a vallás. Épp pünkösdhétfőre esik a Kercsi dűlőben lévő kereszthez történő zarándoklat, és tervezik egy stációs útvonal létesítését is, ahol életre kelhetnének az egyházi év szép szertartásai.

Bizakodásra adhat okot az is, hogy Horvátlövő számára nem jelent gondot a munkanélküliség.

Jó a közlekedés, a szomszédos nagyüzemben, Szombathelyen vagy a határ túloldalán mindenki talál megélhetést. Több évtizedes szünet után újra feléledni látszik az állattartás hagyománya, igényük van az embereknek a házi tejre.

A szőlőművelés pedig, ha helyben nincs is hegy, része a horvátlövőiek életének. A vaskeresztesi hegyen sok családnak van birtoka, ahonnan akár biciklivel haza lehet jönni ebédelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!