Hírek

2015.04.20. 11:36

Ami jár, az jár: Balog Zoltán miniszter elismerte, hogy több kórházban nem fizetnek túlórapénzt

Körkép – Az emberi erőforrások minisztere szerint 60 milliárd forintból levegőhöz juthatna az egészségügy, de egyeztetésekre lesz szükség.

Lisztmayer Zsófia

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ATV-nek nyilatkozva elismerte, hogy több kórházban sem fizetik ki a túlórapénzeket. – Arról meg kell egyeznünk az orvosi kamarával, illetve a szakszervezetekkel, hogyan tudjuk állandóvá tenni a bérek kifizetését – mondta el Balog Zoltán.

A miniszter az ellenzéki kritikákra reagálva megjegyezte, hogy 60 milliárd forint van a költségvetésben arra, hogy a lejárt tartozásokat rendezni tudják. – Ez most első körben elég lesz, és természetesen olyan még soha nem volt, hogy a mi kormányzásunk alatt az adósságok miatt bárminek meg kellett volna állnia.

Balog Zoltán szerint a 60 milliárd arra lesz elég, hogy levegőhöz jusson az egészségügy, a hosszú távú cél az, hogy egyensúlyba kerüljön az egészségügy.

Sándor Mária, a Péterfy Sándor utcai kórház időközben felmondott nővérének köszönhető, hogy napvilágra került: több hazai kórházban sem kapják meg túlórapénzüket az egészségügyi szakdolgozók. A Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyan vizsgálatot indított az ügyben, de nem találtak problémát a kórházban. A nővér ekkor úgy döntött, hogy tiltakozásképpen dolgozik majd feketében, amikor azonban ezt nem engedték neki a kórházban, azonnali hatállyal felmondott.

Kezdeményezéséhez országszerte – köztük Szombathelyen is – rengetegen csatlakoztak, és még egy közösségi oldalt is létrehoztak, amelyre az akcióban részt vevők megoszthatják egymással véleményüket, valamint folyamatosan töltik fel a fekete ruhás képeket, amelyek a hétvégi műszak idején készültek. Az egészségügyi szakdolgozók az utolsó áprilisi hétvégén sem váltanak színt: ismét feketében dolgozzák végig majd a műszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!