Hírek

2015.01.20. 19:45

A Vasi Volán is sztrájkba lépett, a Vas Népénél is rendszerváltás következett be

Szombathely - Huszonöt évvel ezelőtt ilyenkor már nem az volt a kérdés, hogy mennek-e a kádáristák, hanem az: megállítható-e a gazdasági katasztrófa. Egyre több üzem lép sztrájkba, tízezrek kerülnek utcára.

Kozma Gábor

Utólag már nem túl bonyolult felismerni és rendszerezni azokat a baljós árnyakat, amelyek a rendszerváltást közvetlenül megelőzték. S amelyeknek mai bajaink, közte a fejletlen demokrácia, a gazdasági kitettség, az örökös párt-és belviszály betudható. De nézzük az 1990-es január főbb eseményeit!

Az még a jó hírek közé tartozott, hogy megszűnt a REF, azaz a rendőri felügyelet. Bár ezt a bűnözök ellenében találták ki, ám előszeretettel alkalmazta az Állambiztonsági Osztály az ellenzékiekkel szemben is. Vas megyében több embert megfigyeltek, zargattak. Leginkább az Életünk című folyóirat munkatársait, a kapcsolódó értelmiségi holdudvart. A REF eltörlése csak Budapesten 1568 embert érintett. Ők nem kaphattak útlevelet, nyolc óránként jelentkezniük kellett az adott rendőrőrsön, nem volt joguk és nem költözhettek. A szabadság újabb is körét örömmel fogadta a közvélemény. Azt már kevésbé, hogy brutális áremelések jöttek, az infláció 35 (!) százalékra ugrott. A GDP nulla, az ipari termelés nulla, a reálbérszint mínusz 2 százalékra esett, az államadósság 550 millió dollárra nőtt. Ez katasztrofális helyzetet teremtett, s hogy nem omlott össze az ország, az egyes nyugati államok gyors segítségének volt köszönhető. Nyugat-Németország (NSZK) például 1 milliárd márkát küldött, Japán hasonlóképpen járt el. E helyzetben a demokratikus ellenzék pártjai sajnálatos módon veszekedni kezdtek, egymás lejáratásába fogtak a közelgő szabad választások előtt. A megyében az MDF és az SZDSZ ütközött, egyre nagyobb erővel. A szabaddemokraták MDF-MSZP koalíciót vizionáltak, amit dr.Gyurácz Ferenc cáfolt pártja nevében, dr.Hankó-Faragó Miklós ellenében. Gyurácz kijelentette: az MDF soha, semmilyen formában nem koordinált a szocialistákkal. Időközben nyilvánossá vált az áremelés terméklistája, az emberek kapkodták a levegőt. A Pannónia étteremben egy menü addig 33 forint volt, lett 44. Major Károly üzletvezető, valamit Horváth László, a Korzó étterem főnöke azonnali vendéglétszám csökkenésről beszélt. A hús ára 32, a tejé 43 százalékkal nőtt egy nap alatt. A víz -és csatornadíjak, nem tévedés, 336 százalékkal emelkedtek! Jól jött az 500 millió dolláros, azonnali japán hála-hitel , de a szigetországiak kikötötték: e pénzből be kell indítani az autóipart is. Ez volt a Suzuki nyitánya...

Fred Sinowatz ex-kancellár (középen) nyilatkozik a Vas Népe munkatársának a Savaria Szállóban

Rendszerváltás következett be a Vas Népénél, a megye meghatározó napilapjánál. Hattagú szerkesztőbizottság váltotta az addigi vezetést. Ennek tagja lett Kósa Tamás ügyvivő szerkesztőként, tagként pedig Bodor Ferenc, Kozma Gábor, Lakatos Ferenc, Pósfai János és Treiber Mária. Lengyel Sándort még korábban igazgató-főszerkesztőnek nevezték ki, majd a szerkesztőség titkos szavazáson megerősítette.

Az első szabad választások előtt mindent beborítottak a plakátok. Hende Csaba az MDF színeiben indult Szombathelyen, Hankó-Faragó Miklós (SZDSZ) volt a nagy ellenfele

A felbomló, tervutasításos, centralizált gazdasági struktúra és a létbizonytalanság sorra robbantott ki sztrájkokat a megyében. A Vasi Volán teljesen leállt, az Ady téren sztrájkőrök felügyeltek, az utasok megértők voltak. Leállt a jáki Szövgép, elmélyült a válság a szombathelyi ÉLGÉP-nél. Ezreket tettek utcára, Szentgotthárd került a a legkritikusabb helyzetbe. Mindeközben sarjadt a többpártrendszer. Az MDF bejelenti országgyűlési képviselő-jelöltjeit, dr. Hende Csaba, Ádám Károly, Csapó Tamás, dr. Gömbös Ferenc és Für Lajos száll csatába. A Fidesz Hajnal Ágotát, Galavits Ferencet, Kovács Lászlót, Tóth Józsefet indítja, az 5-ös körzetben nem tudnak jelöltet állítani. Beled mellett lezuhan egy MIG-23-as vadászgép január végén, a két pilóta meghal. Magánlátogatást tesz Szombathelyen Fred Sinowatz, Ausztria korábbi kancellárja. Sétálgat a városban, majd nyilatkozik a megyei lapnak. A burgenlandi születésű politikus elmondja, hogy a magyarok számíthatnak hazája segítségére, a várhatóan gyötrelmes átmenetben . A körmendi Vörös Csillag termelőszövetkezetet gyors iramban átkeresztelik Rábavölgyére, de ettől nem lesz több búza. Mint jég a Dunán, úgy zajlik az ország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!