Hírek

2014.09.14. 06:43

Ár- és belvízhelyzet Vas megyében vasárnap - folyamatosan frissítve

Délelőtt még az esővíz és az áradás adott munkát a tűzoltóknak, délutánra a Rábára helyeződött a hangsúly.

Nagy Ildikó

Útinform - Árvíz/belvíz miatti útlezárások Vas megyében (2014. szeptember 14. 18:00)

A 74168-as jelű úton, Körmend belterületén, a Rába-hidat a 0+000 és az 1+350 km között a Rába áradása miatt lezárták 2014.09.14. 13.50 órától

A 7445 jelű út Molnaszecsőd–Döröske összekötő út 0+260-3+500 km közötti szakaszát vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 5.00-órától lezárva.

A 7446 jelű út Halogy és Csákánydoroszló között, a 7+000–10+573 km szelvények közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.14-én 04:10 órától lezárva.

A 7424 jelű út Kerkáskápolna és Magyarföld, 7+175-7+900 km közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014. 09.13-án 9.30 órakor lezárva.

A 7451 jelű út Ivánc és Csákánydoroszló között, a 26+547–28+868 km szelvények közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 22:20 órától lezárva.

A 7453 jelű út Csörötnek és Rönök között, a 15+800–17+100 km szelvények közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 19:40-től lezárva.

A 7454 jelű út Vasszentmihály és Csörötnek között, a 0+400–3+800 km szelvények közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.13. 19:40 órától lezárva.

A 7461 jelű út Rátót és Rábagyarmat, az 1+100-3+100 km szelvények közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 18.10 órakor lezárva.

A 8712 jelű út Ják és Balogunyom között, a 0+730 és a 3+665 km szelvények közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 11.50 órakor lezárva.

A 74183 jelű út Alsószölnök és az országhatár között, a 0+330 és a 0+991 km szelvények közötti szakasza rézsűomlás és fakidőlés miatt 2014.09.13-án 15.50 órától lezárva.

A 8703 jelű út Püspökmolnári és Vasszécseny között, a 4+560-5+560 közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.14-én 8:30-tól lezárva.

A 8439-es jelű út Kám és Egervölgy, a 0+535-3+540 között árvíz miatt 2014.09.14. 15.30 órától lezárva.

A védekezési munkák miatt Szakonyfaluba 15.45 órától csak az ott lakókat engedik be.

 

7:00 - Éjszakai összefoglaló

Vas megye (Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) - A szombati napon 72 esethez riasztották a megye tűzoltó egységeit a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt. Mindösszesen 26 településen védekeztek homokzsákokkal és szivattyúkkal. A Rába vízszintje az éjszaka folyamán tetőzött Szentgotthárdnál, és megindult az apadás. Másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. Továbbra is emelkedik a vízszint a körmendi szakaszon, itt jelenleg harmadfokú a készültség. Védekeztek Csákánydoroszlóban, tizennyolcan hagyták el otthonaikat.

Az esti órákra befejeződött a 86-os főút Csörnöc-patak menti szakaszának bevédése. A védmű 4000 homokzsák felhasználásával 115 méter hosszan épült.

Befejezték a védekezést Körmenden, a Hunyadi úton, a Diófa utcában, valamint a Gárdonyi utcában, ahol a környező szántóföldekről befolyó esővíz veszélyeztette az ingatlanokat. A homokzsákolási és szivattyúzási feladatokat a helyi hivatásos tűzoltók és a helyi rendészeti szakközépiskola tizenegy tanulója hajtotta végre.

Magyarszecsődön egy lakóházat veszélyeztetett a víz, itt háromszáz homokzsákkal zárták el a víz útját.

Rábatótfalun nyolc lakóházat szintén homokzsákokkal védtek meg a víz betörésétől.

