Hírek

2008.05.15. 02:28

Amikor a hívó segítséget kér

Szombathely (bb) - A Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetsége május 16-át és 17-ét a lelki elsősegély telefonszolgálatok napjaivá nyilvánította 1997-ben. A hétvégén a magyar szövetség is több rendezvényt tart az országban.

Bajdó Bettina

A nemzetközi normák alapján működő lelki elsősegély telefonszolgálatok célja az öngyilkosságok és lelki válsághelyzetek megelőzése, de sokszor átválalljuk az egészségügyi ellátás betegségmegelőző szerepét is, olvasható Szabóné dr. Kállai Klára, a LESZ elnökének közleményében. Arra törekszünk, írja hogy a krízisben lévő, problémákkal küszködő emberek azonnal elérhessék vonalainkat. Lényeges, hogy a szolgálat hívása ingyenes, s a hívó anonim marad. Névtelenül, országosan több tízezer hívó kér segítséget.

A szervezetek önellátók, a munkára képzett önkéntesek stábokban dolgoznak. Hazánkban jelenleg 22 szolgálat működik, 9 közülük éjjel-nappal várja a hívásokat. Az önkéntesek sok esetben nyújtottak segítséget a hívóknak, akik képtelenek voltak kilábalni valamely nehéz helyzetükből. A leggyakoribb problémák közé sorolható a szakemberek szerint a létbizonytalanság, a munkanélküliség, egzisztenciális gondok, a felszínessé váló emberi kapcsolatok. Ilyenkor a krízisben lévő embereknek szükségük van valakire, aki meghallgatja őket. A névtelenség feloldja az ilyesmiről nem beszélünk tabuját. Ezzel tud a szolgálat segíteni.

Szombathelyen már 1986 óra működik a lelkisegély telefonszolgálat - tudtuk meg dr. Cseresnyés János szakmai segítőtől. Az önkéntesek napi 12 órában várják a segítségre szorulók hívásait. Míg három-négy évvel ezelőtt évente közel négyezren tárcsázták a vonalas telefonról hívható 06/80-505-505-ös zöldszámot, addig mára a hívok száma ezerötszázra csökkent. A szolgálat működése óta kimutatható, hogy több férfi kér segítséget telefonon, mint nő.

Az idei telefonos nap mottója a Beszéljünk egymással! , ami kifejezi a szolgálat lényegét. A telefonos nap alkalmából országszerte több program is várja az érdeklődőket. Idén Szegeden, Győrben és Budapesten szerveznek konferenciákat, kiállításokat, megyénkben pedig hétvégén napi 24 órában fogadják a Szombathelyi Lelkisegély Telefonszolgálat önkéntesei a hívásokat. Hétvégén rendezik meg a telefonos napot, országszerte több program várja az érdeklődőket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!