Hírek

2012.04.05. 17:49

A zsidók félnek az antiszemitizmustól

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete egész napos látogatást tett csütörtökön Szombathelyen, ahol találkozott a megyei közgyűlés elnökével, a polgármesterrel, a megyés püspökkel, a roma önkormányzat elnökével és a zsidó hitközség tagjaival.

Némethy Mária

– Azt vallom, fontos dolgok vannak Budapesten kívül is, ezért sorra látogatom a fontosabb magyarországi városokat. Munkám egyik legfőbb feladatának a dialógust tartom. Ezt hallottuk csütörtökön délben a polgármesteri hivatalban megtartott sajtótájékoztatón Ilan Mor izraeli nagykövettől, aki azért érkezett Szombathelyre, hogy megismerje a város történelmét, kultúráját, zsidó közösségét.

Dr. Puskás Tivadar polgármester előzetes tárgyalásukról elmondta: örömmel nyugtázták, hogy Szombathely izraeli testvérvárosából, Ramat-Ganból származik a nagykövet, akivel kulturális, gazdasági együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak, s aki elfogadta meghívását a Savaria karneválra. A protokolláris jellegű sajtótájékoztató hangneme akkor változott meg, amikor kérdés hangzott el az egyik jobbikos országgyűlési képviselő szerdai, parlamenti felszólalása kapcsán: mennyire tartja veszélyesnek a nagykövet a magyarországi antiszemitizmust?

– Nagyon veszélyesnek tartom – válaszolta Ilan Mor, aki szerint az antiszemitizmus egy járványos betegség, ami ellen küzdeni kell mindenhol, és ezt a küzdelmet otthon, már a családokban kell elkezdeni. Hozzátette: – Magyarország demokratikus ország, demokratikusan választott képviselőkkel, de vannak emberek, akik vissza akarnak élni a demokráciával és gyűlöletkampányt indítanak a zsidók és egyéb kisebbségek ellen.

A zsidó hitközség nevében Márkus Sándor elnök elmondta: fél ô is és a zsidó közösség tagjai is.

Dr. Puskás Tivadar szerint a magyar parlamentről nem lehet általános következtetéseket levonni a felszólalás kapcsán, „itt Szombathelyen befogadók vagyunk és toleránsak”. A nagykövet keményebben reagált. Arra biztatta a zsidó közösséget: ne féljenek, nincsenek egyedül, sok ember támogatja őket az országon belül, akik nem akarnak megosztott országot, világot, egyben biztosította a közösséget: Izrael állam mögöttük van. 

Ilan Mor Aliza Bin Nun asszonyt váltotta fel a nagyköveti poszton. Ilan Mor édesapja Romániában, édesanyja pedig Lengyelországban született. Az új nagykövet korábban hosszú évekig volt diplomata Németországban, előbb Bonnban, majd Berlinben, ahol nagykövet-helyettesi posztot töltött be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!