Hírek

2017.08.04. 18:30

A világrekord nélkül is elindult az ostromhétvége Kőszegen

KŐSZEG - Pénteken 17 órakor hivatalosan kihirdették az ostromállapotot a város Fő terén. A harcias közszellemet tovább hergelte, hogy Bánhegyi Adrienn kötélugróbajnok beszállt a világcsúcsért folyó küzdelembe.

Pintér Viktória

A kőszegi lakosok és vendégeik pillanatok alatt visszahelyezték a múlt kulisszáit a mindennapok mögé. Igaz, a történeti emlékezet szerint 1532 augusztusában szeszélyes, esős időjárás uralkodott, tegnap viszont a tűző nap perzselte a török félholdat. A korhű jelmezekben fel-alá járkáló, sokszor véres harcokat vívó helyi vitézek, bizony nemcsak a törökkel, hanem a hőséggel is rendületlenül küzdöttek. (Persze, nem láttunk még olyan csatát, amit strandpapucsban és rövidnadrágban vívtak, mindenesetre ebben a melegben külön megsüvegelendő, ha valaki képes több réteg ruhában nemcsak mozogni, hanem közben hithű török janicsárként, vagy hős kőszegi várvédőként átélni a történelmet.)

A 11. Félhold és Telihold - Ostromnapok előnapjai a kezdetektől teljes harckészültségben zajlottak. Csütörtök óta püfölik egymást az Ostrombox nemzetközi ökölvívótorna bátor sportvitézei. A kétnapos pofonosztás közben a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes gyönyörű reneszánsz ruhákban táncoló lányai mutatták be, hogy egy hölgy bizony a melegben is hölgy. Pontban 17 órakor nagy dérrel-dúrral felsorakozott egymással szemben a török és magyar küldöttség. A heves szóváltásokban Huber László polgármester és Básthy Béla alpolgármester a városi szenátus nevében kihirdette az ostromállapotot.

Külön figyelmet érdemelt a világ- és Európa-bajnok kötélugró, artista Bánhegyi Adrienn Guinness-rekord és világcsúcs beállítására tett kísérlete. A világ színpadait megjáró csodaköteles most a kőszegi Fő téren szállt szembe saját határaival és az amerikai versenyző, Tori Boggs világbajnoki csúcsával. Legalább 423 alkalommal kellett volna egy felugrás közben háromszor áthajtani a kötelet a lába alatt. Sajnos Adri az első próbálkozásnál 199 felugrás után elakadt. Hatalmas szívvel futott neki még egyszer a célnak. A második alkalommal megközelítette a 300 felugrást. Ez az önmagában is emberfeletti teljesítmény azonban nem volt elég a világrekord megdöntéséhez. Bánhegyi Adrienn a próba után rögtön válaszolt kérdéseinkre, keserédesen megjegyezve, hogy edzésnek jó volt, de úgy látszik a rekord még több gyakorlást kíván. Azt is hozzátette, hogy nem adja fel, még az idén nekimegy az újabb próbának. A közönség hatalmas tapssal jutalmazta a kőszegi ostrom első számú bajnokát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!