Hírek

2013.09.19. 18:15

A fogyatékkal élő gyerekek szülei bíznak a nyilvánosság erejében

Szombathely - A terápia nélkül maradt, fogyatékkal élő gyerekek szülei elkeseredettségükben fordultak a Vas Népéhez.

Vadas Lucia

Tizenhét szakirányú gyógypedagógus helyett szeptember elsejétől már csak négyet foglalkoztathat az intézmény. Többre nincs keret.

Az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését, nevelését, oktatását vállalta. Az országos hírnevű intézményben példa értékű nevelő-oktató munka folyik, néhány éve hatásukra törvénymódosítás is történt a halmozottan sérültek fejlesztő iskolai oktatása ügyében.

A korai fejlesztést ellátó Pedagógiai Szakszolgálatot kiszervezték az Aranyhídból, ez is nehézséget okoz a terápiák ellátásában. Amíg együtt volt az intézménnyel, az akár már pár hónaposan a rendszerbe bekerülő gyerekek (például Down-szindrómások) fejlődése folyamatosan nyomon követhető volt, egészen fiatal felnőtt korukig.

A szülőknek kiadott szakértői vélemény és a törvény egyértelműen kimondja, hogy milyen ellátás jár a gyermeknek. Ha ezt nem kapja meg, sérülnek a jogai.

Az Aranyhídban a nevelő-oktató munkának és a terápiákhoz speciálisan kialakított helyiségek és eszközök rendelkezésre állnak (pl. Ayres-terem, bazális stimuláció, tangentor kád, gyógytorna). Ezek egy része most kihasználatlanul áll.

Eddig teljes körű ellátás történt a nevelés-oktatás terén és habilitációs-rehabilitációs foglalkozások keretében. Ebben a tanévben 13 szakirányú gyógypedagógus hiányzik, így most nincs se logopédia, se gyógytorna, se tibeti hangmasszázs, se gyógylovaglás (miközben az iskolákban bevezették a lovaglást), se kutyaterápia, se speciális mozgásnevelés.

A súlyosan (halmozottan) sérült gyermekek pedig jelenleg semmilyen terápiát nem kapnak. Számukra nagyon fontos lenne például a vízben történő kezelés. A látássérültek, hallássérültek részére sem adottak a speciális terápiák.

Az ellátás nélkül maradt gyerekek szülei abban reménykednek, ha ügyük nyilvánosságot kap, a döntéshozók talán változtatnak a kialakult helyzeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!