Hírek

2014.09.15. 05:48

Ár- és belvízhelyzet Vas megyében: hat útszakaszt érintően van teljes útzár (frissítve)

Hat útszakaszt érintően van továbbra is forgalomkorlátozás kedden, a fél nyolc körüli állapot szerint.

Nagy Ildikó

Aktuális - A közlekedőknek az alábbi útszakaszokon kell teljes útlezárásra számítaniuk:

- a 7445-ös számú út 0+260 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Döröske között;

- a 74183-as számú út 0+330 – 0+991 kilométerszelvény közötti szakaszán, Alsószölnök bekötőút;

- a 8703-as számú út 4+560 – 5+560 kilométerszelvény közötti szakaszán, Püspökmolnári és Vasszécseny között;

- a 7381-as számú út 0+000-0+275 kilométerszelvény közötti szakaszán, Karakó belterületén;

- a 8442-as számú út 11+720-12+000 kilométerszelvény közötti szakaszán, Sorkifalud és Sorkikápolna között;

- a 8415-ős számú út 5+000-7+085 kilométerszelvény közötti szakaszán, Boba és Nagypirit között.

 

08:27 - Éjszakai összefoglaló

Vasárnap az esti órákra elkészült a védmű magasítása Körmendnél. Az éjszaka folyamán 494 cm-es vízállással tetőzött a Rába Körmendnél, és megindult a lassú apadás. Továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség a körmendi szakaszon, elsőfokú pedig Szentgotthárdnál. Körmenden 19:45-re elkészült a régi Rába-hídnál a töltés magasítása, amihez 7 ezer homokzsákot 100 köbméter homokot használtak fel.

Körmenden szerencsére nem érkezett meg az éjfélre prognosztizált árhullám, ezért viszonylag nyugodt éjszakáluk vot a Rába partján védekezőknek. Ma reggel 7 órakor 471 centiméteren állt a víz, az árhullám elhagyta a város térségét.

Bebes István polgármester elmondta, hogy mintegy 300 ember megfeszített munkájára  volt szükség ahhoz, hogy fel tudjanak készülni a tetőzésre.

A folyó partján rendőrök, készenléti rendőrök, katasztrófavédők, helyi és szegedi vízügyi szakemberek, az önkéntes mentőcsoportok tagjai, a közeli települések önkéntes tűzoltóegyesületeinek tagjai, a rendészeti szakközépiskola diákjai dolgoztak: homokzsákokat töltöttek, gátat építettek. A munkából a civilek, a város lakói, a polgármesteri és a járási hivatal munkatársai is kivették a részüket.

Akárcsak a helyi vállalkozók, akik a homokzsákok, és a híd súlyozásához szükséges eszközök szállítását vállalták. A katolikus karitász munkatársai pedig a védekezésben dolgozók étellel történő ellátásáról gondoskodtak. - Köszönet érte, mondta  Bebes István.

Mivel az elsődleges cél a lakóházak védelme volt, voltak olyan kevésbé védhető területek, például kiskertek, amiket elöntött a víz.

A Rába elleni védekezésben már nagy rutinjuk van a körmendieknek, a hétvégi munkát azonban most a belvíz is nehezítette: a Hunyadi utcában lakóházakat kellett bevédeni, mert Egyházasrádóc és Harasztifalu felől nagy mennyiségű csapadékvíz folyt erre a részre.

A városban most sem pihennek, hiszen folyamatosan mérik fel a károkat, takarítanak. Bebes István hangsúlyozta, hogy sokszor volt már nehéz helyzetben Körmend az áradó Rába miatt, de a mostanihoz hasonló, példaértékű összefogást még soha nem tapasztalt, amiért köszönet jár mindenkinek.

Kenézen és Dozmaton a szombathelyi hivatásos tűzoltók, Sorkifaludon a helyi önkéntes tűzoltók, Sárváron pedig a helyi hivatásos tűzoltók hajtottak végre vízszivattyúzási feladatokat egy-egy családi háznál, a lakóházak pincéjéből távolították el a felgyülemlett vizet.

09:08 - Így nézett ki ma reggel a Rába Rumnál

Fotók: Unger Tamás

09:33 - Hídzár feloldva!

Ezekben a percekben Bebes István polgármester feloldotta a körmendi Rába híd zárlatát, mivel a folyó kb. 50 cm-t apadt.

A város déli részén a hobbikertek víz alatt állnak.

 

11:40 - Árvíz idején nem kampányolnak, inkább segítenek

A Pro Körmend Városszépítő Egyesület az árvíz levonulásáig felfüggeszti a kampánytevékenységét.

