Hírek

2016.06.28. 16:03

Allergiások figyelem, van egy jó és egy rossz hírünk!

A szombathelyi pollencsapda tele van a hárs és a szelídgesztenye virágporával – a jó, hogy ezek nem túl allergének. Van azonban rossz hírünk is.

Simán Klára

- Nagyon sok most a nyári fűféle a pollencsapdában, kellemetlen tüneteket okozhat az útifű, a lórom, a libatop- és pázsitfűfélék, valamint a csalán virágpora – mondta el kérdésünkre dr. Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, megyei tisztifőorvos a legújabb, 25. hétre vonatkozó adatokat. Ezeknek a virágzó növényeknek a pollenjei nagy mennyiségben vannak most jelen a levegőben.

Fotó: Simán Klára

A fák közül a szelídgesztenye és az erős, kellemes illatával mindent betöltő hárs virágzik. A két kedvelt fafajta a kevéssé allergén növényekhez tartozik, alig akad, aki ezekre érzékeny.

- A meleg, párás idő kedvez a kültéri allergén gombák szaporodásának is, ezek szintén komoly mennyiségben mérhetők a szombathelyi pollencsapdánkban – tette hozzá a megyei tisztifőorvos. Dr. Stánitz Éva azt is elmondta, hogy az esős idő általában jót tesz a pollenérzékenyeknek: gyakorlatilag kimossa a légtérből a virágport, a belégzési szint alá kerülnek, emiatt nem okoznak gondot egy-két napig eső után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!