Hírek

2017.05.28. 18:35

A Vasi Evangélikus Egyházmegye tartott hálaadó napot a Nádasdy-várban

SÁRVÁR Újabb jelentős esemény zajlott le Sárváron a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóján. A Vasi Evangélikus Egyházmegye tartott hálaadó napot a Nádasdy-várban 1600 fő részvételével. Az egész napos rendezvényen hangzott fel a Sylvester Bibliájának bevezetőjére készült oratórikus mű ősbemutatója.

Pajor András

- Ez a nap a hazaszeretet napja is, hisz ötszáz évvel ezelőtt a magyarság megmaradásáért harcoltak a reformáció hitvallói, magyar nyelven megszólaltatva Isten igéjét. A lélek végvárai voltak azok a települések, ahol a reformáció nyomán a törökkel folytatott harcban életben tudott maradni a magyar nyelv. Sárvár is ezek közé tartozik, ahol megszületett az Új Testamentum - jelentette ki Ágh Péter országgyűlési képviselő a rendezvényen. Hozzátéve, hogy mostani feladatunk is a hitüket szolgáló közösségek segítése.

Kondora István és Ágh Péter is részt vett a sárvári rendezvényen Fotó: Pajor András

- Az ötszáz évvel ezelőtti nemzetmegtartó gondolatok mai megélése a gyülekezetek legfontosabb küldetése - mondta igehirdetésében Szemerei János evangélikus püspök. Az istentisztelet végén megkoszorúzták a Sárváron életüket vesztett, gályarabságra ítélt hitszónokok emléktábláját.

E napon mutatták be dr. Monok István szerkesztésében az 1541-es Sylvester Biblia hasonmás kiadását, közreműködött Dinnyés József daltulajdonos. Ezt követően a Nádasdy-vár udvarán csendült fel az Új Testamentum bevezetőjére írt oratórikus mű, amelyet Szigeti István Erkel-díjas zeneszerző komponált. A koncerten több mű is elhangzott az Erkel Kamarakórus és Kővári Eszter Sára szopránénekes előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!