Csákánydoroszló térségében is tovább emelkedett a Rába vízszintje, ezért Dózsaligeten a települési önkéntes mentőcsoport húsz tagja dolgozott a védtöltések javításán, magasításán. A lakóingatlanokat veszélyeztette az áradás, ezért négy család, összesen tizennyolc fő ideiglenesen elhagyta otthonát. Tizenhatan rokonoknál szálltak meg, két lakos elhelyezéséről pedig az önkormányzat gondoskodott.

A katasztrófavédelem helyszíni műveletirányító tisztjei, az önkéntes tűzoltó egyesületek, valamint a polgárőrség az éjszaka folyamán figyelőszolgálatot látott el a Rába folyó mentén, az áradással érintett településeken.

Szombathelyen, a Petőfi-telepen homokzsákokkal és szivattyúzással védték a lakóházakat, amelyeket a mezőgazdasági területekről beömlő víz veszélyeztetett. A betörő víz a transzformátor állomást is elöntötte, így a szolgáltató ideiglenesen kikapcsolta az áramot, de 4:30-tól helyreállt a városrészen az áramszolgáltatás. Az este folyamán a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság további kétezer homokzsákot biztosított a védekezéshez. A szombathelyi hivatásos tűzoltó egységeknek hajnalra sikerült eltávolítani a területen felgyülemlett csapadékvizet.

 

8:35 - Beigazolódott a félelmük, menekülniük kellett Csákánydoroszlóban

Csákánydoroszló (Bajdó Bettina) - Éjjel kettőkor olyan nagy mennyiségű víztömeg érkezett a Rábára, s futott rá a Vörös-patakra, hogy nem bírták tovább. Ki kellett menekíteni két házból az embereket.

Horváth István polgármester elkeseredve sorolja a tényeket. Ő már szombaton érezte, hogy ezt az vízmennyiséget nem ússzák meg, hanem inkább csak úszni fognak az árral.

- Éjjel kettőkor fel kellett adnunk, nem tudtunk tovább védekezni - mondja a polgármester. - Akkora víztömeg érkezett, hogy ezzel már nem lehetett mit kezdeni. Két házból ki kellett menekíteni az embereket, ők családoknál húzták meg magukat. A helyszínt nem lehet megközelíteni, traktorral sem tudnak lemenni. Az apadás késő délután kezdődhet el. Arra számítanak, hogy a késő délutáni órákban már be tudunk valahogy menni a házakhoz, hogy megnézzük, mekkora a kár. Visszaköltözni vasárnap biztosan nem lehet.

A polgármester hozzáteszi, hogy 2009-ben volt a legnagyobb árvíz az elmúlt évek során, a mostani azonban körülbelül 10 centivel meghaladta az akkori vízállás. Pontos adatot is szeretett volna mondani, ám az áradás miatt nem lehet átmenni a hídon, így nem tudták leolvasni a mércét sem. Ez utóbbi amúgy is csak 240 centiméterig jelez.

- Fel vannak háborodva és el vannak keseredve az emberek - emeli ki a polgármester. - Teljes joggal, megértem őket. Hiába van összefogás, hiába segítjük egymást, ha ekkora ár jön, azzal szemben nincs mit tennünk. Én évek óta kérek, könyörgök a minisztériumnál, vízügynél, hogy segítsenek nekünk. Nem történik semmi. Egy töltéssel megoldódhatnának a problémáink. Vagy ha ezt nem tudják kivitelezni, akkor az itt élő embereknek a településen lehetne ugyanekkora értékben állami pénzből házat adni.

A védekezés során Csákánydoroszlóban több mint 1800 homokzsákot, 38 köbméter homokot használtak fel. Ez most kevésnek bizonyult az árral szemben.

15 ház került víz alá a csákánydoroszlói Dózsaliget utcában. Csak csónakkal lehet közlekedni az elzárt falurészen. Fotók itt:

 

8:57 - Megvédték a házakat Szentgotthárdon

Szentgotthárd (Bajdó Bettina) - Estére minden településrészen normalizálódott a helyzet. Bár éjjel esett még eső, ez nem okozott már károkat.

