Hírek

2014.09.17. 06:23

Ár- és belvízhelyzet Vas megyében: Lassú apadás kezdődött

Kedden délután egy órától megkezdte működését Sárváron a helyi operatív törzs, és négy órától alkalmazásra került a megyei operatív törzs. Az esti órákban tetőzött a Rába Sárvár térségében, védekezésre nem volt szükség.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Aktuális útlezárások

A 7381-es jelű út, Karakó belterülete, a 0+000-0+275 km között lezárva 2014.09.15-én 19.30-től.

A 7445-ös jelű, Molnaszecsőd-Döröske összekötő út, a 0+260-3+500 km között lezárva 2014.09.13. 5.00-től.

A 8415-ös jelű út, Boba és Nagypirit, az 5+000-7+085 km között lezárva 2014.09.15. 20.15-től.

A 8441-es jelű út, Sótony és Ikervár, a 0+350-4+250 km között lezárva 2014.09.15-én 22.10-től.

A 8442-es jelű út, Sorkifalud és Sorkikápolna, a 11+720-12+000 km között lezárva 2014.09.15. 19.40-től.

A 74183-as jelű út, Alsószölnök és az országhatár, a 0+330-0+991 km között lezárva 2014.09.13. 17.00-től.

 

 

08:11 - 398 cm-en tetőzött a Rába Sárvárnál

Este negyed kilenckor 398 cm-res vízállással tetőzött a Rába Sárvárnál, de a kedvezőtlen hidrológiai helyzetre való tekintettel a vízügyi igazgatóság a folyó Nick és Uraiújfalu közötti, valamint a Pápoc és Ostffyasszonyfa közötti szakaszára harmadfokú árvízvédelmi és elsőfokú vízminőségvédelmi készültséget rendelt el. A megyei katasztrófavédelem továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a vízállásokat, és szükség esetén ellátják a védekezési feladatokat. Az önkéntes tűzoltó egyesületek és a polgárőrség figyelőszolgálatot tart fenn Alsóújlak, Püspökmolnári, Kám, Sorkikápolna, Csönge, Kenyeri és Pápoc településeken. Jelenleg is hat lezárt útszakasz van a megyében.

11:00 - Árvízi helyzet - a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye

Szentgotthárdnál levonult az árhullám, Körmendnél is intenzív az apadás. Tegnap a Rába Sárvárnál tetőzött, itt ma délelőtt másodfokú volt a készültség. A Marcal Karakónál kedden tetőzött 370 centiméterrel. Azóta lassan apad a folyó.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója szerint kedden már számottevő eső nem esett a nyugati vízgyűjtőkre sem a hazai, sem a külföldi területekre. Szerdán reggel csapadékmentes, ködös, párás volt az idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombatig számottevő csapadék nem várható, vasárnap azonban újból nedvesebb léghullámok érik el térségünket, de a jelenlegi mennyiségi előrejelzések szerint csak 5 milliméter körüli eső várható.

Sárvárnál a Rába folyó kedden este nyolc órakor 399 centiméterrel, harmadfokot (380 centiméter) meghaladó vízállással tetőzött - áll a jelentésben. Ma reggelre már 20 centit apadt a vízszint, a 10 órakor mért vízállás 368 centiméter volt. Sárvár mellett a Csörnöc völgy víz alatt áll, mezőgazdasági területeket öntött el a víz. A völgyben lévő víz is már apadni kezdett. A vízügyi szakemberek számításai szerint szerdán további zavartalan apadás várható. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ma reggel nyolc órakor a harmadfokú árvízvédelmi készültséget másodfokúra mérsékelte. A fokozatnak megfelelő védekezési munkák tovább zajlanak, a zsilipek még zárva vannak, folytatódik szükség szerint a szivattyúzás is. A vízügyi szakemberek, gátőrök továbbra is folyamatosan figyelik az érintett szakaszon a vízfolyás állapotát, vízállását.

Körmendnél is intenzíven apadt szerdán Rába, a 10 órakor mért vízállás 284 centiméter volt (Fotó: Szendi Péter)

A folyó szentgotthárdi szakaszán már levonult az árhullám, a védelmi szakaszon előkészítés alatt áll az árvíz okozta károk helyreállítása. Ezen a szakaszon az elsőfokú árvízvédelmi készültség még érvényben van. Körmendnél is intenzíven apad a folyó, a 10 órakor mért vízállás 284 centiméter volt. Árvízvédelmi fokozat már nincs érvényben.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a Rábán levonuló árhullám miatt a vízitúrázás életveszélyes, ezért tilos.

