Hírek

2016.12.01. 13:37

Anya, csak nem a gondnok bácsi a Mikulás?

Vannak gyerekek, akik sose kérdeznek, és már évek óta tudják az igazat. Olyanok is, akik komoly iskolásként kikérik maguknak, hogy nincs Mikulás.

Tóth Kata

Sőt, felháborodnak, ha hittanórán holmi püspökről beszélnek nekik. Vannak, akiket nem zavar, ha a szomszéd hangján szólal meg a fehér szakállú, vagy ha az ovis gondnok cipője kandikál ki a kapucnis Mikulás-köpeny alól. A furfangos észjárásúak addig faggatóznak, amíg meg nem tudják az igazat – ők vannak kevesebben.

A szülők sem egyformák.  Figyelik a kölyköket: vajon eljött az idő, hogy eláruljuk nekik az igazat? Vagy várjunk még?

A lényeg: a gyerekek többsége hinni szeretne a Mikulás létezésében. A gyermekpszichológus szerint meg kell hagyni a hitüket. Dr. Móritz Márta azt mondja, ha minden jól alakul egy családban, a gyerekek maguktól, finom, apró dolgokból az évek során összerakják a történetet, rájönnek arra, hogy anya, apa pakolja tele a fényes kiscsizmáikat, és nem egy  Lappföldről, rénszarvasszánon érkező figura. – Nagyon ritka az, amikor egy gyerek határozottan felteszi a kérdést: Mondjátok meg, van igazi Mikulás, vagy nincs? És az is, hogy mindez egy korai életszakaszban – három-négyévesen következik be.

Sose ültessük le őket és mondjuk nekik azt: nincs Mikulás, anya adja az ajándékot.

Óvodás korban átmeneti időszak van: a gyermekkori mágikus gondolkodás a jellemző, de már haladnak a valóság felé. Úgy hiszik, van valahol egy igazi Mikulás, segítőkkel, krampuszokkal  – , és nem tud mindenhova elmenni. Ebből szépen, apránként érkeznek el a realitásba, de ez nem tölti el őket haraggal.

Az iskolásoknak – épp az említett hittanórán – az egykor élt Szent Miklós, myrai püspököt is említhetik. Velük már meg lehet beszélni: igen, rá is emlékezünk ezen a napon. Ezzel a realitás felé visszük őket.

És ha már végképp kiderül az igazság: a gyerek nem haragszik meg a szülőre, nem mondja: anya, te hazudtál nekem, nincs is Mikulás. Sőt, amikorra a történet szépen összeáll benne, arra már tetszik is neki, hogy a szülei ezt a játékot játszották vele. Sokszor a nagyobb gyerekek már cinkosai a szülőknek, belemennek a játékba, segítenek, hogy a kisebb testvér előtt is maradjon titok a dolog. Ezek már a finom átmenet jelei, amikor már tudják, hogy a játék része, hogy a megírt, megrajzolt levelet anya, apa juttatják el a Mikulásnak. Kifényesítik a csizmát, keresik az ajándékot, és nem beszélnek arról, hogy ők már régóta sejtenek valamit.

A pszichológusnak arra az esetre is van ötlete, ha mégis konkrét megbeszélést kíván egy helyzet  –  ha a csemete megtalálja az ajándékokat és megkérdezi, honnan kerültek ide. Ilyenkor jobb, ha  tiszta vizet öntünk a pohárba. Ha a szülőnek még szívből jön az ünnepi rítus, akkor mondhatja: az igazi Mikulás és Jézuska nem tud mindenhova elmenni, de amikor az ember szülő lett, akkor megbízást kapott tőlük, hogy a nevükben mindig csempésszen ajándékot a gyerekeknek.

Ugye jól hangzik? Próbálják ki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!