Rábatótfaluban nyolc házat kell homokzsákkal védeni az ártól - tudtuk meg Huszár Gábor polgármestertől. Ebből két ház volt potenciálisan veszélyben.

- Az egyik háznál este hét óráig szivattyúztunk, negyven centiméter vizet sikerült eltávolítanunk - folytatta a polgármester. - Körberaktuk homokszákkal a házat, védtük a garázst és az ablakokat, ahol beszivároghatott volna a víz. Így sikerült megvédeni az ingatlant. Szentgotthárdnál kilenc órakor tetőzött a Rába 404 centiméteren, negyed tízkor már két centiméterrel alacsonyabb volt a vízállás.

A polgármester hozzátette, hogy szombaton a biztonság kedvéért 200 homokzsákoz küldött még Zsidára, 700-at pedig Máriaújfaluba. Itt a tóból leszivárgó víz okozott gondot az utcákon. Az Apáti utcában pedig megcsúszott az út. A problémák vasárnap reggelre mindenütt megszűntek, most már a helyreállítási munkálatokon gondolkodnak.

 

9:18 - Nyugodtan telt az éjszaka Őriszentpéteren

Őriszentpéter (Bajdó Bettina) - Éjjelre a Szala-patak vízszintje mintegy másfél méter csökkent, így nyugodtan alhattak a helyiek.

- Szombaton egész nap azon dolgoztunk, hogy az egyetlen ártéren lévő épületünket, a nemrég átadott mentőállomást meg tudjuk védeni az ártól - mondta Őr Zoltán polgármester. - Estére már láttuk, hogy apad a patak, másfél-két méterrel csökkent a vízszint, így nyugodtan tudtunk aludni. Biztosak voltunk benne, ha éjjel esik is az eső, reggel előtt nem lesz több gondunk. Szerencsére az eső elkerült minket.

A polgármester hozzátette, hogy napközben mintegy 900 homokzsákot adtak tovább Bajánsenyének, mivel ott nagyobb védekezési munkálatokra volt szükség. Nemcsak zsákokat adtak, hanem a védekezési munkálatokban résztvevőknek élelmiszert is küldtek.

 

9:24 - Egy emberként védték a halászkertet Bajánsenyén

Bajánsenye (Bajdó Bettina) - A településen évek óta nem láttak ennyi vizet, a helyi halászkeretet homokzsákokkal kellett védeni az ártól. A nehezén csak este estek túl, de megvédték az ingatlant.

Györke Gyula, Bajánsenye polgármester kora reggel végigjárta a települést, s nyugtázta magában, hogy túl vannak a nehézségeken. Mind a Kerka, mind a K2-es patak vízszintje apadt már.

- Szombaton legalább száz ember dolgozott a halászkertnél lévő nyúlgátnál, mely 15 éve épült, s eddig mindig megvédte az ingatlant és a hozzá tatozó épületeket - folytatta a polgármester. - Azt gondoltuk, hogy délután kettőre már túl leszünk a nehezén, ám újabb árhullám érkezett Szlovénia felől, s megfeszített munkára volt szükség ahhoz, hogy védekezni tudjunk. Több mint százan dolgoztak kint a gáton, egy emberként védték a halászkeret, így nem úszott el a hűtőház, a vendéglő, a lakóház.

A polgármester hozzátette, mintegy négyezer homokzsákot használtak fel, s köszönetet mondott mindazoknak, akik eljöttek, s segítettek nekik a bajban. Önkéntes tűzoltók, polgárőrök, rendőrök, katasztrófavédők is velük voltak a bajban.

 

9:38 - Elmosta Szakonyfalu útjait a víz

Szakonyfalu (Bajdó Bettina) - Vasárnapra normalizálódott a helyzet a településen, már lehet közlekedni az úton is. Az ár- és belvíz okozott károkat  mind önkormányzati tulajdonú utakon, mind magáningatlanokban.

Rogán Valéria polgármester elmondta, hogy mára fellélegezhettek a helyiek, már nincsenek fennakadások a településen.