Az árvízi károk megelőzősére, enyhítésére egy mobil szivattyút, illetve egy homlokrakodó gépet ajánl fel az egyesület. A 06 30 518 92 93 –as telefonszámon várják a károsultak jelentkezését.

11:52 - Árvízi helyzet - a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye

Rába

A Rába Szentgotthárdnál 402 cm-rel szombaton este tetőzött, azóta már több mint 2,5 métert apadt a vízállás. Az I. fokú árvízvédelmi készültség érvényben van.

Körmend térségében és felette apad a folyó. A Pinkára, a Rába felsőbb szakaszaira és a völgybe érkezett árhullámok nem futottak egymásra Körmendnél, ezért vasárnap az előre jelzésekhez képest viszonylag korán, 17 órakor, alacsonyabb értékekkel, 491 cm-rel tetőzött a folyó, azóta már 20 cm-t apadt a víz. A völgyi víz később, vasárnap éjfélre érkezett meg, s Körmendnél 22 órakor tetőzött. Az intenzív árhullám gyorsan vonul le a völgyben, hétfő reggelre elérte Rum térségét, ezen a szakaszon hétfő délutánra várható a tetőzés. Az árhullám levonulásával jelentős völgyi elöntések képződtek a völgyben. A folyó körmendi szakaszán továbbra is III. fokú készültség van érvényben. Gátőreink és műszaki szakembereink éjjel-nappal továbbra is fokozott járőr és figyelőszolgálatot tartanak, folyamatosan védekeznek. Szükség szerint az érintett településeken műszaki segítséget nyújtunk.

A hidrológus szakemberek becslései szerint Sárvárnál II. fokot (320 cm) meghaladó tetőző vízállás valószínű szerda reggelre, de már hétfőn intenzív emelkedés várható. A jelenlegi vízállás 135 cm.

Kemestaródfánál a Pinka és a Strém vasárnap délutántól apadnak.

A Gyöngyösön és a Répcén az árhullámok az alsó szakaszokon vonulnak le.

A Rábán levonuló árhullám miatt a vízitúrázás életveszélyes, ezért tilos!

Marcal

A Marcal folyó vasárnap egész nap áradt. Karakónál intenzívebb volt az áradás üteme (hétfőn reggelig több mint 30 cm-t emelkedett a vízszint), míg Mersevátnál mintegy 10 cm-es vízállásnövekedés volt.

A lehullott csapadékok hatására a Marcal jobb part kivízfolyásain is nagyobb vízszintemelkedések alakultak ki. Csapadékból származó utánpótlás csupán a Marcalon van. Itt további lassú áradás várható, komolyabb völgyi elöntésekkel. A helyi vízkárelhárítási készültség továbbra is érvényben van Boba és Magyargencs településeknél, folyamatos járőr-és figyelőszolgálatot tartunk a területen.

12:20 - Rum felé vonul az árhullám

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzései szerint ma délutánra várható a folyó vízszintjének tetőzése Rumnál, és a jelenlegi számítások szerint holnap reggel elsőfokú árvízvédelmi készültséget elérő vízszinttel Sárvár térségében, a hét közepén pedig harmadfokú készültségnek megfelelő vízállásra készülnek a Sárvár alatti szakaszon, Ragyogó-hídnál.

A meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint az elkövetkező napokban fokozatosan mérséklődik a csapadéktevékenység, jelentős mennyiségű csapadék nem várható, de elszórtan egy-egy zápor, zivatar bárhol előfordulhat.

A mai napon délelőtt 12:00-ig egy alkalommal riasztották a tűzoltó egységeket Körmendre, a Széchenyi utcába, ahol egy társasház pincéjében mintegy egy méter magas víz gyűlt össze az elmúlt napokban lehullott sok csapadék miatt. Itt a helyi hivatásos tűzoltó egységek avatkoztak be, szivattyúk segítségével eltávolították a vizet az épületből.

Megelőző jelleggel a helyi lakosok homokzsákokkal vettek körbe egy lakóházat Alsóújlakon, illetve egy-egy ingatlant Magyarszecsődön és Molnaszecsődön.

A katasztrófavédelem műveletirányító tisztjei, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek folyamatos figyelőszolgálatot látnak el a Rábán levonuló árhullám miatt Csákánydoroszló, Körmend, Alsóújlak, Magyarszecsőd, Egyházashollós, Rábahídvég, Püspökmolnári, Vasvár és Kám áradással veszélyeztetett részein. A katasztrófavédelem tisztjei polgári védelmi szemléket tartanak az árhullám által veszélyeztetett településeken, és felkészültek a folyó alsóbb szakaszain való védekezésre, az erőforrások átcsoportosítására.

