Hírek

2015.11.28. 18:10

A várakozás jegyében – Fellobbant a hit gyertyájának lángja Szombathelyen

Szombathely – Csendes is és zajos is a várakozás. Ég már az első gyertya az idén először magasba törő szombathelyi adventi koszorún. Verssel, énekkel, zenével kezdődött a hatodik szombathelyi karácsonyvárás.

Bakos Ágnes

– Ez az advent, ez micsoda? Igen, várakozás. És ilyenkor egy kicsit jobbnak kell lenni... – mondta egy nagymama két kis unokájának az adventi vásárban.

Igazi forgatag van már a szombathelyi Fő téren: van minden, ami ajándék lehet és a gasztronómiai kínálatban is minden, amit megkívánhat egy vásározó. Sült gesztenye, pecsenyék, édességek és persze forralt bor! A pavilonok kínálatában méhviaszos gyertya, illatgyertya, kesztyűk, sapkák, sálak, hógömbök, plüss- és kerámia manók, Mikulások, rénszarvasok minden színben, méretben és formában És még folytatható a sor.

Az esti kutyasétáltatást sokan összekötötték a kulturális műsor meghallgatásával. Kisebb és nagyobb családok sétáltak, nézelődtek. Sok társaságban előkerültek a szelfibotok – várhatóan sok-sok fotó lepi majd el a közösségi portálokat az első adventi hétvégéről, Szombathely szívéből.

A kulturális programsort a Szombathelyi Erkel Kórus, az Alistáli Református Gyülekezet Te Deum Laudamus Kamarakórusa és Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskarának Egyesített Kórusa kezdte. Közösen énekeltek Király Katalin, az Erkel Kórus karnagya vezényletével.

A „Szombathelyi Advent 2015” megnyitóján dr. Puskás Tivadar polgármester emlékeztetett: 1839-ben, Németországban készült az első adventi koszorú, a hit, a remény, az öröm és a szeretet szimbolikus gyertyáival. Szombathelyen fokozatosan épült, alakult a karácsonyvárás mostani formája: 1993 óta van karácsonyi vásár a Fő téren, 2001-ben egészült ki kulturális műsorokkal a forgatag, 2006 óta pedig már adventi koszorúja is van a városnak. Idén új formában: az ég felé tör a koszorú, amit idén is a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium virágkötő tanulói készítettek.

Majdnem két méter magasban van a koszorú, fenyőágakból áll, átfonva egyszínű fényfüzérrel, fehér szalagokon fehérre fújt tobozok csüngnek rajta, mint a karácsonyfadíszek. Egyszerű és gyönyörű. A színes gyertyák közül az első lila színűt gyújtotta meg dr. Puskás Tivadar polgármester és a történelmi egyházak szombathelyi képviselői.

A zajos, mozgalmas, fűszeres forgatagban csendre intett a katolikus, a református és az evangélikus egyház képviselője is. Az advent az elcsendesedés ideje, a lelki felkészülésé.

Jó tanácsként a szavakról esett szó: át kell szűrni a gondolatokat az igazság, az örömszerzés és a hasznosság szűrőjén – akkor kell csak kimondani, ha igazak, örömet okoznak és hasznára válnak a másik embernek. Akkor elkerülhető a vita, a veszekedés és a megbántás.

Az adventi koszorúk mindenütt fényt adnak a hétvégén: nemcsak a városok, falvak közösségi terein, hanem a háztartásokban is.

– Anyu, mi is ma gyújtjuk meg az első gyertyát?

– Nem, vasárnap, amikor apa is hazaér.

Együtt lenni és elcsendesedve készülni a karácsonyra – a hívőknek és a nem hívőknek is ünnep kezdődött. Visszaszámolhatunk már a rövidülő nappalokból: december 21-e után egyre világosabb lesz, a téli napforduló, illetve a karácsony után, percekkel hosszabb nappalaink lesznek – addig az adventi gyertyák hozzák a fényt.

A Szombathelyi Szimfonikusok karácsonyi koncertje zárta az első adventi estét Szombathely Fő terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!