- Szombaton délután elvégeztük az utóvédekezési munkálatokat is - tette hozzá a polgármester -, homokzsákokat raktunk le az ár- és belvízzel veszélyeztetett részekre. Az önkormányzati utakat megrongálta a víz, szó szerint elmosta, erre majd szeretnénk vis maiort benyújtani. Azt tudni kell, hogy ezek nem aszfaltos utak voltak, hanem bazaltkővel voltak leszórva. Ezt mi most megpróbáltuk visszahordani rá, de nem lett az igazi.

A másik gondot a patakmeder okozta, mivel nem volt tisztán tartva. A polgármester többször jelezte már ezt a problémát a hatóságoknak. Szombaton kihívta a vízügyeseket, s közösen nézték meg a probléma okozóját. Ígéretet kaptak arra, hogy szélesíteni és tisztítani fogják a medret, hogy ez ne fordulhasson elő többet. A polgármester szerint viszont lehet, hogy ezt a problémát maguknak kell megoldaniuk. Négy háznál kellett a pincéből szivattyúzni a vizet, itt még a fertőtlenítési munkálatok hátra vannak.

A polgármester köszönetet mondott még mindazoknak, akik részt vettek a védekezési és mentési munkálatokban, összetartva a bajban.

 

9:53 - Útoldalak csúsztak meg Alsószölnökön

Alsószölnök (Bajdó Bettina) - Mindig azt mondták, hogy őket nem éri el az ár, most a régóta hajtogatott mondást felülírta az élet - mondta el Monek Zsolt polgármester. - Amennyire lehetett, vasárnap reggelre normalizálódott a helyzet, a patak visszahúzódott a medrébe - folytatta a polgármester. -  Abban biztosak voltunk, hogy a Rába nem „bánt" majd minket, de így is volt elég bajunk. Szombaton reggel rendeltünk még homokzsákokat, megtöltöttük ezeket, s körberaktuk a veszélyeztetett ingatlanokat. Ügyeletben voltunk, de nem volt már szükség a beavatkozásra.

Jelenleg a kárfelmérés zajlik a településen, útoldalak csúsztak meg, van, ahol bal és jobb oldalon is. Ehhez egyelőre hozzá sem mernek nyúlni. Vis maior keretből szeretnének támogatást kérni, hogy helyre tudják hozni azt, amit az ár elmosott, plusz a védekezési költségeiket valahogy finanszírozni tudják. Most már abban reménykednek, hogy nem lesz utánpótlás, bár, ahogy a polgármester mondta, ők most már felkészültek mindenre. Szembesültek azzal szombaton, hogy a víz mekkora úr.

 

11:38 - A nyugat-magyarországi folyókon levonuló árvizekről

(Forrás: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság)

Időjárási helyzet, előrejelzés: Szombaton napközben jelentősebb eső nem esett a nyugati vízgyűjtő területeken. Késő délutántól azonban újból erősödött a csapadékhajlam, és változó területi és időbeni megoszlásban 5-25 mm között esett a vízgyűjtőkre ( 5-10 mm volt a jellemző). Vasárnap reggelre átmenetileg csökkent a csapadékhajlam Igazgatóságunk működési területén, csak elszórtan esik, de délelőttre már újabb eső várható változó területi és időbeni megoszlásban (5-10 mm). Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggel újra riasztást adott ki Zala és Vas megyére is: „Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt lokálisan 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat a térségben."

Árvízi helyzet: A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízgyűjtő területein a kisebb, illetve a nagyobb vízfolyások felső szakaszai már apadnak, lejjebb tetőznek, ill. áradnak, több helyen jelentős völgyi elöntéseket okozva.

