Hírek

2016.11.03. 19:50

Ágyas szilvapálinkát hívott vissza a vasi hatóság

Körkép- Egy Vas megyei ellenőrzés miatt visszahívták egy cég pálinkáját a polcokról. Utánajártunk, mi történt.

Budai Dávid

Kivonta  a forgalomból a  Panyolai Szilvórium Zrt. félliteres kiszerelésű, 05/08/2016 tételazonosítóval rendelkező Szatmári ágyas szilvapálinkáját a Tesco-Global Áruházak Zrt. A már megvásárolt ital árát visszatérítik a vásárlóknak, a terméket a blokk hiányában is visszaveszik.

A társaság a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály határozata alapján kezdeményezte és hajtotta végre a termék visszahívását. „A termékkel kapcsolatban minőségbeli problémát tapasztaltak érzékszervi vizsgálat során.” A pálinkagyártó szerint a termék minősége megfelelő, a kivonással a társaság lejáratása a cél - állt a szerdán megjelent MTI közleményben. A sajtóban elterjedt hírek tálalásából sokan azt szűrték le, hogy a pálinka ihatatlan, az ellenőrzést kóstolással végezték, és mindezt direkt a szóban forgó cég lejáratásának érdekében. Az ügyben ezért megkerestük az ellenőrzést végző Vas megyei hatóságot és a pálinkát gyártó céget is, hogy tisztán lássunk pálinkaügyben.

Mivel a mintavétel az éves monitoring terv alapján, szúrópróbaszerűen történt - amiből évente egyébként több tucat van - nem is lehet szó a cég kipécézéséről. A mintavételt követően az érzékszervi vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal akkreditált budapesti laboratóriuma végezte, tehát szó sincs arról, hogy az ellenőrök kóstolás útján hoznának döntést - tájékoztatott a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény-és Talajvédelmi Főosztálya, majd hangsúlyozták: a laboratórium által kiadott eredmény szerint a pálinka minősége nem megfelelő, súlyos íz- és illathibát jelez. Függetlenül attól, hogy az egyéb minőségi összetevők megfelelőek, a visszahívás a fenti kifogások alapján a „nem megfelelőség” miatt történt - tehát semmiképpen sem a termék lejáratása a cél. Úgy tudjuk, a hatóság bírságot sem szabott ki. A laboratóriumi eredmény miatt a főosztály határozattal a pálinka visszahívását kérte, amelyre a Panyolai Szilvórium Zrt. tegnapi határnappal fellebbezést nyújthatott be.

 

Ezt azonban - mint a cég vezérigazgatójától, Lakatos Gergelytől megtudtuk - nem tette meg. Ennek oka, hogy a nagy médiavisszhang elvonta a figyelmüket a fellebbezés határidejéről, igaz, mint kiderült, amúgy is a konstruktív megoldások hívei, és nem szeretnék jogi útra terelni az ügyet. A vezérigazgató hangsúlyozta: ők a Tescóval és az ellenőrzést végző hatósággal is jó viszonyt ápolnak, amikor korábbi közleményükben arra utaltak, hogy cégük lejáratása a cél, akkor a médiában tálalt hírekre gondoltak. Lakatos Gergely szerint ugyanis az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja.

A hatóságok által megállapított minőségi hiba, mint kiderült utópárlatosságra utal, és csupán néhány száz üveget, az aznapi főzetet érinti. A vezérigazgató azonban hangsúlyozta: az érzékszervi vizsgálat szubjektív, mindenkinek más pálinka ízlik, ezért van nekik is többféle termékük, élelmiszer biztonsági hiba azonban nincs egyetlen pálinkájukban sem. Nekik elsősorban a fogyasztók visszajelzései számítanak, de természetesen mindent meg fognak tenni a minőség javításának az érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!