Hírek

2014.12.16. 14:18

Amikor még nyoma sem volt a tizennégy emeletesnek

Szombathely – Egy, a VÁTI Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ Tervtára által a Fortepan oldalán megosztott 1967-es felvételt hasonlítunk össze egy napjainkban készített fotóval.

Kelemen Attila

Mindkét kép ugyanarról a helyről, ugyanabból a beállásból készült. A régi felvétel bal oldalán még nem szerepelt a köznyelvben csak tizennégy emeletesnek nevezett lakóépület. Ellenben a zárda templomtornyát még jócskán láthatta az utca embere a Király (akkoriban Bajcsy Zsilinszky) utca Március 15. tér felőli végéből: még nem takarta ki a Petőfi Sándor utcában ma már meglévő négyszintes tömbház. Ezen többszintes épületek helyén akkoriban utcafronti polgári lakások voltak, melyek teljesen más színben tüntették fel az ötven évvel ezelőtti utca képét. A fotók előterében a forgalmi rend is jócskán eltér egymástól: míg 1967-ben ötágú útkereszteződés szelte át a teret, addig manapság már körforgalom könnyíti a közúti közlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!