Rába: A Raab vízgyűjtőterületén jelentősebb, intenzív (15 mm körüli) eső hullott szombat este. A Rába Szentgotthárdnál szombat este tetőzött 402 cm-rel, vasárnap reggelre már több mint fél métert apadt a víz szintje. A 9 órakor mért vízállás 326 cm. Az éjszaka lehullott újabb esők átmenetileg lassíthatják az apadás mértékét. A határhoz közel lévő töltés és a vasúti pálya kereszteződésénél a vízügyi szakemberek a töltéshiányos részeket homokzsákokkal erősítették meg, de a Graz-Szombathely vonalon már újra megindult a vasúti közlekedés. A védekezési munkák segítésére Székesfehérvárról 20 fő vízügyes szakember érkezett. Körmend térségében és az alsóbb szakaszon is áradt a folyó. Vasárnap hajnalban a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság elrendelte a III. fokú árvízvédelmi készültséget. Hidrológus szakembereik számításai szerint Körmendnél valószínűen vasárnap éjfél körül fog tetőzni a folyó 490 +-20 cm-rel. Ez az érték megközelítheti az eddig mért legnagyobb vízállást is, mely 520 cm. A 11 órakor mért vízállás 474 cm. Az árhullám következtében jelentős völgyi elöntések képződtek Körmend térségében és az alatta levő szakaszokon is. A gátőrök és a műszaki szakemberek (szegedi vízügyesekkel megerősített létszámban) éjjel-nappal továbbra is fokozott járőr és figyelőszolgálatot tartanak, folyamatosan védekeznek. Szükség szerint az érintett településeken műszaki segítséget nyújtanak. Sárvárnál a Rába várhatóan szerdán tetőzik.

Kemestaródfánál a Pinka és a Strém szombaton éjjel hosszan tetőzött. Vasárnap reggelre csak gyenge apadás mutatkozik a Rába visszaduzzasztó hatása miatt. A Pinkán szerencsére árhullám utánpótlás nem érkezik.

A Gyöngyösön és a Répcén kisebb árhullám vonul le. Az árhullámok vasárnap reggelre Sorkifalud ill. Tompaládony térségébe érkeztek. A Gyöngyös patakon levonuló árhullám hatására a Lukácsházi tározóban továbbra is folyamatos a tározódás.

Marcal: Szombaton késő délutántól a Marcal alsó vízgyűjtőjére 5 mm körüli mennyiségek estek, a felső részre viszont 10-15 mm eső hullott. Az utóbbi napokban lehullott csapadékok miatt ismételt áradás indult a folyón, lassú vízszintemelkedésre számítanak a vízügyi szakemberek. Jelentős vízmennyiség tartózkodik kint a Marcal völgyében. Helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben Boba és Magyargencs településeknél, folyamatos járőr-és figyelőszolgálatot tartunk a területen.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon a védekezési feladatokat Vas megyében jelenleg közel 50 fő látja el, a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán 40 fő székesfehérvári és szegedi vízügyes kolléga is segíti a munkánkat.

 

11:53 - Tovább nő a vízszint Körmenden

Vas megye (Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) - Apad a Rába folyó vízszintje Szentgotthárdnál, tovább emelkedik viszont a körmendi szakaszon, ahol a víz már meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Folytatják a védekezést Csákánydoroszlón.

Jelenleg is több településen dolgoznak a megyei hivatásos és önkéntes tűzoltói a Rába áradása miatt. Védekeznek Csákánydoroszlón, a Dózsaligeten, a homokzsákolási feladatokat a település önkéntes mentőcsoportja hajtja végre négy technikai eszközzel.

Magyarlakon szivattyúznak a helyi önkéntes tűzoltók, itt egy családi ház udvarába tört be a víz, továbbá Molnaszecsődön és Molnaszecsődön szintén egy-egy lakóingatlant védenek, az épületeket a helyi lakosok a katasztrófavédelem irányításával homokzsákokkal veszik körbe.

A Rábán várható magas vízállás miatt intézkedés történt a körmendi régi Rába-híd megvédésére. Délután egy órától lezárják a közúti forgalom elől, és leterhelik, hogy ellenálljon a víz emelő hatásának.

Egy lovarda területén gyűlt össze nagyobb mennyiségű víz Sorkifaludon. A szombathelyi hivatásos tűzoltók homokzsákokkal védték meg a veszélyeztetett területet.

