Amikor forró az aszfalt: hogyan közlekedjünk kánikulában?

2017. augusztus 03., 10:02 szerző: Kovács Erika
komment
Legyen türelmes, vezessen kissé lassabban, tartson nagyobb követési távolságot! Ezt javasolja többek között az Országos Rendőr-főkapitányság azoknak, akik a hőségben közlekednek. Motoros oktatók arra figyelmeztetnek, hogy hőségben is viselni kell a védőfelszerelést, valamint a megfelelő ruházatot!
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A rendőrség kiemeli, a tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, mely közlekedés közben megnöveli a reakcióidőt is.

A rendőrség rámutat, a közlekedés résztvevői között jelentősen emelkedik a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket.  - A legjobb megelőzés minden esetben a közlekedési szabályok betartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos, hangsúlyozza a rendőrség. Közlik továbbá, aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé! Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessen mindig kipihenten és gyakrabban álljon meg felfrissülni, előre tervezze meg az útvonalat!  Fogyasszon sok folyadékot és mindig legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz, vagy üdítőital!

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy aki közlekedik, legyen türelmes, vezessen kissé lassabban, tartson nagyobb követési távolságot! Ha megáll a járművel, lehetőleg ne napos helyen hagyja. Soha ne hagyjon senki a parkoló gépjárműben kisgyermeket vagy háziállatot, még rövid időre sem, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek!

Megkérdeztünk motoros oktatókat is, akik elmondták, a legnagyobb forróságban is viselni kell a védőfelszerelést, a motoros ruházatot, így strandpapucsban, egy szál rövidnadrágban, pólóban adott esetben komoly sérülést szenvedhet a motoros. Az is nagyon veszélyes lehet, ha útközben a motoros szabadon levő testrészét megcsípi a darázs vagy méh! Aki például papucsban ül motorra, nemcsak saját, hanem mások biztonságát is kockáztatja az úton, hangsúlyozták az oktatók.

Háziorvosok érdeklődésünkre közölték, ügyeljünk arra, hogy megfelelő ruházatban autózzunk, a gépkocsikban a hőségben legjobb ha alacsony, illetve közepes fokozaton működtetjük a  klímát, miközben friss levegőt is beengedünk a résnyire lehúzott ablakon, így úgynevezett kevert levegőben autózunk. Így elkerülhető a meghűlés, amit általában a klímák okozhatnak, másfelől ebben az esetben a nagy huzattól sem alakulhatnak ki különféle panaszok.

Kovács Erika

2017. augusztus 03., 10:02 szerző: Kovács Erika

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...