Hírek

2015.11.06. 19:59

Akinek madarak állnak modellt - A körmendi Bedőcs Gyula gyurgyalagra vadászik

Legalább száz madárfajt tud megkülönböztetni az amatőr fotós, és ha kell, a hangjukról is felismeri őket. A jégmadarat már kipipálhatja, de a gyurgyalag még hiányzik a gyűjteményből.

Budai Dávid

Az amatőr természetfotóst sokszor meglepő módon egészen közel engedik magukhoz az állatokA körmendi amatőr természetfotóst egészen különleges kapcsolat fűzi a madarakhoz. 13 éve fáradhatatlanul járja a természetet és lencsevégre kapja a legrejtőzködőbben élő madarakat is. Bedőcs Gyulával egyik kedvenc vadászterületén, a körmendi Várkertben beszélgettem különleges képességéről.

Megtudtam: a természet szeretetét szüleitől örökölte, aztán egy nap, 2002-ben elhatározta, hogy madarakat fog fényképezni. Azóta minden áldott nap, ha esik, ha fúj, felkerekedik, és órákon keresztül figyeli a madarakat, és ha tudja, le is fényképezi őket. Persze mint mondja, ez nem mindig jön össze, mivel a madarak sokszor elrejtőznek, ám vele gyakran megesik, hogy a madarak egészen közel engedik magukhoz. Így sikerült lefotóznia a jégmadarat is a Rábaparton, pedig ennek a madárnak köztudottan nehéz a nyomára bukkanni, annyira rejtőzködő életmódot folytat, Gyulát azonban valamiért közel engedte magához. Legeredményesebb napjain akár tíz különböző madarat is elcsíp, főleg tavasszal, költés idején.

Sokszor úgy tűnik, mintha a madarak modellt állnának az amatőr fotósnak. Merthogy fotózni senki sem tanította, mindent egyedül sajátított el a hosszú évek alatt. Éppen így volt a madarakkal is, ma már látnia sem kell őket, többségüket hangjukról felismeri. Beszélgetésünkkor éppen a csuszka hangját hallotta a lombok közül. Megtudtam, Magyarországon 396 madárfaj létezik, de csak kétszáz fészkel hazánkban, ezek közül százat biztosan felismer. Kedvenc madara nincs – mindegyiket egyformán szereti – viszont nagy vágya, hogy egyszer megörökíthesse a gyurgyalagot, ez ugyanis eddig még nem sikerült. Adódott a kérdés, hogy ő maga tart-e otthon madarat. Ám kiderült, természetszerető ember lévén nem szereti kalitkában látni a szárnyasokat.Gyula tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek is, ezért portyáin szerzett tapasztalatait feljegyzi és elküldi az egyesületnek. Mint mondta, sok madár van, de az jól látszik, hogy a fecskék száma nagyon megfogyatkozott.

Gyula fényképeinek pontos számát nem tudja, de az biztos, hogy több száz madárfotó született már a kezei alatt, amelyeket a facebookon, illetve blogján, követőinek legnagyobb örömére meg is oszt. Kiderült: madárfotózáshoz legjobb napszak a dél-előtt, de persze az időjáráson is sok múlik, na és persze az évszak sem mindegy. Az ősz – a lehulló falevelek miatt – sokszor igen termékeny, hiszen könnyebb észrevenni a lombok között megbúvó cinegéket, harkályt vagy éppen szajkót. De a lepkék és a mókusok is érdeklik. Képein olykor apró retusálásokat is végez, ám újságoknak eddig nem küldte be őket, ami a fotókat elnézve elég meglepő. Mint ahogyan az is, hogy Gyula nem ebből él. Távlati tervei között azonban szerepel, hogy egyszermadárfotósként keresse a kenyerét. És ha már itt tartunk, Gyula felhívta a figyelmemet, hogy a madaraknak kenyeret tilos adni, madáretetőinkbe szórjunk napraforgómagot, és a madarak nagyon hálásak lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!