Hírek

2016.03.06. 14:02

Aggódnak a körmendi Nap utca lakói a sátortábor miatt - Hétfőn kezdődhet a kerítésépítés

Körmend – Aggódnak a Nap utca lakói Körmenden a szomszédjukban felállított sátortábor miatt. Várják nagyon a megígért kerítést a kertjük végébe, úgy tűnik, egy hét alatt teljesül a kérés. A polgármester fokozott rendőri jelenlétet kér és a köztéri kamerarendszer bővítését. Szerinte érthető az ijedtség, de kézben tartják az eseményeket. A Nap utca lakói ingatlanspekulációtól is tartanak, és nem tudják, mi lesz, ha „megtelnek” a körmendi sátrak.

Bakos Ágnes

– Szombaton reggel elkezdték bontani a kerítést az utca másik végében – mesélte Hajba Zoltán. A Nap utca lakóinak kertje éppen a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarával határos. Saját oldalukról alacsony drótkerítés, itt-ott tujasor határolja a kertet. Az iskola oldaláról egy magas fémrács: néhány méterenként egymásnak van támasztva a rozsdás fémháló egy-egy darabja. Az átlátást nem akadályozza semmi. Minden reggel, minden este, amikor otthon vannak, látják a sátortábort – most üresen. Ősszel, amikor voltak is illegális migránsok, bár csak ideig-óráig a sátrakban, látták őket. És persze a másik irányból sem átláthatatlan a kerítés. A legrosszabb az, hogy nem szóltak akkor és nem szóltak most sem a sátortábor felépítéséről – mesélte Hajba Zoltán.

A szombat reggeli kerítésbontás megkezdésének hírére megkeresték a körzet önkormányzati képviselőjét – mi történik, mi fog történni? Válaszul még aznap délelőtt szórólapokat kaptak a postaládáikba: március 7. és 10. között új kerítés épül az iskola oldaláról. – Miért nem szóltak? Miért nem tájékoztatnak semmiről? – kérdezte Hajba Zoltán és az egyik szomszédja, a szintén érintett Dankovics Berci. A szórólapról úgy tudják, két méter magas kerítés készül a kertjeik végében. Nem tömör anyag lesz, hanem át fognak látni továbbra is – csak az átjutás lesz nehezebb, mint most lenne, ha át akarnának menni. Ők nem akarnak.

A kerítés sarkalatos pont a városvezetés részéről is – ez derült ki a táborépítés híre után megtartott rendkívüli testületi ülésen. Bebes István polgármester két dolgot miatt kérte Csampa Zsolt államtitkár közbenjárását a kormánynál. Az egyik a közmunkaprogram megerősítése Körmenden a köztisztaság miatt. A másik pedig éppen az iskola Nap utca felőli kerítésének megerősítése. Úgy tűnik, egy hét alatt eleget tesznek a polgármester kérésének.

Bebes István vasárnapi közleményében hozzátette: – A rendőrségen keresztül kérvényezni fogom, hogy a bevándorlók érkezése esetén, a Magyar Honvédség negyvenfős kontingense, a tavalyihoz hasonlóan álljon rendelkezésünkre, a közbiztonság erősítése céljából. Jeleztem továbbá, hogy szükséges a térfigyelő-rendszer új kamerákkal történő kibővítése.

A kerítésről tájékoztató papír mellett egy másik cetlit is mutatott Hajba Zoltán, az is a postaládában volt. Egy fehér papírlapon azt hirdette valaki, hogy eladó vagy kiadó családi házat keres a környéken. Csak páran kaptak ilyen ajánlatot az utcában, a szomszéd utcában pedig senki – mesélte Zoltán. Fel is hívta a titokzatos hirdetőt, aki azt mondta, egy ingatlanközvetítő megbízásából keres házakat. Cégnév nem szerepelt a papírlapon. A szomszédok már vicceket is gyártottak arról, hogy mennyire leértékelődnek a házaik, lakásaik az „új szomszédság” miatt. Óvatos becslésük szerint, fele annyit érnek az ingatlanok, mint eddig. Ezért is lepődtek meg a házvásárlási ajánlaton, szerintük elindulhat egyfajta ingatlanspekuláció.