Továbbra is tűzoltó erők dolgoznak Szombathelyen, a Petőfi-telepen, szivattyúzással védik a lakóházakat, amelyeket a mezőgazdasági területekről beömlő víz veszélyeztet.

Vasárnap délelőtt 11:00-ig három esethez riasztották a megye tűzoltó egységeit, valamint további két beavatkozás van folyamatban. A két hivatásos tűzoltó-parancsnokság mellett két önkéntes tűzoltó egyesület tíz fővel és két technikai eszközzel vesz részt a védekezésben. A tűzoltó egységek mindösszesen húsz lakóházat védtek meg a víz betörésétől. Homokzsákolási és szivattyúzási feladatokat hajtottak végre Molnaszecsődön, Magyarlakon, Magyarszecsődön, Csákánydoroszlón, Szombathelyen és Sorkifaludon.

 

12:27 - Hende Csaba: sorozatos mulasztások következményeként alakult ki a szombati helyzet a Petőfi-telepen

Szombathely (Nagy Ildikó) - Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap délelőtt először Körmenden a Rába-hídnál, majd a 86-os főútnál, végül a szombathelyi  Petőfi-telepen tájékozódott az ár- és belvízi helyzetről, a védekezésről. A honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője a Petőfi-telep szombat reggelre víz alá került részén, a Hattyú utcában is járt, kíváncsi volt arra, mi miért történt. Mint azt a szakemberekkel történó beszélgetést követően dr. Hende Csaba elmondta, sorozatos mulasztások következményeként alakult ki a szombati helyzet a telepen. A lakóparkban - amelynek építése során a leendő lakóknak is vitáik voltak a beruházóval - ugyanis nincsenek vízelvezetőárkok, a meglévő vízelvezető rendszert pedig elhanyagolták. Hozzátette: a polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársaira, a vízügyi és a katasztrófavédelmi szakemberekre vár az a feladat, hogy felmérjék a teendőket, és megtegyék a szükséges lépéseket. A miniszter az utcában élőkkel is beszélgetett, akik elmondták neki, hogy a bajban összefogott a közösség, és sokan a segítségükre siettek.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármesterrel és Harangozó Bertalan kormánymegbízottal, a megyei védelmi bizottság elnökével. Fotó: Nagy Ildikó

Dr. Hende Csaba a Hattyú utcában élő Hegedüs Árpáddal beszélget. Hegedüsék nappalijában húsz centiméter magasan állt a víz szombaton. Fotó: Nagy Ildikó

Dr. Hende Csaba miniszternek Gaál Róber vízügyi igazgató a térképen mutatja, hol vágták át szombaton a telep mögötti árok partját. Fotó: Nagy Ildikó

 

12:36 - Víz a házakban

Vas megye (Farkas Eszter) - Vas megyében is több településen öntött el pincéket, mélyebben fekvő ingatlanokat a víz. Szombathelyen, a Péterffy Sándor utca egyik házának pincéjében másfél méter magasan áll a víz - a helyi hivatásos tűzoltók búvárszivattyúval próbálják azt eltávolítani. Szentgotthárdon, a József Attila utcában egy százötven négyzetméter alapterületű pincében gyűlt össze mintegy fél méter magasságban a csapadékvíz – a szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói dolgoznak az eltávolításán.

 

13:22 - Korlátozás a Rába-hídon, Körmenden

Körmend (Vas Megyei Rendőr-főkapitányság) - Harmadfokú készültség van a Rába körmendi szakaszán is. A folyó vízszintjének emelkedése miatt 2014. szeptember 14-én 13 órától a Körmend belvárosában található Rába-hidat lezárták a szakemberek a járműforgalom elől. A hídon kizárólag a gyalogos közlekedés engedélyezett. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy a lezárással érintett „régi" Rába-hidat kerüljék el, és a 86-os számú főútvonalon található „új" Rába-hídon, vagy a 8-as számú főútvonalon közlekedjenek.