13:26 - Megcsúszott a partoldal, veszélyes a közlekedés

Alsószölnök - Tart a károk felmérése a településen. Az már biztos, pénzt kell kérniük a vis maior keretből, hogy visszaépítsenek mindent.

Monek Zsolt polgármester elmondta, hogy vasárnap napsütéses napjuk volt, ma reggel esőre ébredtek, de nem okozott már riadalmat a településen.

- Az öregek sem emlékeznek akkor árra, amekkorában ez a falu szombaton úszott - folytatja a polgármester.

Fotók: Szendi Péter

- Pár nap alatt 100 milliméternyi csapadék hullott, félelmetes volt a helyzet. Jelenleg járhatatlan az út a település és Ausztria között, mégis sokan felelőtlenül arrébb húzzák a korlátozó táblát, s áthajtanak arra járművel. Egy helyen megcsúszott a partoldal, életveszélyes arra közlekedés. Szombaton még csak egy fa dőlt ki, azt a helyi önkéntes tűzoltók kivágták. Mára viszont gyakorlatilag megcsúszott az egész, kifordultak gyökerestül a nagyobb fák. Jelenleg a kis fák tartják a nagy fák súlyát, ki tudja, hogy meddig. Az előbb egy autó éppen áthaladt a lezárt szakaszon, hátul gyerekek ültek. Meg is kérdeztem a sofőrt, hogyan lehetnek ennyire felelőtlenek. Egyelőre nem tudjuk, hogy mikorra oldódhat meg ez a probléma. Vizes a partoldal, várni kell a száradással. A helyzet sem egyszerű, hiszen az erdő az Őrségi Nemzeti Park tulajdona, itt nem lehet csak úgy fákat kivágni, kivenni a helyükről. Ráadásul valószínű, hogy kosaras járművet is kell rendelni, hogy kiemelje a kidőlt fákat.  Talán egy-két nap alatt megoldódnak a gondok.

A teleülésen még egy önkormányzati utat elmosott az ár, azt is helyre kell állítaniuk. Az utcában magas a partfal, egy tuskó is kidőlt, s az árokba gurult. Egyelőre ehhez sem mertek hozzányúlni.

- Tíz házat kellett védenünk a víztől - tette hozzá a polgármester -, egyet teljesen körbe is vett az ár. - Egy órán belül 30-40 centimétert emelkedett a Szölnök-patak vízállása, már csak annyit tehettünk, hogy a nyílászárókat próbáltuk védeni. A pincékbe így is betört a víz, szivattyúznunk kellett. Két autó visszapillantó tükréig ért a víz, ezeket traktorok vontatták ki a garázsokból. Az egyik beindult, a másikkal még várni kell. A biztosító majd rendezi a kárukat.

A település egy kis gyalogoshíd is van, a pillérei azonban az ár hatására elmozdultak. Nem biztonságos rajta közlekedni, ezért ezt is majd a vis maior keretből szeretnék megújítani. Ez legalább félmillió forintba kerül majd. A polgármester nem akar találgatásokba bocsátkozni, de a károkkal, homokkal, üzemanyaggal együtt milliós tételekről kell majd beszélniük.

14:05 - Leszakadt híd Rábatótfaluban

Fotók: Szendi Péter

 

14:24 - Három utat vitt magával az ár Szakonyfaluban

Szakonyfalu  - Három utat vitt magával az ár, a károk tetemesek a településen. Ma írják össze, hogy melyek azok a tételek, amelyekre pályázni szeretnének a vis maior keretből.

Rogán Valéria polgármester elmondta, hogy mára már rendeződött a helyzet a településen. A kárfelmérés zajlik, tetemes összegbe kerülnek majd a helyreállítási munkálatok.

- Előzetes felméréseink alapján 14-15 millió forintos a kárunk - emeli ki a polgármester. - Három utat teljes mértékben kimosott az eső. Most éppen a beszállító vállalkozóval egyezkedünk, ugyanis valamilyen módon helyre kell állítanunk az utakat, hogy járhatóak legyenek. A teljes helyreállítási költség két út esetében öt-hatmillió forint, árkoltatnunk kell és a zúzalékot is vissza kell pótolni. Közlekedni most nem túl biztonságos ezeken az utakon, csak fokozott óvatossággal lehet, ugyanis könnyen megsérülhet a járművek alja, leszakadhat a kipufogó. A harmadik út helyreállítása körülbelül hárommillió forint lesz. Ezt az utat nemrég az erdészet felújította, amikor az erdészházat csinálták. Nekünk most a kátyúkat kell visszatölteni és lehengerezni.

