Hírek

2017.08.22. 19:10

Mi köze a kombájnoknak a parlagfű terjedéséhez?

MEGYEI KÖRKÉP Szinte az egész országban nagyon magas a parlagfű pollenjének a koncentrációja. Összeállításunkban szó lesz az okokról, és gyakorlati tanácsokat is adunk.

Budai Dávid

Teljes gőzzel támad a parlagfű - szinte az egész országban. Az Országos Közegészségügyi Intézet jelentése szerint szerdától az Északi-középhegység középső területeinek kivételével országszerte II. fokú riasztás lép életbe. Azokon a területeken, ahol a parlagfű pollenkoncentrációja eléri a nagyon magas szintet, ott minden allergiás erős tünetekre számíthat. Magas parlagfű pollenkoncentráció esetén és megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknak számítaniuk kell a tünetek megjelenésére, úgymint tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, súlyosabb esetekben pedig akár kötőhártya-gyulladást is kaphatunk.

Dr. Stánitz Éva Fotó: Szendi Péter

Dr. Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, megyei tiszti főorvos elmondta, ha az imént említett tünetek láz nélkül jelentkeznek, akkor joggal gyanakodhatunk allergiára, ám biztosat orvosi vizsgálat nélkül nem lehet mondani, ezért a panaszok jelentkezése esetén mindenképpen az az első lépés, hogy felkeressük a háziorvosunkat. Fontos kideríteni, hogy pontosan mire vagyunk allergiásak, hiszen nem a parlagfű az egyetlen allergén, ami gondot okozhat, de tény, hogy most a parlagfű-allergiásoknak a legnehezebb. A parlagfű ugyanis éppen most van virágzásának csúcsán. A főorvos elmondta: az elmúlt években nem tapasztalták, hogy csökkent volna a pollenkoncentráció, igaz, emelkedést sem figyeltek meg. A pollenkoncentrációt leginkább az időjárás határozza meg, ha meleg, száraz idő van, az allergiások nagyon szenvednek, egy kiadós eső és pár fokos lehűlés azonban sokat segíthet. Az időjárási előrejelzések szerint az allergiásokra most igazán nehéz idők jönnek, hiszen melegszik az idő, és eső sem várható. Dr. Stánitz Éva hangsúlyozta: akik igazoltan allergiások, azoknak most nem javallott a szabadtéri sportolás, ugyanígy a ruhák és ágyneműk szabadtéri szárítása sem, ugyanakkor a gyakori hajmosás sokat segíthet.

Egyelőre nincsenek átütő eredmények

Éppen két napja írtunk arról, hogy uniós forrásból osztrák és magyar együttműködéssel megpróbálják Győr-Moson-Sopron és Vas megye, valamint Burgenland határsávját tíz-tíz kilométer mélységben feltérképezni. A tervek szerint nemcsak a parlagfűvel fertőzött területeket kutatják fel, de arra is választ próbálnak találni, hogy mi lehet a növény agresszív terjedésének az oka, és a lakosság minél alaposabb tájékoztatását is célul tűzték ki.

Bízunk benne, hogy a több mint 800 ezer eurót sikerül jól felhasználni, mivel az Állami Számvevőszék május 29-én nyilvánosságra hozott jelentése alapján gyakorlatilag nem mutatható ki összefüggés a 2013 és 2015 között parlagfű elleni védekezésre fordított erőfeszítések és a parlagfű pollenkoncentrációjának változása között. Más szóval: a védekezésre költött pénz és munka teljesen értelmetlen volt.

A probléma az, hogy a parlagfű magja ott van mindenhol, gyakorlatilag Magyarország egész területe fertőzött. Az előrejelzések szerint az allergiásokra most igazán nehéz idők jönnek, hiszen egyre melegszik az idő, és eső sem várható Fotó: Szendi Péter

Gépekkel terjed a gyomnövény?

Egy neve elhallgatását kérő vasi gazda szerint a parlagfű terjedésének egyik oka a globalizáció, míg korábban ugyanis csak helyi művelés folyt, most a béraratók délről észak felé haladva gyakorlatilag az egész országban végighordják a növények - köztük a parlagfű - magjait. Egy kombájnon aratás után több talicskányi növényi hulladék, mag marad, így menet közben a gépek gyakorlatilag beporozzák mindenhol a földeket. A gazda szerint különösen súlyos a helyzet nálunk nyugaton, hiszen nagyon sok földet osztrákok művelnek. Az ő földjeik azonban sokszor egymástól messze vannak, így míg végigjárják a parcellákat a gépeikkel - az előbb már említett módon -, el is vetik a magokat.

A növény igen, a mag nem irtható

A probléma az, hogy a parlagfű magja ott van mindenhol, gyakorlatilag Magyarország egész területe fertőzött, és mivel a mag negyven évig is képes kicsírázni, sajnos hosszú távon biztosított a növény jelenléte - ezt Avar Kálmán, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője nyilatkozta nekünk még júniusban. Akkor a szakember elmondta azt is, hogy éppen ezért a parlagfű által okozott problémát nem lehet felszámolni pár év alatt, hiába kötelezik a telektulajdonosokat az irtásra, amint a feltételek kedvezőek, újra és újra megjelenik a gyomnövény. A napokban több olvasói levelet is kaptunk, amelyben parlagfüves területekről számolnak be. A parlagfű-
bejelentő rendszer segítségével a szakemberek azonosítani tudják a területet és el tudják rendelni a szükséges intézkedéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!