Hírek

2017.03.27. 19:20

Áldozatvédelmi krízisközpont nyílik Szombathelyen

Szombathely - A város vezetőivel egyeztetett Vízkelety Mariann igazságügyi államtitkár az újonnan megnyíló áldozatvédelmi krízisközpontról.

Cseszkó Tamás

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselővel és dr. Puskás Tivadar polgármesterrel egyeztetett Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára pénteken. A szombathelyi városházán tartott megbeszélésen kiderült: az országban az elsők között nyílik meg Szombathelyen az az áldozatvédelmi krízisközpont, ahol szakemberek napi 24 órában segítik majd a hozzájuk fordulókat.

Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, a központ az áldozatvédelmi stratégia része, amelynek célja, hogy minél több ember számára elérhetővé váljon az áldozatvédelem, valamint az is, hogy az ezzel foglalkozó intézmények és a civil szféra közötti együttműködés hatékonyabb legyen. Ennek érdekében szakmai programokat, képzéseket is szerveznek.

A központban a tanácsadáson túl jogi és pszichológiai segítségnyújtással is foglalkoznak majd, szociális munkásokat is alkalmaznak, és az oda fordulóknak egyénre szabott módon igyekeznek majd segítséget adni. Krízisszobát is létrehoznak annak érdekében, hogy ha valaki olyan krízishelyzetbe kerül, hogy menekülnie kell, a központban menedéket találjon.

Vízkelety Mariann hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez csak átmeneti lehetőség, amíg az adott ügyben az egyéb hivatali szervek végleges megoldást találnak. A központban gyereksarkot, kényelmes, otthonos helyiségeket is kialakítanak, ahol az ügyintézés bár hivatali keretek között, mégis barátságos környezetben zajlik.

Az államtitkár arról is tájékoztatást adott, hogy a stratégia további részeként létrehoznak egy kerekasztalt, ahol az állami, az egyházi és a civil szervezetek az áldozatvédelemmel kapcsolatos fontos információkat, esetleges teendőket vitatják meg. Nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a civil szférától olyan jelzéseket kapnak, amelyek akár jogszabály-módosítást és további intézkedéseket is eredményezhetnek.

A szakemberek napi 24 órában segítik majd a hozzájuk fordulókat Illusztráció: Szendi Péter

Vízkelety Mariann szerint habár a rendőrségnek kötelező tájékoztatást adnia az áldozatoknak az áldozatvédelmi lehetőségekről, még mindig sokan nem tudnak erről. Ezért a tárca figyelemfelhívó kampányt indít, iskolákba, óvodákba és orvosi rendelőkbe kívánják eljuttatni tájékoztató anyagaikat arról, hová és hogyan fordulhatnak azok, akik áldozattá válnak.

Az első központ Budapesten nyílt, és hamarosan két újabb helyszínen válik hozzáférhetővé az intézmény, az egyik Szombathelyen, a másik Miskolcon.

A középtávú cél, hogy más nagyvárosokban is létesüljenek ilyenek. 2015 óta pedig kötelező fenntartani az áldozatvédelmi segélyhívót, amely a 06-80-225-225 ingyenesen hívható telefonszámon érhető el. Ezen keresztül elsősorban a bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára tudnak személyre szabottan segítséget nyújtani.

- Fontos feladatunk, hogy mindenki biztonságban érezze magát. Bár az elmúlt években jelentősen javultak a statisztikai adatok a családon belüli erőszak területén, mégsem dőlhetünk hátra - mondta a látogatást követően dr. Hende Csaba, kiemelve, nagy öröm számára, hogy Szombathelyen az elsők között nyílhat meg a központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!