Hírek

2017.06.06. 09:03

Áresésre számítanak a szakértők – Akár 320 forintot közelítheti a dízel Szombathelyen

Szombathely – A váratlan pünkösdi áresés után újabb üzemanyagár-mérséklésre számítanak a szakértők. Akár hat forinttal is csökkenhet a benzin és a dízel ára is, várhatóan pénteken.

Bakos Ágnes

Szokatlan, de pünkösdvasárnap olcsóbb lett a benzin és a dízel is. A 95-ös ára kettő, a dízel ára öt forinttal mérséklődött, ezzel országos átlagban 348 forint lett a benzin és 344 forint a gázolaj, literenként.

A szakértők a héten újabb áresésre számítanak, de a hétfői munkaszünet miatt nem szerdán, csak pénteken. Négy-hat forint lehet az áresés a benzin és a gázolaj esetében is. Szombathelyen most 328 és 360 forintért is adnak egy liter dízelt, benzinből 339 és 367 forint a két szélsőséges szombathelyi ár. Ha lesz árcsökkentés, akkor ezekből az árakból kell leszámolni az akár hat forintot.

A szakértők várakozásainak hátterében az áll, hogy olcsóbb lett a Brent típusú kőolaj a világpiacon: hordónkénti ára 52,52 dollárról 50,03 dollárra esett.

Közben gyengült az amerikai dollár a forinttal szemben: a hétvégén 272 forint 60 fillért ért egy dollár, legutóbb tavaly októberben volt ilyen erős a forint. Azóta korrigált valamelyest a piac, de nem ment jelentősen 273 forint fölé a dollár jegyzése az elmúlt két nap alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!