Hírek

2017.08.08. 18:40

A vizsgáló ajtaját kifelé mérges gomba nem hagyhatja el

SZOMBATHELY - A hat éve tartó szárazság miatt nagyon kevés a gomba. Ahhoz, hogy a gyilkos galócát elkerüljük, elég három dolgot tudnunk.

Budai Dávid

Bár a magyarok finoman szólva sem nevezhetők gombaevő nemzetnek, a piacon mindig akad olyan, aki gombát keres, de nem ám termelői gombát, hanem olyat, amelyet gombászok gyűjtenek az erdő mélyéről. Azt reméltük, a hétvégi esők előcsalogatták ezeket a különös, a növény- és állatvilág határán álló élőlényeket, és a piacon hegyekben áll majd a gomba, de csalódnunk kellett. Igaz, mint kiderült, mostanában nem igazán tudtunk volna jó időben érkezni, hiszen a környéken évek óta kevés terem. – A kevés gomba oka, hogy nagyon nagy a szárazság. Csak bízni lehet abban, hogy a hét szűk esztendő lassan véget ér – fogalmazott Kalauz József gombaszakértő, aki már több mint két évtizede felel a szombathelyi piacon azért, hogy ne fordulhasson elő gombamérgezés.

Kalauz József gombaszakértő – aki éppen vargányákat vizsgál – azt tanácsolja, hogy válasszuk külön a fajtákat, amikor gombászunk, így ha véletlenül mérgeset is gyűjtöttünk, nem kell az egészet kidobni Fotó: Nagy Jácint

A megyeszékhely környékén egyszerűen hat éve nem esik elég eső, és ami esik, az is rossz elosztásban. Így az, hogy pár óra alatt leesik félhavi mennyiség - ahogyan az elmúlt hétvégén is történt - szinte semmit nem számít, mivel az így lehulló víz a földet nem itatja át, azt a gomba nem tudja hasznosítani. Míg az ország különböző területein sok és sokféle gomba bújik elő évről évre, a mi környékünkön nincs miért örülniük a gombászoknak.

Akik, mint azt Kalauz Józseftől megtudtuk, most nincsenek is sokan. Amikor rengeteg a gomba, ezrek járják az erdőket, ilyen gombaínséges időkben jó, ha pár százan kimennek a környékbeli erdőkbe. A megyeszékhely környékén komolyabban nagyjából harminc-negyven család foglalkozik gombászással, ők azok, akiknek a megélhetésüket is ez jelenti. Első hallásra számuk egyáltalán nem tűnik magasnak, de a szakértő szerint éppen elegen vannak; ha nő a gomba az erdőn, ők el tudják látni a környéket.

A rókagomba kilója három éve 5 ezer forint Fotó: Nagy Jácint

Közéjük tartozik Éder István őstermelő is, aki elmondása szerint ötven éve járja az erdőt. Most éppen vargányát szedett, amelynek kilója 4,5 ezer forint, mivel még kevés van belőle. Amint több lesz, az ára is csökkenni fog. István bácsi az egész megye gombászóhelyeit ismeri. Mint meséli, az évszak és az időjárás már elég információ neki ahhoz, hogy tudja hova, melyik fához kell mennie, hogy biztosan azt a gombát találja meg, amelyet szeretne. - Aki nem ért a gombához, az csak a szerencsének köszönheti, ha talál valamit, vagy ha éppen belerúg egybe.

Csejtei Cecília nem bízza a szerencsére a gombászást, neki is bevált helyei vannak. Kedden talált is pár darab csoportos tuskógombát, azért csak párat, mert ahogyan utaltunk már rá, igen nagy a szárazság. Kalauz József miközben a zsákmányt vizsgálja, elmondja, ennek csak a kalapja fogyasztható, viszont bármit lehet belőle készíteni. Pár perccel később Tóth András lép be a gombavizsgálóba, aki elmeséli, rendszeresen keres gombákat a feleségével, igaz, a szárazság miatt most ők is ritkábban mennek, viszont ha gyűjtenek, csak olyat szednek, amit jól ismernek. A most behozott mezei szegfűgombát, vagy más néven tyúkgombát is jól ismerik, de azt vallja, az a biztos, ha a szakértő is átnézi.

Azt lehetetlen megjósolni, hogy hányan vannak olyanok, akik Tóth Andrással ellentétben nem élnek az ingyenes vizsgálat lehetőségével, azonban sokaknak megvan az a tudásuk, ami elegendő ahhoz, hogy biztonságosan fogyaszthassák azokat a gombákat is, amiket nem vizsgáltattak be - fogalmaz a szakértő. Az már más kérdés - teszi hozzá -, hogy sokan észre sem veszik, hogy mondjuk egy enyhe lefolyású gombamérgezésen estek át, mivel szerencséjükre megúszták az egészet egy gyomorégéssel vagy egy hasmenéssel.

Dávid Györgyné a különleges szarvasgombát mutatja, amiből egy csipetnyi is elég Fotó: Nagy Jácint

Sokatmondó adat, hogy akik nem lusták bevizsgáltatni az általuk szedett gombát, azoknak a tíz százaléka belefut valami olyanba, ami a kukában végzi.

A legfőbb mumus persze a gyilkos galóca, pedig nem kellene, hogy az legyen, hiszen mindössze három ismérvet kell megjegyezni. Van egy fehér bocskora, egy fehér gallérja, és fehér a gomba lemeze is. Ha ez a három együtt található egy gombán, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mérgező gombával van dolgunk.

A szakértő azt ajánlja, hogy a különböző gombafajokat mindenki külön gyűjtse, mert az valóban úgy van, hogy ha egyetlen mérges gomba is akad, mondjuk egy nagy kosár rókagomba között, akkor az egész megy a kukába. A két évtized alatt az ilyen esetekből volt már vita is, de jó, ha tudjuk: ilyenkor nincs mit tenni. A gombavizsgáló ajtaját ugyanis kifelé mérges gomba nem hagyhatja el.

Ahogyan cikkünk elején utaltunk rá, Magyarországon az átlagos gombafogyasztás nagyon alacsony, alig több mint egy kilogramm. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén júniusban el is indított egy, a gomba népszerűsítését célzó kampányt, céljuk az évi három kilogramm gombapörkölt. Természetesen a termesztett gombából, pedig aki kóstolta, az tudja: az erdei gombának nincs párja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!