Hírek

2014.09.04. 09:20

Akkor és most: Amikor még tető fedte a régi víztornyot

Szombathely – A XIX. század végén a város lélekszáma rohamosan gyarapodott: szükségessé vált a szennyvíz- illetve az ivóvízvezetékek kiépítése.

Kelemen Attila

Éhen Gyula volt az a polgármester, aki indítványozta a vízvezeték kiépítését, melyet 1898. március 29-én határozatban jóvá is hagytak a képviselők. A munkálatok során húzták fel a Szent István park felett ma is látható 500 köbméteres víztornyot.

A régi képeslapon látható épület Kolbenheyer Viktor tervei alapján készült 1898 második felében. A romantikus stílusban megálmodott objektum 1925-ig tökéletesen funkcionált, ám akkor szükségessé vált a vízmű bővítése. A víz város felé továbbításához új víztornyot építettek, mely a mai KRESZ-parkban található.

Az 50-es évek elején a régi torony tetőszerkezete, valamint a fából készült, üvegezett, zárt erkély bontásra került. Azóta áll így, teljesen elhanyagoltan. A három emelet magas torony tetejére kilencvennégy lépcső vezet, ahonnan csodás panoráma nyílik a város nyugati felére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!