A Marcal Karakónál kedden tetőzött 370 centiméterrel. Azóta lassan apad a folyó. Szerdán reggel 351 centi volt a vízállás. Mersevátnál a vízfolyást kedden is lassú áradás jellemezte, szerda reggelig összesen hét centiméter vízállásemelkedést mértek. A folyó ezen szakaszán folytatódik a lassú áradás. Mersevátnál szerda reggel 232 centi volt a vízállás. A helyi árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartják.

A Marcal Karakónál kedden tetőzött 370 centiméteren

12:01 - A döntéshozóktól kérnek segítséget az árvíz sújtotta település lakói

Csákánydoroszló - A minisztériumoktól és magától, Orbán Viktor miniszterelnöktől kérnek segítséget a helyi lakosok az árvíz sújtotta területeken. Égető szükség lenne a gát megépítésére!

A helyi önkormányzat tehetetlen az árvíz sújtotta területeken, ezért segélykiáltást intézett a döntéshozók felé. Horváth István polgármester elmondta, hogy minden minisztériumba elküldte a levelet, mivel a Rába áradása miatt az áramlási viszonyok az elmúlt években megváltoztak. Sokkal több víz folyik le a folyón, és ennek áramlása is gyorsabb lett. Ebben mindenképpen szerepet játszik az, hogy a felsőbb vízgyűjtő területeken, mint például Ausztriában is, megoldották a víz elleni védekezést, és így a magas gátak közé szorított folyó sokkal magasabb vízhozamot gördít sokkal gyorsabban maga előtt hazánk irányába.

- Ez a szabályozás megtörtént a hozzánk közel eső Csörötneken is, de érthetetlenül nem történt meg Csákánydoroszlóban, holott itt is emberéletek vannak közvetlen veszélyben, élet és élet között pedig különbségtételre ember nem jogosult - hangsúlyozta a polgármester. - Ha tízévente haladna át egy árhullám a településen, akkor ez a levél nem íródott volna meg. Községünk azonban 2013-2014-ben eddig összesen nyolc árvízlevonulást szenvedett végig. Az elmúlt napokban a 2009-es árvízi szintet is legalább 15 centiméterrel meghaladó árhullám volt a Rábán a községünknél.

A polgármester levelében leírta még, hogy idősek és fiatalok egyaránt arra kellett, hogy ébredjenek, hogy megint menni, költözni kell. Jelen árvízkor 18 főt kellett kimenekíteni négy házból. Két vályogház sorsa ezzel megpecsételődött, mivel már nem először tört be a víz az épületbe a homokzsákok ellenére is. A mostani védekezés során 38 köbméter homokot, 10 köbméter földet és 1900 zsákot használtak fel nagyrészt a települési önkéntes mentőcsoport munkájával. Szombat délelőttől vasárnap éjjelig a mentésben résztvevők semmit sem aludtak, csak küzdöttek a természet ereje ellen. Hogy nem történt nagyobb baj, az sajnos nagy részben nem nekik, hanem annak köszönhető, hogy a folyó elkezdett nagyon lassan apadni. Ha az áradás tovább nőtt volna, az emberi erő korlátozottsága miatt tehetetlen szemlélői lettek volna csak az eseményeknek.

A polgármester szerint a döntéshozók olyan lehetőséget kaptak az élettől, hogy van hatalmuk segíteni másokon. Ez nemcsak jog, hanem egyben kötelesség is. Csákánydoroszló lakossága saját boldogulása érdekében mindent megtesz, amire képes, a nagyvízi folyó melletti gát építése azonban meghaladja a település lehetőségeit. Csákánydoroszló nem több milliárdos beruházást kér az államtól, hanem azt, hogy a legésszerűbb módszerekkel –a józan paraszti észt segítségül hívva – építsenek védőgátat a település köré. Horváth István szerint látniuk kell a döntéshozóknak is, hogy lesz majd olyan víz is, ahol csak a hiányzó gát segíthetne a tragédiák megelőzésében. A gátra most azonnal van szükség, ezt várja el a döntéshozóktól a lakosság.

Nagy segítség lenne, ha az állam lakható ingatlanokat kínálna fel az árvízzel leginkább érintett ingatlanok tulajdonosainak, de megítélésük szerint a gátépítés ez esetben sem mellőzhető. Tudják, hogy a kormány kiemelten kezeli az ár- és belvíz elleni védekezést, tudnak a készülő tanulmányokról is. A víz azonban nem fogja megvárni az újabb megvalósíthatósági tanulmányok, a környezetvédelmi hatástanulmányok elkészítését, a bonyolult közbeszerzési eljárások lezárását, és a bürokrácia egyéb útvesztőiből történő kilábalást. A víz jönni fog, az emberi beavatkozások miatt egyre több, ők pedig itt maradnak védelem nélkül. És ezért valakinek felelősséget kell vállalnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!