A polgármester hozzáteszi: amíg nem bírálják el a beadott igényeket, addig is tenniük kell valamit. Zúzalékot hozatnak, melynek költség 600 ezer forint, a gépi költségek másfél millió forintba kerülnek. 10 házat zsákoltak körbe, négy ház pincéjébe tört be a víz. Három helyen földcsuszamlás is volt, ez most kövekkel kell kirakniuk.

- Próbálunk előleget kérni , ezt  talán meg is kapjuk - folytatja Rogán Valéria. - Viszont, ha utólag nem találják jogosnak, akkor kamatostul vissza kell fizetnünk. - Rengeteg a papírmunka, most a hivatalban csak ezzel foglalkozunk, jelentéseket írunk. Felhasználtuk a védekezési készleteinket, s saját pénzből is hozzá kellett tennünk. A helyi vállalkozóknak sajnos nem tudunk segíteni, egy élelmiszerlerakatban is komoly károk keletkeztek, valamint egy kft. irodaépülete is elúszott. Itt reméljük, a biztosító majd segít.  Most közmunkásaink már kint dolgoznak, a hordalékot hordják el, s tisztítják az árkokat.

Szakonyfaluban ekkora kárt még sosem okozott a csapadék, a bel-, illetve az árvíz. Szeretnék, ha a patak medrét ki tudnák szélesíteni és tisztítani, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő. A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik hősiesen helyt álltak a védekezési munkálatokban. Szombaton hajnali öt órától mindenki talpon volt, s kivette a részét a munkából.

 

14:40 - Elvitte a hidat az ár Szentgotthárdon

Szentgotthárd - Huszár Gábor polgármester szombat hajnaltól vasárnap estig talpon volt. A városrészeket elöntötte a víz, minden kérés hozzá futott be.

Huszár Gábor elmondta, hogy tetemes károk keletkeztek az esőzések, a belvíz és az áradások miatt. Harminc köbméter homokot és kétezer homokzsákot használtak fel. Rábatótfaluban az Apáti utat elmosta az ár, leomlott a partfal.

- Iszonyatos összegbe kerülnek majd a helyreállítási munkálatok - hangsúlyozza a polgármester -, most mérjük fel, hogy pontosan milyen károk keletkeztek. Az Apáti útra négy-öt köbméter föld is rácsúszott, ehhez egyelőre nem is merünk hozzányúlni. Szentgotthárdon a Széchenyi utcában lévő hidat pedig egy az egyben elmosta az ár. Több méter magasan állt itt a víz, körülbelül 20 köbméter/másodperc sebességgel folyt. Az akasztódombi vízgyűjtő területről vezeti le ez az árok a vizet, s egy méter átmérőjű volt a cső a híd alatt. Ez most kevésnek bizonyult, pedig tisztán volt tartva. Körülbelül 45 percig bírta a hirtelen lezúduló vízmennyiséget. Az összedőlt híd miatt most három házat nem lehet megközelíteni, az egyikben idős emberek élnek. Reméljük, hogy nem kell hozzájuk mentőt hívni.

A polgármester már ideiglenes megoldást is kitalált, vasúti síneket tesznek le, erre pallók kerülnek, így az autókat le tudják majd hozni. Már most elkezdték tervezni az új hidat, amelyhez komoly szerkezetet is szeretnének építeni. Ezt azonban a város anyagilag most nem tudja bevállalni. A tervezési munkálatok is több millió forintba kerülnek. A megrongált utakat is helyre kell hozni, ez esetenként három-ötmillió forint lehet. Az azonnali helyreállítási munkálatokra 50 millió forint is elmehet. A település is szeretne a vis maior keretből pénzt kérni a helyreállításhoz, a kérvényüket pár napon belül be is nyújtják.

 

15:02 - Lakhatatlanná váltak a házak Csákánydoroszlón

Csákánydoroszló - Két család, tizenkét ember lakhatását kell megoldania az önkormányzatnak. A házaiba betört a víz, vissza már nem költözhetnek.

Horváth István polgármester már gumicsizmában meg tudta közelíteni a Dózsaligetben lévő épületeket.

