Hírek

2017.04.06. 18:05

Sűrű füst gomolygott az Arena Savariában

Szombathely - Többezer általános és középiskolás részvételével sikeres kiürítési gyakorlatot tartott a Katasztrófavédelmi kirendeltség az Arena Savariában.

Pum András

Füst öntötte el a zsúfolásig megtelt Arena Savariát, de a 3700 diák percek alatt, épségben hagyta el a sportcsarnokot. Pánikra viszont szerencsére semmi ok, csupán a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és társszervei tartottak szimulált gyakorlatot a csarnokban.

Ennek oka, hogy több tömegszerencsétlenség is történt az elmúlt években hazánkban, így nagyon fontos, hogy baj esetén mindenki tisztában legyen a teendőkkel. Ezért 3700 Vas megyei általános és középiskolai diák segítségével idén is megrendezték az Arena Savaria 2017 kiürítési gyakorlatot. A szimulált vészhelyzetet megelőzően a diákoknak pontosan elmagyarázták, mely szektor, melyik kijáraton keresztül hagyja el a csarnokot. A gyakorlat sikeres volt, a Haladás NB I-es labdarúgócsapata és a színészek meccse közben beáramló mesterséges füst és a tűzriadó megszólalása után szintidőn belül, a legkisebb pánik nélkül sikerült kiüríteni az Arena Savariát.

Lakatár Gábor tűzoltó alezredes a kiürítési gyakorlat után köszönetet mondott az akcióban részt vevő iskoláknak. Szintidő alatt elhagyták a csarnokot a diákok
Fotó: Szendi Péter

A tavalyi év után csütörtökön második alkalommal rendezte meg a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a mentőkkel és a közterület-felügyelettel karöltve az Arena Savaria kiürítési gyakorlatot. Vas megyei általános és középiskolásokkal telt meg az Arena Savaria, 3700 diák érkezett, hogy segítse a rendvédelmi szervek munkáját. A terv lényege: a Haladás NB I-es labdarúgócsapata-színészek kispályás mérkőzés vége előtt három perccel - természetesen mesterséges - füst önti el az arénát, a diákoknak, résztvevőknek pedig szintidőn belül el kell hagyniuk a létesítményt.

Köszöntőjében dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta, mindannyiunk számára nagyon hasznos dolog a biztonság, melynek egyik fontos záloga, hogy vészhelyzet esetén megfelelően reagáljunk, a korábban megtanultak szerint járjunk el. Kiss Péter tűzoltó százados, polgári védelmi felügyelő a 2006. augusztus 20-ai viharra és a 2011. január 15-ei West Balkán tragédiára utalva jelezte: az ottani események egyértelműen jelezték, miért fontos, hogy az ember tisztában legyen a környezetében található veszélyforrásokkal. Nehezíti ilyenkor a helyzetet, hogy katasztrófa esetén az érintettek háromnegyede bepánikol, és csupán mintegy húsz százalék képes viszonylag gyorsan reagálni. Fontos, hogy egy adott rendezvényen figyeljünk az eseményt biztosító cég szakembereinek jelzésére, utasítására és kerüljük a pánikhangulatot.

Ezt követően Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színművésze rekordkísérletre hívta a tanulókat. Stílszerűen József Attila Tűz van című versét, 3700 tanulóval közösen adta elő. Előtte még soha, sehol nem szavaltak ennyien együtt verset Magyarországon.

Végezetül következett a Szombathelyi Swietelsky-Haladás - Weöres Sándor Színház 2x10 perces focimérkőzés. A főként a szakmai stábra épülő zöld-fehérek Kiss Tamás 2 és a kapus Gyurján Márton góljával már 3-0-ra vezettek, amikor Béres Attila szépített. A mérkőzés lefújása előtt négy perccel aztán mesterséges füst ömlött a terembe, és légiriadóhoz hasonló hang töltötte be a csarnokot. Noha így együtt kissé félelmetes volt, a tanulók - ahogy előzőleg elmagyarázták nekik - szép nyugodtan, higgadtan, rendben elhagyták az Arena Savariát. Néhány perc sem telt el, és teljesen kiürült az óriási létesítmény.

Már a csarnok előtt Lakatár Gábor tűzoltó alezredes értékelte a kiürítési gyakorlatot. Megköszönte a diákok hozzáállását, együttműködését, majd rátért a lényegre: a hatósági osztályok által hivatalosan mért szintidőn belül sikerült elhagyniuk a csarnokot, így a kiürítési gyakorlatot sikeresen abszolválták. Az akcióban részt vevő iskolák pedig az eseményre emlékeztető emlékplakettet  kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!