Hírek

2015.05.21. 10:29

ÁNTSZ: veszélyes és megtévesztő az oltásellenesség

Az ÁNTSZ szerint biztonságosak a védőoltások, Vas megyében azonban növekszik az oltásokkal kapcsolatos eljárások száma. A védőoltásoknak lehetnek mellékhatásai, de az ÁNTSZ szakemberei szerint teljesen biztonságosak.

Lisztmayer Zsófia

A napokban megjelent, oltáskritikussággal foglalkozó riportunkban bemutattuk azon Vas megyei szülők álláspontját, akik a jelenlegi kötelező oltási rendszer helyett a szülők és a háziorvosok kezébe helyeznék a döntés felelősségét. A riport megjelenése előtt a megyei tisztifőorvosnak is elküldtük kérdéseinket, amelyekre tegnap megérkeztek a válaszok. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos szerint a „nem oltás” a súlyos betegséget megelőző védőoltások esetében nem lehetőség egy felelősséggel gondolkodó embernek. Dr. Turcsányi Zsolttal készült riportunkkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az orvos az tudomány mai állásával ellentétesen fogalmazott. A tisztifőorvos véleménye szerint tevékenysége nem veszélytelen, mert laikusok megtévesztéséről van szó.

Dr. Tompity Tünde epidemiológus a védőoltásokat biztonságosnak tartja, mivel az oltások forgalomba hozatala csak úgy lehetséges, ha előtte szigorú klinikai kísérletsorozatot végeznek.

– Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet feladata, hogy hazánkban hatásos, biztonságos és magas minőségi követelményeknek eleget tevő gyógyszerkészítmények álljanak rendelkezésre. A hazánkban alkalmazott oltóanyagokat pedig az Európai Unió Gyógyszerügynöksége (EMA) engedélyezte – mondta el a szakember.

Fotó: Unger Tamás

Mint megtudtuk, a védőoltásnak is lehet mellékhatásai, ezt a szakemberek „oltást követő nemkívánatos eseményeknek” nevezik. Az esetek többségében ezek átmeneti tünetek, mint az injekció helyén fellépő fájdalom, bőrpír az oltás helyén vagy a szövetek helyi duzzanata, esetleg fáradtság, fejfájás, láz. A védőoltások megjelenése óta eltelt hosszú idő alatt számos hibás feltevés terjedt el a vakcinákkal kapcsolatban az epidemiológus szerint. – A felvetéseket tudományosan megcáfolták, mégis kárt okoznak a védőoltások megítélését illetően. Az oltási kockázatok nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit megelőzhető, súlyos fertőző betegségek, a szövődmények jelenthetnek. A védőoltások következtében sok fertőző betegség ritkává, szinte ismeretlenné vált. A szülőkben, sőt néha az egészségügyi dolgozókban is tévesen az a vélemény alakulhat ki, hogy nincs szükség védőoltásokra. Ugyanakkor a kórokozók jelen vannak, a védőoltások kiterjedt alkalmazása miatt viszont jelenleg nem kapnak lábra új járványok.

Jelenleg 25 családról tudunk, amelyik nem adatta be a gyerekeinek az oltást – ellenük eljárás folyik. Tompity Tünde szerint azonban az oltáskritikusok többségét a tudományos tények meggyőzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!