Az egyik, nevét nem vállaló lakó azt mesélte, annak idején azért éppen ide költöztek, mert nyugodt hely és csendes. Nyaranta ki tudják használni a jó időt a kertben, a gyerekeknek medencét is állítottak fel. Nyáron csend van, hiszen a rendészeti iskola diákjai nincsenek itt. Egyébként meg belügyminisztériumi terület, ez biztonságot jelent – gondolták. Az idei nyári napozásokkal már nem számolnak.

– Ősszel keveset voltak itt a migránsok, csak néhány órát, és tudták, hogy mehetnek tovább Ausztriába. De mi lesz, ha most tovább maradnak? Ha napokig itt lesznek szabad kijárással? – kérdezték a Nap utca lakói. Persze választ senki nem tud adni. Az európai politika határozza meg Magyarország lépéseit a menekültáradat közepette. Az európai menekültkezelés következő állomása március 7., hétfő, amikor Brüsszelben EU-Törökország csúcstalálkozót tartanak. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerinte az a cél, hogy véget vessenek az eddigi gyakorlatnak: hogy a balkáni migránsútvonalon fekvő országok csak „továbbítják” a bevándorlókat az útvonalon következő országnak, egészen Németországig. A hétfői megállapodás után viszont – szerinte – akár az egész balkáni útvonal bezárulhat. A legtöbb európai ország megegyezést remél az unió és Törökország között, amely elősegítheti a migránsáradat megállítását. Ha ez nem történik meg, akkor „nyugat felé” kell tekintenünk: Ausztria esetleges határzárja, beengedési kvótája döntheti el, meddig maradnak hazánkban, akár a körmendi (és a tervezett szentgotthárdi) ideiglenes befogadóállomáson az illegálisan Magyarországra érkezett menekültek – akik Nyugat-Európába tartanak, továbbra sem hazánk a célállomás.

Bebes István is utalt közleményében az európai politikára: – A tábor létesítéséről Magyarország Kormánya döntött, abba a körmendi városvezetésnek döntési, mérlegelési lehetősége nem volt. A magyar kormánynak ugyanis rendelkezésére állnak azok a jogi lehetőségek, amelyek lehetővé teszik, ilyen és ehhez hasonló befogadóállomások létesítését. Az elmúlt hónapokban meghozott kormányzati intézkedések visszavetették ugyan a Magyarország területére belépő illegális bevándorlók létszámát, most mégis fel kell készülnünk arra, hogy újabb jelentős hullám éri el hazánk déli határait. Az Európai Unió tétlensége, bukott migrációs politikája pedig arra készteti hazánkat, hogy saját kezünkbe vegyük az irányítást.

A polgármester hangsúlyozta: – A Körmenden felállított, egyenként ötfős, összesen 55 sátorból álló, ideiglenes sátortábor, tartaléktáborként funkcionál, nem lehet előre megmondani, hogy szükség lesz-e a használatára. Ugyanakkor amennyiben az állandó, erre a célra kijelölt állomások megtelnek, fel kell készülnünk arra, hogy Körmendre is illegális bevándorlók fognak érkezni.

A polgármester megismételte: a most felállított tábor gyakorlatilag egy megelőző intézkedés. – Reméljük, hogy nem lesz szükség a tábor megnyitására. Amennyiben erre mégis sor kerülne, Körmend városa felkészülten várja a migránsokat. Megtesszük azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek szavatolják az itt élők biztonságát és amelyek szükségesek ahhoz, hogy a körmendiek a lehető legkevesebbet érzékeljék a tábor működéséből.

Bebes István szerint érthető, hogy a lakosság részéről van egy bizonyos mértékű biztonságérzetromlás. Hozzátette: – Az itt élők már tavaly ősszel is bebizonyították, hogy képesek az összefogásra és képesek arra, hogy konstruktívan és empátiával viseltessenek egy olyan helyzet iránt, ami önhibánkon kívül alakult ki. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy a város vezetése, az illetékes rendvédelmi szervekkel együttműködve felkészült arra, hogy fenntartsa a rendet a városban, ha a szükség úgy hozza.

A polgármester elutasította a hangulatkeltést és szerinte elszomorító, hogy vannak olyan politikai szervezetek, amelyek folyamatosan próbálnak félelmet kelteni a város lakóiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!