 

13:49 - Elterelte az esővizet egy szentgotthárdi gazda, a földjét akarta óvni a sok csapadéktól

Szentgotthárd (Vas Megyei Rendőr-főkapitányság) - Több tíz milliméter csapadék hullott Szentgotthárd városában is az elmúlt napokban. Egy 66 éves helyi gazda azért, hogy mezőgazdasági területét megóvja, faágakkal új mederbe terelte az esővizet. A férfi előzetesen nem mérlegelte, hogy tevékenységével akár nagyobb kárt is okozhat. A vízfolyás ugyanis már picéket árasztott el, lakóházakat veszélyeztetett. A Szentgotthárdi Rendőrőrs munkatársai mellett a város vezetése is a helyszínre érkezett, és intézkedtek a torlasz megszüntetésére. Így 2014. szeptember 13-án helyreállították az eredeti állapotot. D. Ferenccel szemben közveszély okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított a Körmendi Rendőrkapitányság.

 

14:40 - Belvíz Zsennyénél

Fotó: Merklin Tímea

 

14:47 - Haragosan hömpölyögnek a patakok

Vas megye (Merklin Tímea) - Tettünk egy kört a kora délutáni órákban Szombathely - Lukácsháza - Kőszeg - Bozsok - Torony - Sé - Szombathely útvonalon, hogy megnézzük kiléptek-e medrükből a patakok. Úgy látszott a parti fű állapotából, hogy szombat óta apadt a vízszint, de továbbra is gyorsan, zubogva, haragosan hömpölyögnek, kárt most nem tettek sehol.

Lukácsházi víztározó. Fotó: Merklin Tímea

Kőszeg, Rőti völgy. Fotók: Merklin Tímea

A kőszegi Bio Nemez GYárnál - még eső előtt. Fotó: Merklin Tímea

 

14:59 - Sében a pataknál

Annyira esett az eső, hogy alig lehetett látni a volán mögül az utat.

Fotók: Merklin Tímea

 

15:01 - Védekezés Körmenden

Körmend (Farkas Eszter) - Kilencvenöt ember magasítja a Rába védműveit Körmendnél, a régi hídtól keletre, hétszáz méter hosszan, a folyásirány szerinti jobb oldalon. A három sornyi homokzsákkal való magasítást az Őrség Mentőcsoport tagjai, a körmendi hivatásos tűzoltók, a körmendi rendőrkapitányság állományának tagjai, a helyi rendészeti szakközépiskola önkéntesei, valamint civil lakosok végzik.

 

18:08 - Homokzsákokkal védekeznek Körmenden

Körmend (Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) - Délelőtt még az esővíz és az áradás adott munkát a tűzoltóknak, délutánra a Rábára helyeződött a hangsúly. Bár megkezdődött az apadás, és elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi fokozatot Szentgotthárdnál, továbbra is árad viszont a Rába a körmendi szakaszon. Itt a vízszint meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Folyamatos a védekezés Körmenden, lesúlyozták a városban a régi Rába-hidat, és magasítják a töltést a folyó jobb partján.

A Rába felső szakaszán reggel adott munkát a víz. Csákánydoroszlón, Dózsaliget településrészen lakóingatlanokat veszélyeztetett az áradás, ezért ma reggel négy család, összesen tizennyolc fő hagyta el ideiglenesen otthonát. Tizenhatan rokonoknál szálltak meg, két lakos elhelyezéséről pedig az önkormányzat gondoskodott. A települési önkéntes mentőcsoport húsz tagja dolgozott a védtöltések javításán, magasításán.

Később Körmend térségébe érkezett az árhullám. A Rábán várható magas vízállás miatt intézkedés történt a körmendi régi Rába-híd megvédésére. Délután egy órától lezárták a hidat a közúti forgalom elől, és betonelemekkel terhelték le, hogy ellenálljon a víz emelő hatásának.