- Levonult az ár, de nagyon komoly károkat okozott nálunk - emelte ki a polgármester. - Két tömésházba betört a víz, s mivel nem ez volt az első ilyen alkalom, a házak lakhatatlanná váltak. Visszaköltözni nem lehet az ingatlanokba. Tizenkét ember elhelyezését kell az önkormányzatnak minél előbb megoldania. A bajban lévők egyelőre rokonoknál laknak, de ez nem maradhat így. A testülettel tárgyalunk sürgősen majd  arról, hogy a faluban lévő, eladásra szánt házakat egy ideig kibéreljük a családoknak, s addig beköltözhetnek oda. Megvenni sajnos nincs pénzünk, pedig segítenénk szívesen.

A polgármester tegnap sürgőséggel minden minisztériumba írt levelet, hogy segítsenek nekik valamilyen módon. Egy élet munkáját tette tönkre az ár, s ők - kistelepülés lévén -, most nem tudnak annyi pénzt előteremteni, hogy segítsenek a bajbajutottakon.

- Készültünk az árra, a családok is pakolták az ingóságaikat, de nem lehet egy egész ház berendezését téglákra rakni - fűzte hozzá a polgármester. - Sok mindenük elúszott. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy az idegösszeroppanás szélén állnak a lakók. A mostani ár meghaladta a 2009-es legnagyobb árvizet, mintegy 10-15 centivel. Hiába próbáltunk a vízügyesekkel előre számolni, erre nem számított senki.

 

15:20 - Vasváron és Kám településen homokzsákokkal védenek lakóépületeket.

Még nem érte el a víz a területet, de már megelőző intézkedéseket végeznek a Vas megyei Vasváron, ahol a helyi önkormányzati tűzoltók négy lakóházat és egy szarvasmarha tárolót védenek homokzsákokkal a György majornál. A homokzsákokat már megtöltötték, most szállítják az érintett területre. Hasonló a helyzet Kámon is, ahol a település önkéntes tűzoltói a gátat védik be homokzsákokkal.

 

19:40 - Figyelőszolgálatot tartanak a helyi lakosság bevonásával Kám határában

A Vas megyei Kám település határában, a szennyvíztisztító telep védelme érdekében megelőző jelleggel homokzsákokat töltöttek a helyi önkéntes tűzoltók a lakosság bevonásával. Megerősítették és magasítást végeztek a védművön. Éjjel a területen tartózkodnak, figyelőszolgálatot adnak és szükség esetén további homokzsákokat töltenek.

 

20:00 - Nem hagyták el az ingatlanjukat Püspökmolnáriban

Ma délután folyamatosan nőtt a víz szintje Püspökmolnárinál. Ott jártunkkor két férfi az egyik horgásztanyára próbált bejutni, amely teljesen víz alá került.

Suller László Gyula ipari alpinista és testvére, Suller Tamás ennek ellenére bementek a tanyára, mivel két idős ember az árhullám ellenére sem elhagyta el az otthonát.

– Két idős ember van bent, féltik az ingatlanjaikat, ezért nem akarnak kijönni a házaikból. Így volt ez az előző árhullámnál is néhány hónappal ezelőtt – mondta el Suller Tamás.

– Azért mentünk be hozzájuk, hogy megpróbáljuk rábeszélni őket,  jöjjenek ki, de nem akarnak. Egyiküknél már az előszobába is befolyt a víz. Holnap viszünk nekik élelmet, egy melles csizmát pedig bent hagytunk, hátha meggondolják magukat és mégis kijönnek – egészítette ki testvérét Suller László Gyula, aki azt is hozzátette: szerinte ez az árhullám lassan fog levonulni a Rábán.

– Nem tisztítják a folyó medrét, ez a legnagyobb baj. A legutóbbi árhullám következtében rengeteg uszadék fa van még a vízben, ez lassítja az ár levonulását – tette hozzá Suller László Gyula.

A Rába tehát tovább árad, Sárvárnál a folyó tetőzését mára várják. Tegnap délután egyébként a 8-as számú főút Vasvár felé vezető szakaszán is sokan megálltak nézelődni. A Csörnöc patak ugyanis elárasztotta a környező földeket. Ha az árvíz le is vonul, a környéken élőknek a szúnyogokkal is meg kell majd küzdeniük, már most rengeteg vérszívó van a vízfolyások mentén.

 

20:55 - Egy lakót a helyi kultúrházban helyeztek el Sorkikápolnán

Három lakóházat veszélyeztetett, elzárt a víz a Vas megyei Sorkikápolnán, az Alkotmány utcában. A szombathelyi hivatásos tűzoltók négy szivattyúval dolgoznak a helyszínen, azonban az egyik ház lakóját ki kellett telepíteni, a helyi kultúrházban kapott elhelyezést. A közútkezelő szakembere részlegesen lezárta az érintett útszakaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!