Hírek

2016.10.23. 18:58

A város jelképe - 25 éve alkották meg Bük címerét

Bük – 25 évvel ezelőtt a büki képviselő-testület döntött az új városi jelképek megalkotásáról. Címer, zászló és címeres zászló is készült, máig ezeket használják.

Vadas Krisztina

Nem csak a forradalmat és szabadságharcot ünnepelték október 23-án a vasi fürdővárosban. A városi jelképek megalkotásának negyed évszázados ünnepét is ezen a napon tartották.

A jubileumi előadáson dr. Szele Ferenc akkori polgármester, Bük díszpolgára és Feiszt György, a címer megalkotója mesélt a jelképekről.

Az egykori polgármester elmondta: a Szépítő Egyesület szorgalmazta 25 évvel ezelőtt a városi jelképek megalkotását: egy címer, egy zászló és egy címeres zászló elkészítését javasolták. Az akkori képviselő-testület elhatározta, hogy megvalósítja a jelképeket, a Szépítő Egyesület tagjait kérték fel a tervek kidolgozására. Nekik Feiszt György segített a kutatómunkában és tervezésben. Munkáját a képviselő-testület elfogadta, és végül Krizsán István képzőművész alkotta meg anyagi formában.

Dr. Szele Ferenc kiemelte: akkor olyat alkottak, ami a mai kor számára is használható, nem szükséges megváltoztatni. Érdekességképpen elárulta, hogy a kék hullámvonal eredetileg nem szerepelt volna a címerben, azt az előzetes szemle után tették bele. Ez jelképezi a város gazdaságának egyik fő mozgatórugóját, a gyógyvizet. Megjegyezte: akkor is, és ma is szeretettel és hálával gondol azokra, akik részt vettek a munkában.

Feiszt György a kutatómunka és a tervezés folyamataiba avatta be a hallgatóságot. Kutatómunkájának eredménye egy történeti múlton alapuló szimbólum lett.

A főlevéltáros az egykor három különálló település (Felsőbük, Középbük, Alsóbük) pecsétjeit és szimbólumhasználatát vette alapul a címer megalkotásánál. Az alsóbüki pecsétben jelent meg először az oroszlán, kivont karddal a kezében. Ez később Középbük pecsétjében is megjelent, ezért lett ez a központi motívum. Ezenfelül a Felsőbüki család címere is inspirálta a tervek megalkotásakor. Feiszt György kiemelte: mindenképpen történelmi alapokra épülő címert szeretett volna, és nagy öröm, hogy ezt az akkori képviselők is lelkesedéssel fogadták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!