Hírek

2015.11.28. 09:16

Amiből sör lehet vagy kenyér - Schmidthoffer Ildikó az árpafajtákból ír doktorit

A klímaváltozás miatt egyre szárazabbak a nyarak, élelmiszergondok is lehetnek a jövőben. A szárazságtűrő búzafajták kutatásával többen foglalkoznak, az árpafajták vizsgálatával azonban csak néhányan. Közéjük tartozik Schmidthoffer Ildikó, a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karának doktorandusz hallgatója.

Merklin Tímea

Schmidthoffer Ildikó elég korán eldöntötte, hogy biológiával szeretne foglalkozni, már a középiskolában is biológia tagozatra jelentkezett a pápai Türr István Gimnáziumban.

- A Magas-Bakonyban nőttem fel, Huszárokelőpusztán, ahol különleges természeti értékek találhatók. A családban mindenki erdész - a nagybácsim, a keresztapám, az unokatestvéreim, édesapámat is az erdőhöz köti a munkája -, a gyerekkori kirándulások meghatározók voltak, megismertem az erdőt és az élővilágát. Ma is szeretek kimenni a természetbe, növényeket fotózni, lehasalni a fűbe, kedvenc növényem a fekete kökörcsin, ha tehetem, hazamegyek a Bakonyba, újra és újra kimegyek oda, ahol először felfedeztem.

A fiatal kutató növényélettannal és molekuláris biológiával foglalkozik, laboráns a természettudományi karon. Biológia- és környezettan tanár végzettségét is Szombathelyen szerezte, fontos számára, hogy a mai gyerekekkel is megszerettesse a természetet, tehetségnapokon gyakran találkozhatnak vele. Kutatóként pedig szeretne valami újat létrehozni, amivel előrébb viheti a világot, hogy olyan eredményt mutasson fel, ami hasznosítható lesz az emberiség számára. A táplánszentkereszti Gabonakutató Állomáson dr. Tomcsányi András foglalkozott a szárazságtűrő árpafajtákkal, Skribanek Anna témavezető asszonnyal közös elgondolása volt az a kutatás, amit - a nemesítő halála után - lényegében Ildikó folytat dr. Skribanek Anna és prof. dr. Csontos Péter mentorálásával. Ildikó sikeresen pályázott a „Nemzeti kiválóság” program keretében az Eötvös Lóránd hallgatói ösztöndíjra, amit kifejezetten „vidéki” diákoknak írtak ki azzal a céllal, hogy segítsék a pályájukon való elindulást. Az „árpácskáiból”, ahogy ő nevezi, először tudományos diákköri munka született, amivel az Országos Tudományos Diákköri Konferencián első díjat nyert Pécsen, később ez adta alapját doktori munkájának.

Schmidthoffer Ildikó, az egyetem természettudományi és műszaki karának doktorandusz hallgatója Fotó: Merklin Tímea

- Az árpa fontos gabonanövényünk, készülhet belőle ízletes kenyér, köretként fogyasztható a finom árpagyöngy. Érdekes kutatási téma lenne a sör, aminek szintén alapanyaga az árpa, a sörnél az a jó, ha minél kisebb a növény fehérjetartalma. Az én kutatásomból pedig az derül ki, hogy annál nagyobb a növény szárazságtűrése, minél magasabb a fehérjetartalma, mindezért egy HSDR4 nevű gén felel. Ezen molekuláris biológiai kutatások mellett morfológiai és élettani vizsgálatokat is végzünk: laboratóriumi stressz után megmérjük a fajták növekedését, valamint fotoszintetikus jellemzőit, és egyéb olyan tulajdonságokat, amelyek összefüggésben vannak a vízelvonás okozta stresszel. Az adatokat összevetjük szántóföldi kísérletek eredményeivel. Ez alapján meghatározhatók azok a fajták, melyek szélsőséges körülmények között jól teljesítenek.

Ildikó gyakran esténként még otthon is adatokat értékel, idegen nyelvet tanul, hogy könnyebben boldoguljon az angol szakirodalmakkal, és hogy a jövőben maga is ezen a nyelven publikálhasson.

Kevés szabadideje marad, amit szeret a természetben tölteni, szívesen fut a Csónakázótó körül, gombázik, szeret Falco-meccsekre járni. Kedvenc időtöltése azonban mégis a terepgyakorlaton való részvétel, ahol a középiskolás és egyetemista diákokat elkísérve segíti őket a terepi munkában. Így már többször is járt Erdélyben, búvárkodott az Adrián, barlangászott Budapest környékén, illetve bejárta a hazai nemzeti parkokat. Ha olvas, akkor regényeket, életrajzi könyveket vesz szívesen a kezébe, de az igazi kikapcsolódást a kirándulások, a jó levegőn, nyugodt környezetben töltött idő jelenti számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!