A védekezési feladatok hatékony végrehajtása érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elrendelte az Őrség Mentőcsoport alkalmazását, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójának intézkedésére pedig 14:00-tól megkezdték a töltés magasítását Körmenden. Jelenleg 132 fő vesz részt a védekezésben a régi Rába-híd jobb oldalán, ahol 700 méter hosszan homokzsákokból építenek védművet. A védekezésben részt vesz az Őrség Mentőcsoport, a Körmendi Rendőr-kapitányság állománya, a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola önkéntes tanulói, a készenléti rendőrség, járási hivatal, az önkormányzat, a városgondnokság, a polgárőrség, a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya, valamint a helyi lakosok.

Vasárnap 17:00-ig összesen 16 esethez riasztották a megye tűzoltó egységeit, valamint további két beavatkozás van folyamatban. A két hivatásos tűzoltó-parancsnokság mellett öt önkéntes tűzoltó egyesület 13 fővel és hat technikai eszközzel vesz részt a védekezésben. A tűzoltó egységek mindösszesen 22 lakóházat védtek meg a víz betörésétől. Homokzsákolási és szivattyúzási feladatokat hajtottak végre Körmenden, Molnaszecsődön, Magyarlakon, Magyarszecsődön, Csákánydoroszlón, Szombathelyen és Sorkifaludon.

 

18:24 - Feloldották a korlátozást Pinkamindszentnél

Pinkamindszent (Vas Megyei Rendőr-főkapitányság) - Járható a 8708-as számú út. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy a 8708-as számú út 7+100 – 10+446 kilométerszelvény közötti szakaszán, Pinkamindszent és az országhatár között korábban elrendelt teljes útlezárás 2014. szeptember 14-én 17 óra 40 perc körüli időben megszűnt.

Pinka. Fotó: Farkas Eszter

 

18:40 - Új veszélyforrás a talajvíz

Szombathely (Merklin Tímea) - Dr. Ipkovich György polgármesterjelölt is kiment a Petőfi-telepre a rossz hírek hallatán, hogy tájékozódjon, hol hogyan kell javítani a város árvíz- és belvízvédelmi helyzetén.

- Először azt gondoltuk, hogy a Petőfi-telepet a Perint veszélyezteti, de nem, ez egy új veszélyforrás: a legnagyobb meglepetésünkre Nárai felől jön a víz. Katasztrófavédelmi szakemberekkel egyeztettem, akik talajvíznek mondják a Petőfi-telepen megjelent nagy tömegű vizet, vagy egy vízelvezető árok, csapadékvíz tároló szakadhatott át. Az ott élők azt mondják, 1965 óta ilyet nem tapasztaltak. Egyre sürgősebb a város nyugati, dél-nyugati védelme. Tervben van a dozmati víztározó megépítése, ami az Aranypatak visszafogására lenne alkalmas. A terv előkészítettsége magas fokon áll, települési összefogás és állami támogatás kell hozzá. Viszont a város déli részén a mezőgazdasági területek vízelvezető árkainak takarítása, tisztítása elengedhetetlen, a víz azért állt meg, mert azok el vannak hanyagolva. Amikor azokat megnyitották, akkor kezdett elfolyni a víz. Az árkokra sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a jövőben.

 

19:18 - A csákánydoroszlói Horváth Milán az árhullám tetőzése óta most tér haza először, a vízzel elárasztott dózsaligeti otthonába

 

20:02 - Késnek a vonatok a Székesfehérvár - Veszprém - Szombathely vonalon

Szombathely (Merklin Tímea) - A Mávinform közlése szerint heves esőzések miatt keddig pótlóbuszok közlekednek az észak-balatoni vonal egy szakaszán, a Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely vonalon pedig jelentősek a késések. Akár 30-140 perces késéssel is számolni lehet, mert Városlőd-Kislőd állomás két vágánya a heves esőzés következtében víz alá került, itt csak a harmadik vágányon mehetnek a vonatok, maximum 5 kilométer/órás sebességgel. Az is lassítja a közlekedést, hogy Herend és Ajka között meghibásodott a biztosítóberendezés.

 

Árvíz és belvízhelyzet Vas megyében szombaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!