Hírek

2015.06.01. 17:06

Aki országos versenyt nyer, és még le is vizsgázik, mester fodrász mesterré válik

Szombathely – Tíz évet kellett várni, de idén mestervizsgát tehettek az elszánt vasi fodrászok. A frizurák mesések lettek, a vizsgázók pedig fodrászmesterek.

Lisztmayer Zsófia

Nagyszerű hangulat fogadott abban a szombathelyi szalonban, ahol 12 fodrász tett mestervizsgát vasárnap, illetve hétfőn. A frizurák bajnokai örülhetnek, az elmúlt tíz évben ugyanis nem volt lehetőség a fodrászmester cím elnyerésére. Ezzel pedig sarkalatos ponthoz jutottunk. Németh Gábor fodrászmester, valamint a mestervizsga elnöke ugyanis felvilágosított a titulusokkal kapcsolatban. A vizsga letételével fodrász mester válik valakiből, ha pedig versenyeken teljesít kiválóan valaki, akkor mesterfodrász címmel gazdagodik. És itt jön az igazi izgalom: ha egy fodrász országos versenyt nyer, és még a vizsgát is leteszi, akkor mester fodrászmesternek is hívhatja magát.

Horváth Krisztina haja végül csodás lett, Dalmi Krisztina fodrász elégedett lehet munkája gyümölcsével.

Gábortól megtudtam, hogy a mestervizsga, valamint a szakmunkás vizsga között fontos különbségek vannak. Előbbinél jóval kevesebb a rendelkezésre álló idő, valamint magasabbak a pontszámok is. Arról nem is beszélve, hogy precízebben kell végrehajtani a feladatokat. A vizsgára egyébként csak olyanok jelentkezhettek, akik már legalább öt éve teszik szebbé a tökéletes frizuráért áhítozók napjait. A mostani vizsgán 12 fodrász vett részt, ők mindannyian a szakmai tudásukat szeretnék növelni. Valószínűleg többen is vágynak a fodrászmester szint elérésére, azonban nem olcsó mulatság. A vizsgázóknak maguknak kell finanszírozni a körülbelül 400 ezer forintos vizsgadíjat. Aki azonban sikeresen leteszi a vizsgát, nem is számíthat magasabb szakmai sikerre.

Kovács Zoltán több országos versenyről is győztesen távozott, ezért a tehetséges fiút hamarosan talán mester fodrász mesterként tarthatjuk számon.

A vizsga egész napos elfoglaltság, hiszen a vizsgázóknak el kellett végezniük három gyakorlatot férfiakon, ezt a babafejes feladatok követték, majd a női modellek következtek. A férfi modellek esetében borotválni kellett, majd klasszikus és egy divat frizurát. A babafejeken a Marcell hullám és a vas Marcellt is gyakorolhatták. A női modellek esetében a festést, az alap és divat hajvágást, valamint a konty készítését értékelték a vizsgaelnökök. A vizsgázókra egyébként kedden írásbeli, csütörtökön pedig szóbeli vizsga is vár, amelyen egyebek közt festékképzésről és művészettörténetről kérdezik a fodrászokat.

Stefanichné Mailach Gyöngyi is kitett magáért, Farkas Ágnes haját mesterien festette be a vizsgán. Fotó: Szendi Péter

Kovács Zoltán hétfőn egyedüli fiúként vágott neki a mestervizsgának, de megszokta már, hogy ebben a szakmában a nők vannak létszámfölényben. Zolinak gyerekkori vágya teljesült, amikor fodrász lett, fiatal kora ellenére pedig számos sikert elért már. Kisinasként kezdte egy mesternél, majd tíz évig versenyzett, nem is akármilyen eredményekkel. Kétszer lett országos bajnok Full Fashion divat kategóriában, valamint legalább háromszor a klasszikus frizurák versenyében. A versenyzést abbahagyta, most a vizsga letételével szeretne tovább fejlődni. A versenyeken Zoli játszóteremben érezte magát, a vizsgán kicsit nehezebb volt a dolga.

– Sokat dolgozunk mindannyian, ezért úgy érzem, hogy nem tudtam annyit készülni, mint lehetett volna. Nekem a régi vonalat kellett jobban begyakorolni. Azokat a feladatokat, amelyek a hétköznapokban már nem igazán vannak jelen – mondta el.

Magyar Emesének egy álma vált valóra azzal, hogy részt vesz a vizsgán, de örül, hogy a borotváláson túl van, amikor letette ugyanis szakmunkás vizsgáját, éppen nem volt szükség erre a tudásra. Emese nyolc éve dolgozik fodrászként, és nagyon szereti a munkáját. – Szeretem kitalálni, majd megvalósítani a frizurákat. Jó találkozni az emberekkel, majd kiélni a kreativitásomat.

Németh Gábor mindig is imádta a hivatását, szerinte nagyon jó visszagondolni a régi időkre, amikor még dauer gőzzel teli fodrászatokban kellett dolgozni. Ráadásul a mai napig jó érzés, hogy egy-egy jól sikerült alkotással mosolyt csalhat a vendégek arcára.

SZERINTEM

Bár mindig is csodáltam azokat, akiknek képessége van frizurájuk tökéletessé alakításában, nekem nem adatott meg ez a tudás. Nagy fájdalmam, hogy még a hajam befonásához is segítséget kell kérnem, de gyerekként apukámnak is jobban ment az egyszerű lófarok elkészítése. Azóta már tökéletes copfot készítek magamnak, de a képességeim tára nem változott. Akár órákat is eltölthetnék reggelente, akkor sem távoznék onnan elégedetten. Épp ezért hagyom a hajápolást a profikra, akikből nem volt hiány a szombathelyi szalonban. Jó fodrászból pedig bármennyi elfér a városban, a frizura állapota ugyanis nem mellékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!